Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Küflenmiş ekmek, çürümeye yüz tutmuş meyveler ve diğer küflü besinler kanserojen madde içerdiği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Bir kereliğe yapacağınız bir işlem olarak görün ve yiyeceğiniz kadarının çözülmesine izin verin. Muzun sapını alüminyum folyo ile sarınız. Böylelikle sarı muzlar kararmayacağını göreceksiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Muzun kabuğundaki koyu lekeler, çürük meyve belirtisi değil, muzun olgunlaşma belirtileridir. Muzların üzerindeki siyah-kahverengi lekeler ne kadar çok olursa, tüketilmesi o kadar iyi olur.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Eğer yeterince olgun olmamış muz yerseniz, şiddetli bir mide ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karın ağrısı ile birlikte bulantılar ile de karşılaşabilirsiniz. Olgunlaşmamış muzu vücudunuz sindirmek için uzun bir süre çalışır ve yüksek miktarda nişasta içerir.
Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur. Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
Muz, aslında tek bir türün klonlanmasıyla yetiştirilen bir meyve. Bu nedenle bir ağaca bulaşan hastalık hızla yayılıyor ve tüm muz üretimini tehdit ediyor. Dünya genelinde tüketilen çoğu muz ise Panama hastalığına karşı dayanıksız olan "Cavendish" adlı türden.
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir. Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ülkemizde pek yaygın olmasa da muz kabuğu yemek dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla görülen bir durumdur. Toplumdaki kanının aksine muz kabukları zehirli bir yapıya sahip değildir. Bunun aksine, muz kabuğu kaynatılıp ya da kızartılıp tüketildiğinde oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir.
Çiçeklenmeden sonraki 90. günde hasat edilen meyvenin (tropik şartlarda) hasattan sonra yeşil kalma süresi yaklaşık 17 gün iken, çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilen meyvenin olgunlaşma süresi 9 gündür.
Dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olarak gösterilen muzlar birçok meyve gibi gerisinde leke bırakır. Evet, bu lekeler kiraz ya da dut gibi dikkat çene türden olmasa da kuruduklarında temizlenmesi oldukça güç olur.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Peki ne işe yarar? Antioksidan zenginidir. Kanser oluşumunu engeller. Balın muzla birlikte tüketildiğinde daha iyi sonuç verdiğini söyleyen uzmanlar, "Eğer cinsel isteksizlik yaşıyorsanız, gerçek balı muzla karıştırıp yemelisiniz" diyor.
Yetişkinlerin günde 3.500 mg potasyum alması gerekiyor. Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Bu hastalık Panama hastalığı olarak da bilinir. Bu solgunluk etmeni mantar, muzlarda önemli zararlara yol açmakta olup, önce Güneydoğu Asya ülkelerinde görülmüş olup, buralarda yayıldıktan sonra son zamanlarda Mozambik ve Ürdün'de de ortaya çıkmıştır. Hastalığın etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.
Modern muzlar, arta kalan küçük tohumlar içerirler ve kısırlardır. Yani, yeni muz bitkileri budanan parçalardan büyüyorlar. Bunun aksine yabani muzlar mermi şeklinde dizili tohumları taşırlar ve çok küçük boyutta yenilebilir meyve içerirler.
Muzları dilimliyoruz, tereyağı tavada eritip muzları tavaya atıyoruz. Bir kere çeviriyoruz yağda hemen yumuşuyorlar zaten. Tarçını ekleyip bir kez daha çeviriyoruz ve altını kapatıyoruz. Kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri