1) Buzdolabı Kullanma Çikolata, buzdolabındaki kokuyu ve nemi çabucak içerisine hapsedebilir. Dolaptaki peynirlerle aynı kokan bir çikolata kullanmayı kimse istemez. Aynı zamanda çikolata buzdolabındaki nemden çabucak etkilenir. Nem, çikolatanın içerisindeki şekeri yüzeye çıkarır.
Çikolatanızı buzdolabında kesinlikle saklamamalısınız. Bunun birkaç sebebi vardır. Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
Çikolatayı oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamak en doğru yoldur. Buzdolabında saklanan çikolatalar olması gerekenden daha çok katılaşır ve tıpkı güneşin altında uzun süre kalan çikolatalarda olduğu gibi üzerinde beyaz çizgiler belirmeye başlar.
Raftan alınan çikolatalar için uygun saklama koşulları sağlanmazsa çikolata hızı bir şekilde bozulacaktır. Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Bayram şekeri çikolata 30 derecenin altında, oda sıcaklığında, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Çikolata ambalajı, ürünün güzelliğini ve yeme deneyimini korumada önemli bir unsurdur.
Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir. Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir. Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.
Çikolataların doğrudan güneşe maruz kalmaları ya da çok sıcak ortamlarda saklanmaları, kısa süre içerisinde bozulmalarına yol açar. Zira sıcak çikolatanın çözünmesine ve içerisindeki koruyucu malzemelerin özelliklerini yitirmesine yol açar. Nem de çikolataların bozulmasında rol oynayan bir diğer etkendir.
Kiler gibi kısmen serin bir yerde durması yeterli.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Bitter çikolata halk arasında genellikle acılığıyla bilindiği için acı çikolata veya siyah çikolata olarak bilinir. İçeriği yalnızca kakao yağı, kakao ve şekerden oluşur.
Madlen Çikolata Buzdolabına Konur mu? Madlen çikolata, oda sıcaklığında saklanması tavsiye edilen bir çikolata çeşididir. Buzdolabı, madlen çikolatanın dokusunu bozabilir ve çikolatanın üzerinde nemlenme veya beyaz lekeler oluşabilir.
Katı çikolataların depolandığı alan ise 12 ve 20°C sıcaklıkları arasında olmalıdır. Buna bağlı olarak bitter çikolata 24 ay, sütlü çikolata ve beyaz çikolata ise 18 ay saklanmaktadır.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Ekmeğe sürmek amacıyla kahvaltılık çikolata yapacaksanız sütlü çikolatayı benmari yöntemiyle eritebilirsiniz. Çilek gibi meyvelerin üzerini çikolata ile kaplamak istiyorsanız erimiş çikolatayı sürüp meyveleri bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Organik çikolataların buzdolabında sertleşmesi ve donması normaldir.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir. Çünkü şekerin daha hızlı bir şekilde bayatlamasına neden olur.
Kuvertür çikolata saklanacağı zaman kuru ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur.
Şeker ve çikolata genellikle buzdolabında saklanmaya uygun değildir. Şeker, buzdolabında donarken, çikolata da katılaşır ve lezzeti kaybolabilir. Bu yüzden çikolata ve şeker, sıkıca paketlenmeli, serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır.
Bu görüntü ise “fat bloom” ya da “çikolata çiçeklenmesi” olarak da bilinmektedir. Kaynağı ise kakao yağının ta kendisidir. Evet, yanlış duymadınız! Bu beyazlamanın nedeni, çikolatanın olmazsa olmazı kakao yağından gelmektedir.
Kakao yağı, çikolata sıcakta veya soğukta tutulduğunda ortaya çıkıyor. Yani, o gördüğümüz beyaz lekeler aslında kakao yağı. Şurada Paylaş! Bu durum çikolatanın tadını bozup, ağızda pürüzlü bir tat bırakmasına neden olsa da tehlikeli bir durum içermiyor.
Çikolata çeşitleri arasında yer alan bitter çikolata vücuda antioksidan etkilerde bulunur. Bunun yanında bitter çikolata, kan basıncını düşürmeye yarayan, kolesterol seviyesinin düzelmesine yardımcı olan maddeler içerir. Çikolatanın bitter olarak kabul edilmesi için en az %50 kakao yağı içermesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri