Dış parazit uygulaması ile pire ve kenelere karşı aktif koruma amaçlanmaktadır. Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kedi Leukemia (Lösemi) Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Dış parazit ilaçları ise, pire, kene ve bit gibi dış parazitler üzerinde etkilidir. Bu uygulamalar sayesinde evcil dostlarımız parazitlerden korunurken, biz de zoonotik hastalıkların riskini azaltmış oluruz.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak ilk vurulan iç dış parazit aşısı sonrasında yaş fark etmeksizin her 2 ya da 3 ayda 1 defa bu aşının tekrarlanması gerekmektedir. Düzenli bir şekilde bu periyot devam ettirilmelidir. Köpeğine aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri ise bu tedaviyi ilaç şeklinde de devam ettirebilmektedir.
Sokakta diğer kedilerle oynarlar, ya da ayakkabıların altına dokunurlar. Kısacası kontamine olmuş ne varsa hepsiyle içli dışlı olmayı çok severler. Kedilerin parazit aşısı yapılmazsa, parazitler bağırsak, karaciğer, akciğer gibi riskli organlara yerleşir ve üremeleri kolaylaşmış olur.
Son yıllarda veteriner parazit kontolünde gerçekleşen gelişmeler saysesinde hayvanların pirelerden hem korunması hem de kurtulması oldukça kolay hale geldi. Hem kediler hem de köpekler için satılan, topikal ve oral kullanıma dış parazit ilaçları hem var olan pireleri yok ediyor hem de uzun vadeli koruma sağlıyor.
Dış parazit damlası kesin çözüm. Ensesinden damlatiliyor. Derinin altına yayılıyor. Pire , bit kene ne varsa öldürüyor.
Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir. Kedilerin vücudunun içerisinde ya da dışarısında parazit olması kedilerin sağlığını ve hatta yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir.
Çünkü tüm evcil kediler dış parazit aşısı olmalıdır. Oldukça bulaşıcı olan dış parazitlerin önüne geçmek için aşılarının yapılması gereklidir. Aksi takdirde pire gibi sorunlar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
Aşıların etkinlik süreleri her canlıda farklı olmaklar birlikte kedilerde 6-8 haftalıkken ilk iç dış parazit aşı uygulaması yapılmaktadır. 1 yaşını doldurmuş kediler her 3 ayda bir kez iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı vurdurmak zorundadır.Kedilerde parazit aşı uygulaması 3 ayda 1 kez düzenli olarak yapılmalıdır.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
İlaç uygulaması yapılmadan önce kedinizin yıkanmamış olması gerektiği gibi ilaç uygulamasından sonra da kedinizin yıkanmaması gerekir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
Dış Parazit Belirtileri
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Bu nedenle ense en ideal tercihtir. Kedi dış parazit aşısı uygulandıktan sonra kedinin ense bölgesine dokunulmaması, bölgenin taranmaması çok önemlidir.
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır.
damla sadece yüzeyseldir, dış parazitler (pire,kene vs.) için kullanılır. hap ise kedinizin iç organlarında yaşayan (karaciğer,bağırsak vs.) iç parazitler için kullanılır, iç organlarda yaşayan parazitlerin döngülerini kırarak dışkı yolu ile dışarı atmasını sağlar.
Pire damlası ve pire tasmasından sonra son olarak kullanabileceğiniz diğer yöntem ise pire şampuanıdır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Dış parazitler de insanlara bulaşır ancak dış parazitler dış parazitler kadar tehlikeli değildir. Çünkü dış parazit insanlar tarafından görülebileceği için kolayca tedbir alınabilir. Ancak iç parazitleri gözle görmek pek mümkün değildir.
Hem sokak kedileri hem de ev kedileri yaşamlarının bir döneminde iç parazitlere maruz kalabilir. İç parazitlerin pek çok nedeni vardır. Bunlardan biri anne sütüdür. Genel olarak iç parazitler yavru kedilere anne sütünü emdiği sırada geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri