"Dudak büzmek" deyimi, beğenmeme, hoşlanmama veya küçümseme hissini ifade etmek için kullanılır. Bir kişi bir durumu, bir fikri ya da bir nesneyi onaylamıyorsa veya olumsuz bir tepki gösteriyorsa, genellikle dudak büzme hareketi yapar.
Dudak bükmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Umursamamak, beğenmemek, küçümsemek.“Yeni alınan elbiseye şöyle bir dudak büküp geçti.”
"Dudak Bükmek" deyimi 3 farklı anlamda kullanılmaktadır. Bu anlardan ilki küçümsemek anlamındadır. Deyimin ikinci anlamını ise beğenmemek oluşturmaktadır. "Dudak bükmek" deyiminin son anlamı ise umursamamak olmaktadır.
[1] somurtmak.
Dudak sarkıtmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Dudak ısırmak deyiminin ilk anlamı, karşı tarafı çok beğenmek, hayran kalmak ve beklenmedik bir durum olduğu için beğeni tepkisini nasıl göstereceğini bilememek şeklindedir. Deyimin ikinci anlamı ise yaşanan bir durumu ayıplama ve yakışıksız bulma anlamındadır.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Vantrolog olan kişiler oldukça yetenekli kişilerdir. Ağızlarını hiç kıpırdatmadan bir başkası konuşuyormuş hissi vererek, konuşma yapan kişilerdir. Kişilerin ağzı kapalı olmasına rağmen karnından konuşma yeteneği bulunur. Bu konuşma yeteneği ağzı kapalı olarak yapılır.
Dudak ısırmak deyimi, bir şeyi çok beğenmek ve birisini hayran hayran izlemek demektir. Beklenmedik bir durum karşısında nasıl tepki vereceğini şaşıran insanlar için de bu deyim söylenir.
Dudak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) hayran kalmak; 2) hayrete, şaşkınlığa düşmek.
Bıyık Altından Gülmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Kötü olan bir durumla ilgili olarak etrafındakilere belli etmeden eğlenmek, duruma gülmek ya da bu durumla dalga geçmek şeklinde açıklanabilir.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Hor görmek (veya bakmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Önem vermemek, değersiz saymak, adam yerine koymamak, küçümsemek.“Beni, yoksul diye hep hor gördüler.”
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Oldukça sık karşılaşılan bir sorun olan dudak ısırma ve yeme alışkanlığı, genellikle stresli ve gergin durumlarda ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda kendini huzursuz ve gergin hisseden insanlar, farkında olmadan dudaklarını ısırarak onlara zarar verebilir.
Uyurken dudak ısırma, genellikle stres, endişe veya uyku sırasında rahatlamak için başvurulan bir tepkidir. Bu durum, kişinin alt veya üst dudağını kavrayarak veya ısırarak gerçekleşebilir. Bununla birlikte, bu alışkanlığın kişinin dişlerine ve çene yapısına olan etkileri sıklıkla göz ardı edilir.
Söylediğiniz bir söze karşılık ya da anlattığınız olaya yönelik karşıdaki kişinin küçümsediğini ya da önemsemediğini anlayabilmek mümkün olmaktadır. Dudağını kıvırmasını genel olarak ''anlattıklarıma dudak büktü ya da burun kıvırdı'' gibi cümleler sarf ederiz.
"Burnu büyümek" deyimi, genellikle kişinin yalan söylediği zamanlarda kullanılır ve halk arasında yalanın sonucu olarak burnunun büyüdüğüne dair bir inanıştan kaynaklanır.
156. dilini düvümlemeg: Hiç konuşmamak.
Bu değerli deyimler arasında küplere binmek en yaygın kullanılanlar içerisinde bulunmaktadır. Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır.
1- Dudak Büzmek ya da Dudak Yalamak
Örneğin kişinin dudaklarını büzüp sağa sola hareket ettirmesi o an hoşlanmadığı bir durumla karşı karşıya geldiğinin bir göstergesi olabilir. Bunun yanında dudaklarını yalayan bir kişi genellikle kendini sakinleştirmek istiyordur.
Dudak ısırmak, çoğunlukla gerginlik ve kişisel ilginin bir göstergesi olarak algılanır, fakat aynı zamanda bir kişinin gizlemeye çalıştığı bir durumun fark edildiğini de ifade eder, bu durumda “Eyvah, yakalandım” düşüncesi ağırlık kazanır.
Yanaklarda iritasyon: Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla “yanak ısırma” olayı ile karşılaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri