Domuz eti haramdır. Bir rivayete göre İslâm'dan önce Araplar evcil domuzu yemezler, fakat yaban domuzunu yerlerdi. Yahudilik'te domuz eti haram, Hıristiyanlık'ta ise helâldir. İslâm'da ise domuzun eti kesin olarak haram kılınmıştır.
İnsan zaruret durumunda ölecek duruma gelmişse ölmeyecek kadar domuz eti yiyebilir. Bunda bir günah olmadığı gibi kaderi inkar da yoktur.
Çünkü domuz eti yemek, kişinin kendisine yönelik bir günahken zina, başkasının namusuna ve hukukuna tecavüzü de içeren bir günahtır. Domuz eti yemekle bir haram eylem yapmış, bir yasağı çiğnemişsiniz. Yapılacak şey, tevbe edip Allah'tan af dilemektir.
Bildiğimiz gibi İslamiyet'te domuz eti haram. En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
İlgili 39 soru bulundu
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Malikilerce mutemet olan görüşe göre, ehlî köpek mekruhtur, fakat köpek balığı mubahtır. Akrep, yılan, fare, karınca ve arı gibi yer haşerelerinin yenilmesi de haramdır. Çünkü bunlar hem zehirlidir hem de selim tabiat sahibi kimseler bunlardan tiksinirler.
Nebati gıdalarla beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanların ise daha sert mizaçlı oldukları tespit edilmiştir. - Domuz, dişisini kıskanmayan bir hayvandır. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kıskançlık hissinin zayıfladığı veya dumura uğradığı gözlenmiştir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Özellikle de vitaminler ve fosfor ve selenyum gibi mineraller açısından çok zengin bir ettir. Bu bakımdan, domuz etinin sağlıksız olduğu iddiasının anlamlı bir dayanağı bulunmamaktadır; tam tersine, domuz etinin içerik bakımından oldukça zengin olduğu açıktır.
Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler.
Türk kültüründe ise domuz, binlerce yıl öncesinde de rağbet gösterilmemiş canlılardan olmuştur. Türklerin söz konusu canlıya olan mesafesi sadece etinin tüketimi noktasında değil, genel olarak canlının kendisine karşı duyulan soğuklukla da açıklanmaktadır.
Saman, dışkı ve leş dışında hemen her şeyi büyük bir iştahla tüketiyorlar. Patatese, mısıra ve bakliyata düşkünler ama yemekhane, süthane artıkları, balık, et en sevdikleri yiyecekler.
Tadı konusunda ise, her ne kadar başta dediğim gibi, domuz etine yakın olduğu söylense de bilim için 1900'lerin başında bir araştırma yürüten ve insan eti yiyen ünlü bir yazar ve gazeteci olan William Seabrook, dana etine daha çok benzediğini belirtiyor.
Evet, gerçektir. Ancak bu sadece domuzlara özgü bir davranış değildir.
Bu ekstra acı tadı alma yeteneği, kedilerin çoğu acı bir tada sahip olan çevredeki toksinlerden uzak durmasına yardımcı olması açısından da önemlidir. Diğer hayvanlardan daha az tat tomurcuğuna sahip olmalarına rağmen, kediler ekşi, acı ve tuzlu tatları yeterince iyi bir şekilde algılayabilirler.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Timsah: Âlimlerin cumhuruna göre timsahın etini yemek câiz değildir. Çünkü timsah karada da yaşamasına rağmen azı (kesici) dişi vardır. Uzun süre suda kalsa bile dînen yasaklanmış (haram kılınmış) yönü ağırlık kazanır - ki o da karada yaşayan bir hayvan olmasıdır-.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak biliniyor.Develer eski dönemde insanlara çok yardımcı olduğundan çok sevdiğini düşünüyorum. Şimdi sen bu hayvanlar hakkında bilgi istemişsin,verelim niye duruyoruz?
Suç duyurusunda yerel medyaya yansıyan haberlerden ilde yaban domuzu için av kararı alındığı ve bu amaçla bir kısım avcının geldiğine değinen Avukat Barış Yıldırım, “Yaban domuzu" canlı türünün avlanması hukuka aykırı olup suç teşkil etmektedir.
Meal (Kur'an Yolu) Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri