İşlem esnasında kullanılan bitkisel bazlı kalıcı makyaj boyaları; kıl köklerinin kapanmasına engel olmadığından dolayı uygulama, abdeste engel olmamaktadır.
Tıpkı eyeliner işlemi ve microblading işlemi gibi abdest geçirmeme gibi bir durumu bulunmamaktadır.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Eğer kullanılan ürünler deri altına su geçirmez nitelikteyse abdestin geçerliliği kalmamaktadır. Bu noktada göze sürülen sürme abdesti bozar mı sorusuna verilen cevap; eğer kullanılan ürün su geçiriyorsa ve içeriğinde dinimizce haram kılınan maddeler bulunmuyorsa abdest bozulmaz şeklinde olacaktır.
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Kadının makyaj yaptıktan sonra namaz kılırken, eşi ve çocuklarının dışında kişilere kendini göstermesi uygun görülmemektedir. Makyaj ve oje gibi kozmetik ürünlerde önemli olan, suyun deri ile buluşması ve kozmetik ürünün altına geçmesi gerekmektedir.
Kalıcı Makyaj Çeşitleri
Tüm bunları açıklamak ile birlikte yaptığımız işlemlerdeki tecrübelerimizden bilmekteyiz ki göz çevresi uygulamaları, dipliner, eyeliner gibi uygulamalar 3-4 sene kalıcıdır.
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Microblading işleminde kullanılan boyaların kendi kendini parçalama özelliği sayesinde kalıcı bir etkisi olmadığı ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olacak bir uygulama olmamasından dolayı abdest tuttuğu gibi günah olmadığı da hocalar tarafından açıklanmıştır.
“Kalıcı makyaj yaptırırken acır mı, canım yanar mı?” Çoğu kişi başlangıçta bunu soruyor, ancak işlem sonunda hiç de bekledikleri şekilde olmadığını, rahatsızlık hissetmediklerini ve mutlu olduklarını belirtiyorlar. Tabi burada, işlem öncesi kullanılan anestezi kremlerinin büyük faydası var.
İşlem ortalama 1-1,5 saat sürmektedir. İşlem sonrası iyileşme süreci bir haftayı bulabilmektedir. Kişi uygulama sonrasında günlük yaşantısına dönebilir.
Kalıcı şekilde yapılan makyajı tecrübeli ve hijyen kurallarına son derece önem veren bir uzman tarafından yapılması çok önemlidir. Ayrıca günümüzde çok popüler olan bu teknik bazı kişilere yapılmaz. Kalıcı makyaj tekniği aşağıdaki kişilere yapılmamalıdır: Hamile ve emziren anneler bu tekniği yaptırmamalıdır.
Kullanılan kimyasalların suyun deriye temasını engellemediği ifade edildiğinden, söz konusu uygulama abdest ve gusle mani bir durum teşkil etmemektedir. Bu itibarla kirpik lifting uygulamasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı sürece, caiz olduğu söylenebilir.
Kalıcı Makyaj – Kalıcı Eyeliner Uygulaması
İşlem öncesi bölge anestezik krem ile uyuşturulur, işlem sırasında hiçbir ağrı ve acı hissi olmaz. Ortalama 1 saat süren kalıcı eyeliner işlemi için 1 ay sonra gerekirse ikinci seans uygulanır.
Kalıcı eyeliner uygulaması iki aşamada gerçekleşir ilk aşamadan sonra ikinci aşama 4-6 hafta içerisinde gerçekleşir. Bu süre zarfı içerisinde cilde iyileşmesi için zaman verilir ve rengin yerleşmesi sağlanır. İkinci seans genelde kalıcı eyeliner için son bakım ve mükemmelleştirmeye yönelik işlemler gerçekleştirilir.
Uyuşuk bölge olması sebebiyle acı duyulmamaktadır. İlk birkaç gün gözleriniz de hafif şişlik ve kızarıklık olması doğaldır ve kendiliğinden geçmektedir. İlk 24 saat kalıcı makyaj çeşidinden kalıcı eyeliner yaptırdıysanız gözlerinize makyaj uygulamamalı ve su değdirmemelisiniz.
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır (Müslim, Hayz, 35-38). Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre Protez tırnakla abdest alınır mı sorusu şu şekilde cevaplandı; "Gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Aksi halde gusül veya abdest geçerli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri