Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
Katıların Kütlesi Nasıl Ölçülür? Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır. Gazların kütle ölçümü: Diğer maddeler gibi gazların da kütlesi bulunur.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
İlgili 29 soru bulundu
Sıvı hacmini ölçmek için kullanılan, ölçme silindiri olarak da bilinen laboratuvar ekipmanlarından dereceli silindir, dar ve uzun şekliyle biliniyor.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Bir maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülebilir. Düzgün geometrik şekilli katıların hacmi matematiksel yöntemlerle hesaplanabilir. Sıvıların ve şekilsiz katıların hacmini ölçmek içinse dereceli silindir kullanılır.
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Gazların da her maddenin sahip olduğu gibi bir kütlesi ve bir hacmi bulunmaktadır. Gazların hacmi sıcaklık ve basınç ile oldukça alakalıdır. Gazlar aslında bulundukları ortamın hacmini, bulundukları kabın hacmini alırlar. Fakat gazların gerçek hacmini içinde bulunduğu kaptan bağımsız bir şekilde ölçmek gerekmektedir.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır. Ülkemizde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır.
Mol kütlesi, numunenin boyutuna bağlı olmayan, maddenin yeğinsel bir özelliğidir . Uluslararası Birimler Sisteminde (SI), mol kütlesinin ölçü birimi kg / mol'dür . Bununla birlikte, mol kütlesi g /mol birimiyle de ifade edilir.
Kütle eşit kollu terazi ile ölçülmektedir.
"Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez. Sıvıların aksine katılar akışkan değildir. Fiziksel yollarla, diğer üç hal olan sıvı, gaz ve plazmaya dönüştürülebilirler.
Bir nesnenin, kaplarla beraber olan ağırlığı brüt kütledir. Bir nesnenin kap içinde tartılması ile terazi üzerinde görülecek değer brüt kütleyi vermektedir. Brüt Kütle; net kütle ile daranın toplamına denir.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri: Kütle ve Hacim | 4. Sınıf Fen evokul Kampı - YouTube.
HACİM: Gazların hacimleri, içinde bulundukları kapların hacimlerine eşittir. Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Taşların özgül ağırlıkları genellikle 2,5-3 gr/cm3 aralığındadır. Bununla birlikte çok daha hafif taşlar (örneğin pomza taşının özgül ağırlığı 1 gr/cm3 civarındadır) veya çok daha ağır taşlar da bulunur (demir cevherinin özgül ağırlığı 5 gr/cm3 değerini aşabilir).
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır. Madde katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Eşit kollu terazi, kısa bir ifade ile kütle ölçülmesini sağlayan araçlara denir. Eşit kollu terazilerinin kollarının uzunlukları birbirine eşit olur. Kol uzunlukları arasında herhangi bir farklılık olması durumunda bahsedilen terazi hatalı bir ölçümün yapılmasına neden olur.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Dijital terazi üzerinde bulunan kişi ya da cisim yük haznesi tarafından algılanır. Cismin kuvveti elektrik sinyaline çevrilir. Alınan sinyal ile kuvvet, elektriksel direnç aracılığıyla kütle cinsinden ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri