İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
İki katlı, içinden merdiven geçen dairelere dubleks denir. Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir.
Dubleks (dublex), iki katlı evlere ya da dairelere verilen isimdir. Apartman daireleri dubleks olabileceği gibi özerk mesken tipleri (villa, yalı vb.) de dubleks olabiliyor.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Yarı çift yönlü iletişimde cihazlar çift yönlü veri gönderip alabilirler; fakat bunu eş zamanlı olarak yapamazlar. Birden fazla istasyon aynı anda veri göndermeye çalıştığı zaman Ethernet protokolü devreye girerek çakışmayı önler. Walkie-talkie (Bas-konuş) cihazlar yarı çift yönlü iletişime iyi birer örnektir.
İlgili 21 soru bulundu
Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir. Dubleks evler çoğunlukla binalardaki en üst 2 katı kapsar, ancak ters dubleks yapılar bunun tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani dubleks yapılardaki kat planı, ters dubleks yapılarda yer değiştirmiştir.
75 metrekare oturum alanı sınırı bulunan bir araziye dubleks ev yaptırarak 150 metrekarelik bir alana sahip olabilirsiniz. Bu da elbette çok daha ekonomik bir inşaat maliyeti anlamına geliyor çünkü 150 metrekarelik tek katlı bir ev yaptırmak için satın almanız gereken arazinin çok daha büyük olması gerekir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Apartmanda aynı kat malikine ait dairenin birden fazla kişiye bölünerek veya birlikte kiraya verilmesi ya da alt kiracılık hallerinde sizin şikayet ederk değişitrebileceğiniz bir durum yok maalesef.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Tripleks emlak alanında üç katı olan ve içinden merdiven geçen birleşik evlere verilen isimdir. Genellikle içerisinde çok sayıda yatak odası, banyo, mutfak ve salonu bulunmaktadır.
Dubleks evlerde oda sayısı fazla olduğu için her bir odayı aynı derecede ısıtmak zordur. Üstelik tüm odaları kullanmıyorsanız bu odaları ısıtmak fuzulidir. Dolayısıyla kış aylarında sadece kullandığınız odaları ısıtmalısınız.
Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz.
Triple room yani üç kişilik odalar, genellikle üç tekli yataktan oluşan ve üç kişinin konaklamasına olanak sağlayan oda tipidir. Üç kişilik odalarda bir diğer oda seçeneği ise bir adet çift kişilik ve bir adet tek kişilik yataktan oluşan seçenektir.
Suit Odalarda Kaç Kişi Konaklayabilir? Suit odaların özellikleri ve konuk kapasiteleri de tıpkı diğer otel odalarında olduğu gibi değişkenlik gösteriyor. İki kişilik odalardan, ara kapı ile birbirine bağlanan ve geniş ailelerin konforlu bir tatil geçirebileceği oda tiplerine kadar pek çok seçenek bulunuyor.
Bahçe dubleks: Bu dubleksler ters dublekslere benzerler ancak bahçe dublekslerde giriş üst kattan olur. Bahçe dublekslerde giriş katında mutfak ve yatak odası, alt katında ise bahçeye açılan salon yer alır.
“Dublex daire bölünür mü?” en sık karşılaşılan sorulardandır. Dairenizin planına göre dublex evinizi ikiye bölebilirsiniz. Giriş katında iki oda ve bir salon, üst katta ise iki oda varsa her iki katı farklı daireler olarak bölebilirsiniz.
Bunun tersini de yapmak mümkün, dubleks dairenin ara bölgesini kapatıp iki daire gibi kullanabilirsiniz. Fakat, bu şekilde arası kapatılarak ikiye ayrılmış bir dubleks daire, iki ayrı bağımsız bölüm olmaz. Yani ikinci bölüm için ayrı bir arsa payı talebi mümkün değildir.
Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak alt kiraya verme yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.
Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz. Kısaca çatılar binanın ortak kullanım alanıdır.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Arsa ve kat ölçülerine göre 2+1 daire plan örnekleri
Örneğin, 65 metrekare alana sahip bir evde iyi bir hesaplama yapılması ile yaklaşık 30 metrekarelik bir salon ve 2 adet yaklaşık 12 metrelik yatak odası ortaya çıkartılabiliyor hem ebeveynler hem de çocuklar için özel bir alan oluşturulabiliyor.
Bir üst gelir seviyesine sahip aileler ise 120-150 metrekare arasındaki 3 oda ve 1 salon daireler tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri