Şarkı'nın Özellikleri Dört dizelik bentlerden oluşur. Tekrarlanan dizeye nakarat denir. Eğer bendin son dizesi aynen tekrarlanırsa buna murabba-i mütekerrir denir.
Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
Murabba, Arapça kökenli bir kelimedir. Bunun yanı sıra murabba dörtlemek anlamı taşıyan terbi kelimesinden türetilmiştir. Divan edebiyatında ise dört satırlık bendler ile yazılan şiirler için de bu kullanılmıştır.
Şarkı, Divan şiirinde bestelenmek üzere yazılan uygun ölçü kalıpları ile yazılan ve genellikle 4 dizelik bendlerden meydana gelen bir nazım birimidir. Kafiye düzeni ise; x: değişken ve aa xa şeklinde bilinir. Türk Edebiyatında bestelenmek için yazılan milli bir nazım şeklidir.
Rubai aruz ölçüsünün 24 kalıbıyla yazılır. Tuyuğ sadece fâ i lâ tün / fâ i lâ tün / fâ i lün kalıbıyla yazılır. Rubaide mahlas yoktur genelde. Aralarındaki tek fark ölçüsünde.
İlgili 30 soru bulundu
Murabba, bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan divan şiiri nazım biçimidir. *Murabbanın bent sayısı 3 ila 7 arasında değişir. *Uyak düzeni üç şekilde olur: aaaa-bbba-ccca-ddda-eeea...
Dörtlüklerden kurulan musammat da denebilir. Murabbaya benzer. 5 ya da 6 dizelik bentlerden de oluşabilir. Üçüncü dizeye miyan, dördüncü dizeye nakarat denir. Aşk, sevgili, ayrılık, içki ve eğlence konularında yazılır.
*Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Kelime anlamı "dörtlük" demektir. *Murabba, bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan nazım şeklidir. *Aynı ölçüde dörder dizelik bentlerden oluşur.
Şarkı bir nazım birimi olarak genellikle dörder dizelik bendlerden oluşmaktadır. Kafiye düzeni x değişken olacak şekilde aa xa biçimindedir. Türk edebiyatı içerisinde bestelemek için yazılmış olan milli bir nazım birimi olan şarkı, halk edebiyatında da türkü olarak karşımıza çıkar.
Klâsik şiirin nazım şekillerinden biri şarkıdır. Klâsik Türk edebiyatında, divanında, şarkı ismini taşıyan şiirlere yer veren ilk şair Nâ'ilî'dir.
Sözlük anlamı “Divan şiirinde, dörder mısralık bendlerden oluşan musammat nazım şeklindeki manzume.” olan murabba, divan edebiyatının nazım biçimlerinden biridir. Murabba, İran edebiyatından edebiyatımıza geçmiş bir türdür.
Murabba, aşk başta gelmek üzere övgü, yergi, dinsel ve didaktik konularda kaleme alınan şiirlerdir. Uyak düzeni, aaaa/bbba/ccca/ddda…. biçiminde olursa bu tür murabbalara murabba-i müzdevice adı verilir. Uyak düzeni, aaaA/bbbA/cccA/dddA….(A'lar nakarattır) şeklinde olursa buna murabba-i mütekerrir adı verilir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
En kısa tanımlarıyla müzik için ses sanatı, şiire de söz sanatı diyebiliriz. Şarkı dediğimiz sanat ise iki sanatın birleşmesiyle ortaya çıkan yeni bir sanat dalıdır. Tek başına müzik veya tek başına şiir sanatlarından farklıdır.
divan edebiyatı nazım şekillerinden murabbanın son dizelerinin tekrar edilmiş versiyonu. eğer son mısralar tekrar edilmiyorsa müzdeviç murabba olur.
Manide olduğu gibi, cinaslı uyak kullanılır. Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir.
1.Türkülerin genel itibarıyla yazanı belli değilken şarkıların söz yazarı ve besteleyeni bellidir. 2.Türküler aşk, ölüm, sevgi vb konuları işlerken şarkılar hemen hemen her konuda olabilir. 3.Türküler halk edebiyatına ait bir tür iken şarkılar divan edebiyatına ait bir türdür.
Şarkılarda birinci ve dörtlükte 2. ve 4. dizeler, diğer dörtlüklerde ise 4. dize tekrarlanır. Bu tekrarlanan dizeye nakarat denir. Üçüncü dizeye miyan denir. Şarkılar, bestelenmek amacıyla yazılır.
Güfte, (Farsça: گفته) müzik eserlerinin yazılı metni, sözü veya bir müzik yaptının bestelenmiş sözleri'ne verilen isimdir. (Arapça: نشيده) Şiir veya besteli ve güfteli esere de neşîde denir.
En yaygın murabba konuları dini ve didaktik konular ile övgü, yergi, manzum mektup, mersiye gibi türlerdir. Aruz kalıbıyla yazılır. Aşki, Muhibbi, Taşlıcalı Yahya Bey, Fuzuli ve Hayreti en iyi ve önemli şairlerindendir.
*Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Dörtlüklerle yazılan; günlük hayat, aşk, sevgi, eğlence, tabiat gibi konuları işleyen nazım biçimidir. *Halk deyişleri, günlük hayata ait söyleyişler kullanılır. *Bestelenmek için yazılır.
Murabba çoğunlukla üç ve yedi bentten oluşmaktadır. Divan edebiyatında 15. Yüzyılda sultanü'ş-şuara yani şairler sultanı adı verilen Ahmed Paşa tarafından murabba kullanılmıştır. Tarihi ileri sarıp Tanzimat edebiyatına gelindiğindeyse, Namık Kemal'in murabba konusunda başarılı bir yazar olduğunu söylemek mümkündür.
Bazı tipik şarkı yapıları şunlardır: MISRA - NAKARAT - MISRA - NAKARAT. GIRIŞ - DIZE - NAKARAT - DIZE - KÖPRÜ - NAKARAT.
müzik, tonlama değişiklikleriyle çeşitli duygular uyandıran, hoşa giden uyumlu, ezgili sesler dizisidir. ahmet kaya'nın ağladıkça şarkısının kareokesi bir müziktir. şarkı ise müziğin üstüne onun uyumuna uydurularak eklenen ve dil aracılığı ile düşünce aktarımda bulunan ifade ediş biçimidir.
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri