Vas Deferens (Ductus Deferens ,Sperma Kanalı) Vas deferens epididimin kuyruk bölümünün ucundan başlayıp epididim kanalının devamı şeklinde uzanan, 40–50 cm uzunluğunda kalın kassal bir borudur.
Kalıcı böbreğin toplayıcı kanalları, mezonefrik kanalın kloaka girişine yakın noktasında yer alan, bir çıkıntı halindeki üreter tomurcuğundan gelişir.
Paraksiyal mezoderm; nöral tüpün her iki yanında baş bölgesinde somitomerleri oluşturur. Üçüncü haftanın başında “somitomer” denilen bu paraksiyal mezoderm hücreleri halka şeklini alarak oksipital bölgeden kaudale doğru “somit” adı verilen doku bloklarını meydana getirir1-3.
Spermler testislerde üretilir, testisler erkek üreme sisteminin geri kalanına ana sperm iletim kanalı olarak bilinen vas deferans ile bağlıdır. Testislerin içinde seminifer tübül adı verilen sarmal yapılar bulunur. Testislerin üst kısmında, üretilen spermlerin depolanıp olgunlaştığı epididim yer alır.
Embriyolojik hayatta dişi ve erkek embriyoları iki çift genital kanala sahiptirler. Bunlardan Mezonefrik kanallar (Wolffian kanallar) erkek üreme sisteminin gelişiminde önemli rol oynarlarken,Paramezonefrik kanallar (Müllerian kanallar) dişi üreme sistemi gelişiminde önemli görevler içindedir.
İlgili 44 soru bulundu
Mezonefrik (Wolffian) kanal erkek üreme sistemini, para- mezonefrik (Mülleryan) kanal dişi üreme sistemini geliştirir. Y kromozomunun varlığına bağlı olarak erkek ya da dişi yönde fenotipik gelişim görülür. Bu kro- mozomun kısa kolunda bulunan SRY geni (Yp11.3) farklılaşmamış gonaddan testis gelişimine neden olur.
Doğacak erkek çocuk XY kromozomunu aldıktan sonra cinsel organ gelişiminin düzgün olması için AMH Müller kanalını baskılar ve sadece wolf kanalı gelişir.
Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer. Karaciğer ve pankreas da endodermden gelişir. Tiroid bezi, paratiroid bezi, timus, farenks, trakea, alveol, mesane, prostat ve üretra da endodermden oluşur.
Gonadlar (testis ve ovaryum) üç ayrı kaynaktan orijin alırlar: 1.Primordiyal germ hücreleri. 2.Mezotelyum (mezodermal epitel). 3.Mezenşim (embriyonal bağ dokusu).
Testis'leri, epididymis'leri ve funiculus spermaticus'ların alt bölümlerini içerisinde bulunduran scrotum deri, karın kaslarının aponeurozları ve bir kısım kas liflerinden oluşur. Embriyolojik dönemde sağlı sollu bir çift halinde gelişmeye başlayan scrotum zamanla orta hatta kaynaşarak tek bir kese haline gelir.
Yutak kavisleri, embriyonik gelişimin 4. haftasının başında nöral krest hücrelerinin baş ve boynun oluşacağı bölgeye göç etmesiyle gelişmeye başlar. İlk yutak kavsi çifti, gelişen farinksin lateralinde oluşur (7). Mezodermal hücrelerin arasında bulunan nöral krest hücreleri her yutak kavsinin içinde bulunur (10).
İşitme ve denge organı olan kulak iç kulak, orta kulak ve dış kulak olmak üzere üç bölüm halindedir. İç kulak: Bu bölüm ektodermden gelişir.
İntermediyer mezodermden üriner sistemin boşaltım birimleri ve gonadlar gelişir.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Ekstremite ve vücut duvarını saran dermis tabakası lateral plak mezo- derminden gelişirken sırt bölgesi dermisi paraksiyel mezodermden kaynaklanır. Yüz ve boyun bölgesi dermisi ise nöral krest hücrelerinden köken alır.
Kas sistemi optik kadeh ektoderminden oluşan irisin dışında, mezodermal germ tabakasından gelişir.
Kadın üreme organlarının en önemlileri overler*, fallop tüpleri*, uterus* ve vajina*'dır. Overler karın boşluğunda gelişir ve orada kalırlar. Fonksiyonları hormon yapımı (östrojen, progesteron) ve gametogenez'dir.
Yumurtalıklar (overler) östrojen üretiminden esas sorumlu olan organlardır. Östrojen, erkek ve kadın bedenleri arasındaki yapısal farklılıklarda rol oynar.
Androjenler olarak bilinen hormon sınıfının bir parçası olan testosteron, beynin tabanına yakın bir yerde bulunan hipofiz bezi tarafından uyarıldıktan sonra testisler tarafından üretilir.
kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi . mezoderm,notokorda ve nöral borunun farklılaştığı buna karşılık bağlanma ile ayrılmış bölgede anormal bir gelişimin olduğu görülmüştür.
Ektoderm, epidermisin içindeki dokuları üretir, beyindeki nöronların oluşumuna yardımcı olur ve melanositleri oluşturur.
Rathke'nin kesesi olarak bilinen farenksin (stomal kısım) sırt duvarındaki bir depresyondan gelişir. Ön hipofiz, hormonları sentezleyen ve salgılayan birkaç farklı hücre tipi içerir. Genellikle ön hipofizde oluşan her majör hormon için bir hücre tipi vardır.
Dişi ve erkek embriyolarda başlangıçta iki çift genital kanal bulunur. Mezonefrik (Wolffian) kanal erkek üreme sistemini, paramezonefrik (Mülleryan) kanal ise dişi üreme sistemini geliştirir.
Anne karnında dişi ve erkek embriyoları iki çift genital kanalı vardır. Bunlardan Mezonefrik kanallar (Wolff kanalları) erkek üreme sisteminin gelişiminde önemli rol oynarlarken, paramezonefrik kanallar (Müller kanalları) dişi üreme sistemi gelişimini sağlarlar.
AMH (Anti – Müllerian Hormon) nedir? Anti – Müllerian Hormon (MIS), doğrudan yumurtalıktan salgılanan bir glikoproteindir. 6 mm ye kadar olan yumurta hücrelerinden salgılanır (granülosa hücreleri). AMH salgısı kız çocuklarında 36. gebelik haftasında başlar, menopoza kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri