Pamukçuk Candida türevi mantarlara bağlı gelişen, ağız içi ve sıklıkla dudaklarda görülen, altındaki dokuya yapışık olmayan beyaz süt kesiği şeklinde plaklarla karakterize bir çeşit mantar enfeksiyonudur.
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Herhangi bir nedenle bu mantar türünün üremesinin kontrolden çıkması, pamukçuk hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bunun en yaygın nedeni ise antibiyotik kullanımıdır.
Ağız mukozasında daha çok oral pamukçuk olarak adlandırılan, Candida albicans adlı mantarın birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlık genellikle dil üzerinde veya yanakların iç yüzeylerinde beyaz renkli lezyonlara neden olur.
Ağız içerisindeki dokularda kabarıklık. Ağız içi oluşan kızarıklık, ağrı, yanma. Yeme ve içmede zorlanma. Ağızın köşe bölümlerinde çatlama ve kızarıklık.
İlgili 29 soru bulundu
Ağızda pamukçuk sağlıklı kişilerde genellikle çok ciddi problemlere yol açmaz. Ancak bağışıklık sistemi güçsüz kişilerde pamukçuk tedavisi zorlayıcı olabilir.
İlaçlı merhemler kızarıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Dudaklardaki çatlakların haricinde ağız içindeki her türlü mantarı, ağız gargaraları veya pastiller iyileştirebilir. Şiddetli dudak enfeksiyonu olan kişiler için, doktor veya diş hekimleri de oral maya önleyici ilaçlar yazabilir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Candida türevi mantarlar cilt, ağız ya da bağırsak florasında doğal olarak bulunurlar. Pamukçuk Candida grubu maya mantarlarına bağlı gelişmektedir. Bu grup içerisinde en sık Candida albicans bu tabloya neden olmaktadır.
Pamukçuk belirtileri
Kanamalar ve ülser benzeri yaralar tedavi edilmediğinde ağrılara yol açar. Bebekler ağızda pamukçuk nedeniyle emme isteğini kaybedebilir. Emmede ve yutmada güçlük çeken bebeklerde iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanır.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Mantar Bulaşıcı Mıdır? Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Bu yaralara pamukçuk denir. Pamukçuk genellikle zararsızdır ve tıbbi tedavi de gerektirmez. Hastalığı doğal yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Pamukçuk bulaşıcı değildir.
Uçuğu olan bir kişinin kullandığı eşyalardan veya uçuğu olan biri ile öpüşmesi sonucu bulaşır. Uçuk bulaşıcı olduğu için dokunulmaması gerekir. Günümüzde uçuğun tedavisinde antiviral uçuk kremleri kullanılmaktadır.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
İnsanlar bazen ağızlarının çeşitli bölgelerinde çatlak, kızarıklık veya ağız içinde beyaz lekeler olduklarını fark ederler. Bu çatlaklar, kızarıklıklar ve beyaz lekeler dudakta ya da ağız içinde çıkan pamukçuk olarak bilinen mantar enfeksiyonun belirtileridir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Hastalığın belirtileri o bölgede kaşıntı, yanma, ağrı, akıntı, kızarıklık oluşmasına neden olur. Ağızda: pamukçuk denilen kızarık, ağız içi ve dil üzerinde süt kalıntısı şeklinde beyazlıklarla ortaya çıkar.
Organik sirkeyi su ile seyrelterek gargara yapmak ağız içindeki bakterilerin ve mantarların yok olmasına yardımcı olur. Bu uygulamayı pamukçuk oluşmadan, ağız içi hijyenini korumak amacıyla düzenli olarak her diş fırçalama eylemi sonrasında yapabilirsiniz.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Aft, ağızda, beyaz, sarı veya açık gri renkli çıkan ülserlerdir. Aft, pamukçuk olarak da bilinmektedir. Aftlar, bulaşıcı değildir ve çoğunlukla dil kenarı, yanak ve dudak iç kısmında oluşur. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla sıklıkla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri