DS şanzımanın sport modudur. Araca daha yüksek devirde tutar. Gazlayıp ayağı gazdan hafifletiğin anda hemen vites büyütmez bir süre devirli bekler. Kickdown durumlarında daha agresif alt vites geçişleri yapar.
Otomatik Vites S Harfi (Speed) Spor sürüş modu olarak da bilinir. Hızlı sürüşlerde kullanılır. Araç bu dişli ayarında iken vites değişim hızı ve devir aralığı daha yüksek olur.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Data Distribution Service (DDS) Ara katmanı dağıtık ortamda çalışan gerçek zamanlı sistemlerde veri iletimi için kullanılır. DDS ara katmanı başta savunma, havacılık endüstriyel nesnelerin interneti, sağlık ve otomotiv olmak üzere yaygın şekilde kullanılmaktadır.
D – İngilizcede “Drive” kelimesini temsil ediyor. Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Otomatik viteste s “Spor” anlamına gelmektedir. S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir. Yoğun trafikte geçirilen uzun saatlerde tercih edilebilir. D-Sürüş: D vitesi ileri gitmek için kullanılır. Seyahat sırasında otomatik vites arabalarda hızı arttıkça, uygun vites derecesini araba kendisi ayarlayabilir.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
C vitesi karınca vitesidir.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Çünkü normal seyir ile yokuş çıkma aşamaları farklı şekillerde kullanımı gerektiriyor. Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Bu durum ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde yada frene basmadan farklı yavaşlamalarda kullanılır. D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
D1: Çamur veya kum gibi zorlu araziler için torku artırır. D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur.
Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın. Sol ayağınızı hiçbir zaman kullanmayın.
Otomatik Vites Arabada El Freni Ne Zaman Çekilir? Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
Otomatik vitesli araçlarda bulunan L modu Low yani ağır devir anlamınadadır. 1 vites yerine kullanılır L modu olan araçlarda 1 vites yoktur onun yerine L vardır. otomatik vitesli araçlarda, vites büyüme veya küçülmesi bildiğiniz üzere hıza veya motor devrine bağlı olarak gerçekleşir.
C Segmenti Araçlar
Diğer adları “kompakt sınıf” veya “alt-orta sınıf”tır. Orta hacimlerinden dolayı bu sınıftaki araçlar “küçük aile otomobili” şeklinde de anılmaktadır. Türkiye'de en çok satan segmenttir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri