Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan
Kan gitmeyen hemoroid memesi 2-6 gün içinde çürüyüp dökülür.Hemoroid memesi belirgin ölçüde küçülür.Kopup düşen alanda sağlıklı doku oluşumu sayesinde bölge daha sağlam hale gelir.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dış hemoroid memeleri çoğunlukla 1 haftalık süre içerisinde geçmesi gerekiyor.
Kliniklerde steril şartlar altında uzman doktorlar tarafından ameliyatsız lazer tedavisi uygulanmaktadır. Kırmızı ışık adı verilen lazer ışınları ile damarlar küçültülerek hemoroid memesi söndürülmeye çalışılır.
İlgili 26 soru bulundu
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Dış hemoroid ,basur tedavi edilmezse bu rahatsızlık ilerleyebilir. Dış hemoroidin neden olduğu rahatsızlık kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Bunlar makat (anüs) etrafında cilt altında mavi renkli kabarıklıklar olarak görülür ve elle hissedilebilir. Genellikle şiddetli ağrı, kaşınma ve makat çevresinde rahatsızlık hissine neden olurlar.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Dış basur memelerinin oluşum nedeni şöyle izah edilir; fazla ıkınmaya bağlı olarak deri altında kan toplanır ve deride genişleme olur. Zamanla bu defaatle tekrarlarsa deri her defasında biraz daha genişler ve memeler giderek büyür ve içindeki toplar damar ağı da genişleyerek bu büyümenin daha hızlı olmasına neden olur.
Dış ve İç Basur Memesi Kendiliğinden İyileşir ve Kaybolur mu? Hastalarda görülen dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçebilir. Kişinin herhangi bir şikayeti yoksa tedavi uygulanmaz.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Bu yöntemler arasında medikal ilaçlar ve cerrahi operasyonların yanı sıra hastaların yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler de bulunmaktadır. Dış hemoroid tedavisi genellikle belirtilerin şiddetine göre şekillenmektedir. Şiddetli ağrı ve kanama görülmeyen hastalarda bu belirtiler kendi kendine yok olabilmektedir.
Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
Dışkılama sırasında makattan dışarıya doğru çıkan hemoroidal şişliklerin (memelerin - pakelerin) tekrar geri itilmesi gerekir. Aksi takdirde dışarıda kalan hemoroidal memeler ağrı, kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür.
Dış hemoroid oturma sırasında zorlanmaya neden olabilir. Bunun dışında hemoroid kaşıntı, ağrı, acı gibi istenmeyen pek çok durumu beraberinde getirir. İlerleyen evrelerinde bu belirtilerin şiddetlenmesi beklenir. Ancak hemoroidin günümüzde tedavi edilebilir bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Aktif hemoroidal hastalığı olan hastaların havuza girmesini önermiyoruz. Havuz suyun da bulunan klor perianal bölgeyi olumsuz etkileyecektir. Havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olacaktır.
Kan akışı engellenen hemoroid memesi yaklaşık 7-10 gün içinde nekroze olup düşer. Damar bağlamada 2. yöntem THD dediğimiz yöntemdir. Burda hemoroid memelerine kan getiren atardamarlar doppler denilen bir alet yardımıyla bulunur.
Hastaların cevabını en çok merak ettiği 'Hemoroid, ameliyattan sonra tekrarlar mı?' sorusunun cevabını Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Ertan Beyatlı verdi. Halk arasında basur, mayasıl olarak da bilinen hemoroid uzun yıllardır bilinen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri