Etin her iki tarafına da tuz, karabiber sürerek bir kaba alın. Üzerine baharatları, zeytinyağını ve sarımsağı ekleyerek streç filmle üzerini sıkıca kapatın. En az 3 saat (ideal süre 8-10 saat) buzdolabında bekletip marine olmasını sağlayın.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
500 gr kuşbaşı eti marine edeceğiniz bir kaba alın. Kuşbaşı etlerin üzerine 1 buçuk çay bardağı zeytinyağ koyun. Ardından biraz kimyon, tuz, kırmızı toz biber ve kekik serpiştirin. Ortadan ikiye kestiğiniz 3 adet arpacık soğan ve 2 diş sarımsak parçalarını da ekleyin.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etleri derince bir kâseye al. Taze kekik veya kuru kekik, biberiye (taze ya da kuru), pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan 1'er çay kaşığı olacak şekilde etlerinin üstüne gezdir. Sıra eti pişirmek için kullanacağın asit çeşidine geldi. Asit olarak yoğurt, sirke, süt ya da soğan suyu kullanabilirsin.
İlgili 32 soru bulundu
Pirzolalarımız derin bir kaba alınır. Sırasıyla; zeytinyağı, baharatları ve tuzu ilave edilerek, taze kekik eşliliğinde çok bastırmadan harmanlanır. Üzerini geçecek kadar soğuk süt dökülerek, streç film kapalı 2-2, 5 saat buzdolabında bekletilir.
Öncelikle eğer mümkünse döküm tavada pişirmeyi tercih edin. Tavanızı yüksek ısıda ısıtın ve etinizi bolca sıvı yağ ile yağlayıp hafif tuz ekleyerek tavaya alın. Her iki yüzünü 1 dakika kadar yüksek ateşte pişirin. Eğer orta-iyi derecede pişmiş pirzola tercih ediyorsanız pişirme süresi yaklaşık 5 dakika olacaktır.
Kurban eti bir gün dolapta dinlendikten sonra yıkamadan düdüklü tencereye alınır. Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz
Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak.
Kuzu Eti İle Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Kuzu eti lezzet vermesi için yağlı kısımlarından da alınarak kuşbaşı doğranır. Isınan tavaya koyulup suyunu çekene kadar kavrulur. Suyu çekince zeytinyağı üzerinde gezdirilip karıştırıldıktan sonra, ufak ufak doğranan soğanlar ve biberler eklenir.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
3. Eti marine etme
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Çabuk pişer; ızgara, fırın veya tavada pişirmeye uygundur.
Ufak küpler halinde kesilmiş kavurmalık eti tavaya ilave edin ve orta ateşte renk alıncaya kadar pişirin. Yağ eriyip rengi değişince tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte 45-60 dk arası eti pişmeye bırakın.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir. Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir +4 dereceye kadar 7 gün -18 derecede 6 ay saklayabilirsiniz.
Pişirme yöntemi önerisi: Mangal, döküm veya ızgarada kullanılmalı. Önceden ısıtılmış tavada ya da ızgarada her yüzü 4-6 dk. olacak şekilde pişirilir.
Bıçak veya çatal gibi kesici aletler ile et pişirildiğinde suyunu kaybeder ve sertleşir. Bu nedenle maşa dışında hiçbir mutfak aracı ile etlerinizi pişirme işleminden geçirmeyin. Aynı zamanda pişirme işleminde etinizi sürekli çevirmeyiniz. Çevirmek parçalanmasına hem de lezzetinin değişmesine sert pişmesine sebep olur.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, orta derecede pişmiş pirzola için ortalama 5 dk'dır. Bu süreyi pişme derecesi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Daha öncede söylediğimiz gibi, pirzola tavada, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Pişirmeden önce buzdolabından çıkartılıp 1 saat oda sıcaklığında dinlendirilmesi önerilir. Lezzetini artırmak için zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri