Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
Dış gebelik bir diğer adıyla ektopik gebelik belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir: Karnın bir tarafında ağrı: Tipik olarak karnın bir tarafında şiddetli ve kalıcı bir ağrı görülebilir. Vajinal kanama: Vajinal kanama, normal dönemdekinden farklı bir kanama türüdür. Parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
Döllenmiş yumurta uygun olmayan yerde büyüdükçe dış gebeliğin belirti ve semptomları daha belirgin hale gelir. Bu duruma ait ilk uyarılar genellikle hafif vajinal kanama ve pelvik ağrıdır. Fallop tüpünden sızan kan bireyde omuz ağrısı veya tuvalete çıkma dürtüsü olarak belirti gösterebilir.
Dış gebelik çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Belirtiler adet gecikmesi, düzensiz lekelenme tarzı vajinal kanama ve karın ağrısıdır.
İlgili 31 soru bulundu
(Kanın nerede biriktiğine veya hangi sinirlerin gerildiğine bağlı olarak) Dış gebelik pelviste yaşanmadığı sürece ağır vajinal kanama nadirdir. Eğer fallop tüpleri yırtılırsa, karın içerisinde, sersemlik, bayılma ve şokun takip ettiği ağır kanama yaşanabilir.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Dış gebelik (Ektopik Gebelik) genellikle kendisini belli etmez. Başlarda tıpkı normal gebelik gibi, mide bulantısı ya da adet gecikmesine sebep olabilir ve bu durum onu, normal gebelikten ayırmayı zorlaştırır. Dış gebelik vakalarının %90'ından fazlası embriyonun fallop kanallarına tutunması ile gerçekleşir.
Rahmin dışındaki alanda gelen döllenme neticesinde oluşan dış gebelik, sol kasıkta ağrıyı ortaya çıkarır.
Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir. Dış gebelik yaşayanlar karın ağrısı, vajinal kanama ve omuz ağrısı gibi dış gebelik belirtileri yaşayabilirler.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Dış gebelikte en sık gözlenen bulgu ağrıdır ve genellikle alt karın veya kasık ağrısı şeklindedir. Eğer dış gebelik kitlesi karın içinde yırtılacak olursa, şiddetli bir ağrı ile birlikte baş dönmesi ve bayılma gerçekleşebilir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Dış gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olmadığından embriyonun rahim dışarısında bir yere yerleştiği tespit edilir edilmez gebelik sonlandırılmalıdır. Aksi takdirde büyüyen embriyo fallop tüplerine hasar vererek üreme yeteneğinin kaybedilmesine, hatta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan rahmin alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde de dış gebelik oluşur. Dış gebelik normal olarak ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir.
Kadınlar için en büyük mutluluk olan gebelik, bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Bunlardan en önemlisi de dış gebelik. Dış gebelik, erken dönemde yapılan ultrason ve muayene ile anlaşılabiliyor.
Bu sebeple gebelikte yaşadığınız diş ağrısını kesmek için maydanoz, karanfil, sirkeyle gargara yapmak, buz uygulaması vb. doğal ve yiyilip içilmeyen yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Eğer diş ağrınız dayanılmayacak şekilde fazlaysa yapmanız gereken bir doktora gitmek olacaktır.
Dış Gebelikte Belirtiler ve Bulgular
Vaginal kanama olur.Adetten az ya da çok olabilir, lekelenme tarzında olabilir. Bağırsaklarda gaz ve dolgunluk hissi olabilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Ektopik Gebelik erken teşhis edilirse Methotrexate denen ilaçla ameliyatsız tedavisi mümkün olmaktadır. Her gebelik normal gebelik olarak başlamaz. Bu nedenle gebe olduğunuzu düşündüğünüzde lütfen gecikmeden doktorunuza başvurun.
Dış Gebelikte Bebek Yaşar Mı? Maalesef dış gebelikte bebek yaşamaz. Çünkü onun büyüyüp gelişebileceği tek yer rahimdir. Rahim dışında yerleşen gebelikler bir süre sonra bulundukları yerde yırtılma ve iç kanamaya neden olur.
Dış gebeliklerin tamamına yakını tüpte olur. Döllenme tüpün içinde olduktan sonra 1 hafta içinde bir taraftan bölünerek çoğalırken bir taraftan da rahim içine doğru ilerler. Oluşan embryo rahim içine ilerlemeyip tüpe veya rahim içi dışında başka bir yere tutunursa dış gebelik olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri