Kara üzüm, özellikle kan yapıcı özelliğiyle ,son derece faydalı ve kıymetli bir besin. İçeriğinde bulunan anti oksidanlar sayesinden, iyi bir kanser kalkanı olan kara üzümü, özellikle çocuklarınıza bol bol yedirmenizde fayda var. Gelelim karaüzüm çekirdeğine.
Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kansızlığa iyi gelen sebze ve meyveler nelerdir? Demir Açısından Zengin Besinler Kırmızı et, karaciğer, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller kansızlığa iyi gelen besinlerden oluşmaktadır.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Demir bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru üzüm tüketmek, kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla olmamalıdır.
Siyah kuru üzümün şu faydaları vardır: İçeriğindeki demir oranının fazla olması kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Demir eksikliği giderilerek kişilerin enerjileri artar, yorgunluk ve halsizlikleri azalır. Ara öğün, atıştırmalık olarak siyah kuru üzüm tüketimi kan akışının düzenlenmesine yardım eder.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3'ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur. -Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler. -Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur. -İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
En zengin demir kaynağı kırmızı et ve kuru baklagillerdir. Ayrıca yumurta, pekmez, kuru üzüm gibi meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde demir bol bulunur. Çay, kahve, süt ve yoğurt demir emilimini azaltır. C vitamini demir kullanımını artırır.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Kansızlık sorunun geçmesi için kansızlığa iyi gelen besinlerden olan bol miktarda düzenli bir şekilde hayvansal gıdalar; Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih ediniz.
Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri