Dışa dönükler, ruhsal enerjilerini dış dünyaya yani nesneye yönlendirirler. Cana yakın, içten, değişime açık ve uyumlu bir kişilikleri vardır. Hareketten hoşlanırlar, çevrelerinde başka, insanlara ihtiyaç duyarlar. Sessizlik ve yalnızlık onlara göre değildir.
Yeniliklere ve etkileşime açık olan, enerjik, cesur ve meraklı kişiler dışa dönük olarak nitelendirilir. Dışa Dönük Kişilik Özelliği Nedir? İletişime açık olmak dışa dönük kişilerin tipik özellikleri arasında yer alır. Dünyadaki ve yakın çevresindeki gelişmeleri merak eder ve yakından takip ederler.
Dışa dönük (extrovert): Enerjisini dış dünyadan alan insanlara denir. Dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya geri aktarırlar. Konuşkan ve sosyallerdir, insanlarla etkileşim kurmaktan zevk alırlar.
Dışa dönük sözcüğü de yaygın tercih edilen ve anlam bakımından önemli bir kelimedir. Anlamı araştırılan dışa dönük sözcüğü, cesur ve meraklı anlamlarına da sahiptir. Yeniliklere açık olan kişiler için daha çok tercih edilse de, enerjik anlamında da kullanılabilecek bir sözcük çeşididir.
İçe veya Dışa Dönük Olma. İçe dönüklük ve dışa dönüklük, terim olarak, 1920'lerin İsviçre'sinde psikiyatrist Carl Gustav Jung tarafından ortaya atıldı. Jung'a göre, dışa dönük bir kişi dış dünyayla yoğun bir ilişki kurmaya çalışır. Bir içe dönük ise, enerjisini içe doğru çevirir.
İlgili 19 soru bulundu
Tipik içe dönük olanlar, sessiz, çevreye karşı kapalıdırlar. İnsanlardan kaçar, kendi başlarına kalmak isterler. Okumak, yazmak, resim, müzik gibi uğraşılardan hoşlanırlar. İnsanlarla kolay ilişki kuramazlar.
İçe dönükler, kendi düşünce ve duyguları ile baş başa kalmaktan hoşlanır. Gündelik uğraşlar içinde en fazla keyif aldıkları zaman, yalnız kaldıkları zaman olabilir. Çoğu yeni insanlarla tanışmak için uğraşmasa da bazı içe kapanık kişiler yeni insanlar tanımaktan keyif alabilir. İçe dönük kişiler iyi birer gözlemcidir.
İçedönük bir insanın enerjisi kendi içine yönelmiştir. İçedönük kişi daha dalgın kendi duygu düşüncelerini gözden geçiren birisidir. Dışsal etkilere karşı dayanıklıdır. Diğer insanlarla ve dış dünyayla olan ilişkilerinde kendine daha az güvenir, oldukça çekingen ve de utangaçtır.
Modern psikoloji araştırmaları Jung'un bu çıkarımını doğrular. Dengeli, karakterlerinde hem içe dönük hem de dışa dönük özellikler bulunan insanlara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu kişiler 'ambivert' olarak tanımlanır.
Dışa Dönüklük: Bireylerin ne ölçüde girişken, iddialı, arkadaş canlısı (yüksek dışa dönüklük) ya da çekingen, ürkek, tutuk ve sesiz (düşük girişkenlik) olduğunu belirler. Kısaca dışa dönük bireylerin, dış dünyaya açık bireyler olduğu ifade edilebilir.
Dışa dönükler, ruhsal enerjilerini dış dünyaya yani nesneye yönlendirirler. Cana yakın, içten, değişime açık ve uyumlu bir kişilikleri vardır. Hareketten hoşlanırlar, çevrelerinde başka, insanlara ihtiyaç duyarlar. Sessizlik ve yalnızlık onlara göre değildir.
Yani hem içe dönük hem de dışa dönük nitelikler sergileyen, ruh hallerine ve hedeflerine bağlı olarak ikisinden birine dönüşebilen o esnek kişiliklerden. ”Ambivert” kelimesi de içe dönük ve dışa dönük kelimeleri yani ”introvert” ve ”extrovert” üzerinden türetiliyor: Latince kökenli olan ”ambi”, ”her ikisi birden” ...
SOSYAL İÇE DÖNÜKLÜK. İnsanın kişisel hayatı ile ilgili olayların, isteklerin ve niyetlerin başkalarına bildirilmemesi, anlatılmaması, sımsıkı bir şekilde saklanması, herkesten gizli tutulması içe dönüklük olarak tanımlanır.
Aile içinde kendisini yeterince ifade edemeyen çocuk, içe kapanık olur. Kendisini olduğu gibi sergileyemeyen, incitileceği, kızılacağı, eleştirileceği, sevgiyi kaybedeceği için veya anlaşılmayacağı için anne-babasıyla ruhsal bir iletişim gerçekleştiremeyen çocuk, içine kapanık olur.
İçine kapanık kişiye, onu daha dışa dönük yapmaya çalışmadan saygı göster. İçine kapanık kişilerin pek çok güçlü yönü vardır; harika dinleyicidirler, iyi gözlemcidirler ve konsantre olma konusunda mükemmeldirler. Birini daha dışa dönük yapmaya çalışmak yerine, içe kapanıklığının birçok faydası olabileceğini kabul et.
İçe kapanık kişiler, dışa dönük kişilerin aksine diğer insanlarla etkileşime girdiğinde veya onlara yaklaştıklarında enerjileri çekilir. İçe kapanık kişiler sıklıkla diğerlerinin varlığını, sosyal etkileşimleri ve kalabalık ortamları yorucu ve enerji tüketici bulurlar.
İçe dönüklüğün (ve dışa dönüklüğün) kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bir sonucu olduğu tahmin edilmektedir.
Introvert aşırı derecede içine kapanıklık / dönüklük, sosyalleşme ve uyarılma yerine yalnızlık ve düşünmeyi tercih etme ile karakterize edilen bir kişilik özelliğidir.
İçedönük düşünen tip, düşünce üzerinde durmaya önem verirler. Nesnel dünyaya fazla önem göstermezler. Somuta yönelebilme gücüne sahip olmasına karşın, fikirleri içsel olarak izler. İçedönük duyumsal tip, Nesnel uyarıcının harekete geçirdiği öznel duyumlara önem verirler.
Dışa dönük insanlar, kalabalık ve gürültülü ortamları tercih ederken, içe dönük insanlar sakin ve sessiz ortamlarda bulunmayı tercih ederler. Televizyon karşısında ya da müzik seti açıkken veya salonda aile sohbetinin içinde ders çalışmayı başaran öğrenciler mizaç olarak dışa dönük özelliktedirler.
Dışa Dönük Çocuk
* Sosyal ortamlarda olmaktan hoşlanır. * Enerjisini yeniden toplamak için birileriyle konuşmaya, paylaşmaya ihtiyaç duyar. * Kolaylıkla yeni sosyal ortamlara girebilir, yeni arkadaşlıklar edinebilir. * İlgi odağı olmayı ve kendisini anlatmayı sever.
Dışa dönük Önsezi - Extroverted Intuition (Ne):
Dışa dönük önseziye sahip insanlar tam bir beyin fırtınacısıdırlar. yeni olasılıklar yaratır, soyut fikirleri çevresel bağlantılar üzerinden öne çıkarır. Belli bir olay karşısında olabilecek tüm olasılıkları (detay içermeden) hızlıca düşünmek isterler ve sonuca varırılar.
Çekingenlik veya utangaçlık, bazı insanların diğerleriyle beraberken, konuşurken veya yardım isterken yaşadığı güven yetersizliğidir. Zoolojide ise çekingen, genel olarak insanlardan kaçınmaya eğilimli olmak anlamına gelir.
İçe dönükler dikkatli ve temkinli hareket ederler. Bir konu ya da proje hakkında etraflı şekilde düşünür ve konuyu analiz ederler. Tehlikeden ve risk almaktan kaçınırlar. Dışa dönükler ise girişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri