Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz. Bununla beraber oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.
Ancak avret mahallini bir şeyle örterse mekruh olmaz. Ve yine rüzgâra karşı, yol üzerine, caddeye, sokağa, evin kapısının önüne, meyve veren ağaçların altına idrar ve büyük abdest yapmak ve o hâlde bir şey yemek, fazla durmak ve sağ el ile temizlik yapmak mekruhtur.
İbadetleri yerine getirirken de necasetten uzak durmalıdır. Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz. Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
Buhari ve Müslim, Abdullah b. Abbas (r. a)'ın şöyle söylediğini rivayet etmişlerdir. Rasulullah (asm) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar.” İdrarı ayakta yapmak günah değildir.
Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
İlgili 33 soru bulundu
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
Değerli kardeşimiz, İdrardan sakınmamanın kabir azabına yol açtığına dair hadis (bk. Buhârî, Vudu, 55; İbn Mâce, Tahâret, 26), idrarın namaz ibadetine engel olacağından dolayıdır.
Kabir azabı nemime ve bevlden sakınmama sebebiyle olmaktadır. 2. Ölen kişinin ardından ağıt yakılması halinde, ölü kabirde bu ağıt sebebiyle azap görmektedir. 3. Kabir azabı ganimet mallarından gizlemek sebebiyledir.
Bazı sağlık uzmanları ve haber kaynakları, tıbben doğru olmamasına rağmen ayakta idrar yapmanın erkek sağlığına zarar verdiği bilgisini yaymışlardır. Sonuç olarak, ayakta idrar yapmak dinde yasak olmadığı gibi sağlık açısından iddia edildiği gibi sakıncalı görünmemektedir.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir. Kendisine Kur'an yüklenmiş telefon, mushaf hükmünde değildir. Ama yüzük, kolye vb. üzerinde Allah (cc) ismi gibi mukaddes kelimeler yazılıysa bunlarla tuvalete girmek mekruhtur.
Bu konudaki yasak mekruhluk ifade eder. Çünkü suyun miktarı az olsa bile su ekleyerek onu çoğaltma [iki kulle miktarına ulaştırma ve necasetini sona erdirme] mümkündür. Bunu geceleyin yapmak daha mekruhtur; çünkü geceleyin cinler sulara sığınır.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
İdrar kesesinde iltihapların oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda idrarın tekrar böbreklere geri dönmesine neden olarak böbreklerin de iltihaplanmasına yol açar. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi halinde ise böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sorunların görülmesine sebep olur.
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
"Oturmak ev sağlığı ve hijyeni için daha iyi"
Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacılar 2014'te, oturarak idrar yapmanın mesanenin daha hızlı ve tam olarak boşalmasına yardımcı olduğunu, bunun da alt idrar yolu enfeksiyonları ve prostat büyümesi olanlar için faydalı olduğunu tespit etti.
Çatallı İdrar – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Allah Rasûlü (s.a.v) burada ayakta abdest bozmuşlardır. Bunun sebebi oturarak abdest bozmaya şartların müsait olmaması ve ayakta tuvalet yapmanın da câiz olduğunu göstermektir.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Peygamber'in küçük ve büyük tuvaletini nasıl yaptığını anlatan Hüseyin Çevik, sosyal medyada gündem oldu. Çevik, peygamberin küçük tuvaletini yaparken, sol böbreğini sıktığını sağ kulağını da kapadığını söyledi. Çevik sözlerinin devamında ise Peygamber'in büyük tuvaletini yaparken de şakaklarına bastırdığını söyledi.
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri