Drama, kuramsal boyutun oluşturulması gerekmekle birlikte oyunlaştırma, canlandırma ve doğaçlama temelde olmak üzere atölye çalışmaları çerçevesinde yürütülen bir etkinliktir.
d) Uygun ortam : Drama etkinliğinin yapılabilmesi için vücut hareketlerinin rahat ve sağlıklı bir şekilde yapılmasına elverişli, dış dünyanın gürültüsünden yalıtılmış, kapalı ortamlar daha uygun ortamlardır. Drama etkinliği planlanırken etkinliğin yapılacağı ortam dikkate alınmalıdır.
Tiyatro tekniklerinden faydalanarak bir fikri, olayı ya da yaşantıyı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama ismi verilir. Oyunculara yönelik olarak yazılmış olan bölümleri duygusal ve kurgu olarak canlandırma sanatıdır. Yunanca'da ise, “Dran” yani hareket anlamında kullanılan fiilden çekimlenir.
İlgili 33 soru bulundu
Drama çalışmalarında doğaçlama, çalışmanın bel kemiği gibidir. Bir metne bağlı olmaksızın aniden gelişen doğaçlama çalışmalarında lider tarafından hedef belirlenmiş, belli hazırlıkları yapılmış olan oyun ve canlandırmalar yer alır.
Bir eğitim yöntemi olarak yaratıcı dramada kullanılan teknikler şunlardır. “Doğaçlama, kalıpları önceden belirlenmeksizin ve belli düzenleme işlemlerine bağlı kalmaksızın hayal gücüne dayalı bir şekilde özgür yaratma eylemi olarak kendini göstermektedir” (Hodgson 1981, Çebi 1983).
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Drama eğitimi, bireyler arası iletişimi ve etkileşimi geliştirerek bir hikaye ya da bir konunun oyun yoluyla ya da tiyatro etkinlikleri ile anlatılması temeline dayanan eğitim programıdır.
Problem Çözme Yeteneklerini Güçlendirmek: Drama, öğrencilerin sahne üzerinde karşılaştıkları zorlukları çözmelerine olanak tanır. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar. Duygusal Zeka ve Kendilik Bilinci Artırmak: Drama, duygusal deneyimleri ve içsel düşünceleri ifade etme fırsatı sunar.
Doğal drama adından da anlaşılacağı gibi doğal olmayı vurgular, bu şekil drama oyunlarında oyuncular kendilerini dilediği gibi ifade etme özgürlüğüne sahiptir. Doğaçlama temellidir. Belirli bir metin yoktur.
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Yaratıcı Drama olay, olgu, yaşantı ve bilgileri yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır. Yaratıcı Drama eğitimi (7-10) - (11-13) yaş aralığındaki çocukların ayrı sınıflarda toplanması ve onların farkındalık bilincini arttırmak için çeşitli doğaçlama ve müzikli çalışmalar yapılmasıyla başlar.
Drama öğretmenliği yapmak için yaratıcı drama sertifikası almalısınız. Yaratıcı drama dersini kimler verebilir diye düşünebilirsiniz. Üniversitesi onaylı 320 saatlik yaratıcı drama eğitmenliği sertifikası olanlar drama öğretmenliği yapabilir, MEB'de egzersiz açabilir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Doğaçlama ya da tulûat; oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasıdır. Oyuncunun doğaçlama anında sunduğu hareketler ve sözler, spontan bir biçimde ortaya çıkar.
Çünkü amaç; sonuç elde etmek olduğu için, yaratıcılığı engelleyen nedenleri saptamak ve nedenlerini irdelemek gerekmektedir. Doğaçlama türleri olarak; beden doğaçlamaları, pandomimle doğaçlama, konu doğaçlamaları ve olay-öykü doğaçlamaları kullanılmaktadır.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri