HÜPPÜLÜ TATLISI | Kültür Portalı
Kızılcık meyvesi, Ağustos ve Eylül aylarının gözbebeğidir. Genellikle Karadeniz kıyılarını seven kızılcık meyvesinin tadı ekşi ve mayhoştur. Kızılcık meyvesi tadı ile de oldukça iddialı bir meyvedir.
Devrek Simidi: Sıcak pekmez ve doğal susamdan yapılan simit damakta ayrı bir tat bırakmaktadır. Beyaz Baklava: Bölgenin en meşhur gıdalarından olan beyaz baklava katkı maddesi bulunmadan kızartılmadan yapılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir.
Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
Zonguldak'ta mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında Gökgöl Mağarası, Kızılcapınar Baraj Gölü, Zonguldak Maden Müzesi, Harmankaya Şelalesi, Zonguldak Kent Ormanı, Ereğli Müzesi, Zonguldak Deniz Feneri, Göldağı Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Cehennemağzı Mağaraları, Kayalıdere Şelalesi, Ilıksu Kaplıcası, ...
Ereğli'ye özgü hediyelikler olarak; çeşitli rengarenk magnetler, anahtarlıklar, aynalar, açacak çeşitleri, elpek bezi hediyelikler, baston, ahşap ürünler, madenci heykelleri, çini ürünler, biblolar, kupa, havlu, fındık, yöresel reçel, kestane balı gibi hediyelik ürünler satın alabilirsiniz.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
Coğrafi işaret tescilli olan ve Zonguldak yöresinde sık sık yapılan cevizli kömeç, oldukça basit ve lezzetli bir hamur işidir. Hamurun açılması ve dinlenme süresine dikkat edilmesi gereken kömeç yapılırken içinde Zonguldak ilinde yetişen cevizler kullanılmaktadır.
Hüppülü tatlısı... Adını okuduğunuzda biraz farklı gelebilir. Kendisi Zonguldak'ın yöresel mutfağına özgü bir tatlı. Malzemelerini okuduğunuzda daha da şaşırabilirsiniz çünkü içinde barbunya olan bir tatlıdan bahsediyoruz.
Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan ve güneydoğudan Karabük, güneyden Bolu, batıdan ve güneybatıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak il merkezi kuzeydoğudan Kilimli ve güneybatıdan Kozlu ilçeleri sınırları ile sınırlandırılmıştır.
Zonguldaklılar Oğuz boyundan gelmiş Kıpçak Türkmenidir.
TBMM Hükümeti, 20 Nisan 1920' de Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak'ı Bolu Bağımsız mutasarrıflığından ayırarak, Kastamonu vilayetine bağladı. 14 Mayıs 1920' de de Zonguldak kazasını mutasarrıflık haline getirilerek, Kaza Kaymakamı Ahmet Cevdet Bey mutasarrıf vekili olarak görevlendirilmiştir.
Hamurlarımız mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek. Bu mantıya Höttürme denilmektedir.
Malay yemeğinin yapılışı
Tereyağı ilave edilmiş kaynayan suya mısır ve beyaz unun eklenip bulamaç kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilmesiyle hazırlanan malay, tercihe göre yörede hazırlanan kara mancar yemeği, pekmez, avda veya çiğce ile birlikte tüketiliyor.
Zonguldak yeryüzü şekilleri açısından engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Şehrin yüzde 56'sı dağlarla, yüzde 31'i platolarla ve yüzde 13'ü ovalardan oluşmaktadır. Zonguldak tarih ve doğanın birleştiği bir Karadeniz şehri olması nedeniyle ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır.
Zonguldak mutfağının en meşhur yemekleri ise şunlardır: Tirit, mantarlı börek, pumpum çorbası, kızılcık çorbası, Ereğli pidesi, ovmaç çorbası, pırasalı mancar, cevizli ev makarnası, cevizli kömeç, cizleme, çöpele, keşkek, zılbıt, höttürme, tenekede tavuk, gartlaç ve cevizli dolmadır.
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri