Dış gebelik bir diğer adıyla ektopik gebelik belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir: Karnın bir tarafında ağrı: Tipik olarak karnın bir tarafında şiddetli ve kalıcı bir ağrı görülebilir. Vajinal kanama: Vajinal kanama, normal dönemdekinden farklı bir kanama türüdür. Parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
Döllenmiş yumurta uygun olmayan yerde büyüdükçe dış gebeliğin belirti ve semptomları daha belirgin hale gelir. Bu duruma ait ilk uyarılar genellikle hafif vajinal kanama ve pelvik ağrıdır. Fallop tüpünden sızan kan bireyde omuz ağrısı veya tuvalete çıkma dürtüsü olarak belirti gösterebilir.
Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebeliğin başlangıçta herhangi bir belirtisi veya işareti olmayabilir. Diğer durumlarda, Ektopik gebeliğin belirtileri hamilelik ile aynı olabilir (regl olmama, göğüslerde hassaslık, bulantı vs.). Eğer hamilelik testi yaptıysanız, sonuç pozitif olacaktır.
Fiziksel muayene deki bulgular ise ancak ciddi kanamalı dış gebeliklerde yardımcı olabilir.Vaginal muayenemizde bir dış gebelik kitlesini elle hissetmemiz ancak çok ileri , teşhisi gecikmiş dış gebelikler de mümkün olabilir.
Dış Gebelik Tedavi Edilmezse? Dış gebelik, fallop tüpünüzün patlamasına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde yırtılan fallop tüpü hayati tehlike arz eden kanamalara neden olabilir.
Dış gebeliğin kesin zamanlaması değişir. Ancak genellikle döllenmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir.
Dış gebeliği işaret eden en önemli ve yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir: Vajinal lekelenme ve kanamalar. Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar.
Rahmin dışındaki alanda gelen döllenme neticesinde oluşan dış gebelik, sol kasıkta ağrıyı ortaya çıkarır.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Dış Gebelik İdrar Testinde Çıkar Mı
Dış gebelik de tıpkı normal gebelik gibi hormonları tetiklediğinden idrar testinde sonuç pozitif olabilir. Ancak tam tanı için ultrasonografi ve BETA HCG testleri uygulanması daha doğru olabilir.
Dış Gebelikte Belirtiler ve Bulgular
Vaginal kanama olur.Adetten az ya da çok olabilir, lekelenme tarzında olabilir. Bağırsaklarda gaz ve dolgunluk hissi olabilir.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Dış gebeliklerde ise daha az miktarda artar. Beta – HCG değerleri 1.000 – 1.500 IU/L ise vajinal ultrasonografide mutlaka gebelik kesesini görmek gerekmektedir. Yoksa kesin dış gebeliktir.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Dış gebelik sürecinde ortaya çıkma riski bulunan iç kanama, hastaların acil olarak ameliyata alınmasını gerektirebilir. Ancak erken tanı konulan hastalarda, ilaç tedavisi ile de dış gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Cerrahi yöntemlere başvurmanın gerekip gerekmediğine hastaya göre karar verilir.
Bazı bireylerde yırtılma meydana gelmez ve genel durumu iyi ise yakın takip ile gelişmeler gözlemlenebilmelidir. Ağır olmayan vakalarda bir süre sonra dış gebelik kendiliğinden düşer.
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içi (endometrium) dışında vücutta herhangi bir yere tutunması ile oluşan gebeliktir. Dış gebelik 50 de 1 olasılıkla olur. Dış gebeliklerin tamamına yakını tüpte olur.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri