Tıbbi olarak siyanoz olarak adlandırılan gri cilt ve dudaklar, kanda çok az oksijen bulunduğuna veya kan dolaşımının zayıf olduğuna dair uyarı işaretleridir.
Dudak Rengi Neden Solar? Dudak renginizin solmasına neden olan birçok faktör vardır. İleri yaş, kansızlık, genetik faktörler veya iyi nemlendirilmeyen dudaklarda solgun renk ve cansız görünüm meydana gelebilir. Dudak renginizde solma meydana geldiyse ve dudak hatlarınız belirgin değilse endişelenmeyin.
Beyaz (Soluk) Dudaklar
Dudaklarda ve ciltten görülen genel solukluk, anemi (kansızlık) nedeniyle olabilir. Demir, B12 Vitamini eksikliklerinde, adet dönemlerinde aşırı kan kaybı, bağırsak yollarındaki kanamalar anemiye sebep olabilir.
Değişik nedenlere bağlı olarak ağız içerisinde ve dilde beyaz, kahve renkli, kırmızı, gri, siyah renk değişiklikleri ortaya çıkabilmektedir. Bunlar yoğun sigara kullanımı, kötü ağız bakımı gibi nedenlere bağlı olabileceği gibi mikrobik ya da ağız kanseri öncüsü renk değişiklikleri olarak da kendini gösterebilmektedir.
Dudaklar ve ağız çevresinin sürekli yalanması yada tükrük teması dermatitise buda zamnla pigmentasyona neden olmakta. Sıklıkla seboreik dermatitise bağlı olarak burun kanatları, nasolabial ve labiomental katlantılarda pigmentasyon gelişmekte. Sıklıkla kadınlarda ve koyu tenlilerde görülmekte.
İlgili 43 soru bulundu
Soğuk ortama uzun süre maruz kalma, dolaşım şoku, kalp yetmezliği, doğumsal görülen kalp yetmezlikleri, solunumsal sıkıntılar gibi nedenlerden dolayı dudak, yanak, tırnak yatağı, parmak uçlarında görülebilen ve kandaki oksijen azlığından dolayı vücutta morarmaya siyanoz denir.
Yeterince C vitamini almayan bireylerin cildi morarmalara daha meyillidir. C vitamini eksikliğinin diğer belirti ve semptomları arasında sinirlilik, şişmiş ve kanayan diş etleri, yorgunluk ve zayıflık bulunur. Yeterince demir almayan bireylerde de özellikle dudak çevresinde morarmalar görülebilir.
Sağlıklı dudağın rengi açık kırmızı, dudağın şekli dolgun olur; Kuru olmaz, ülser, çatlaklık veya uçuk görülmez. Şimdi sağlığı iyi olmayan bir insanın dudağına bakalım. A, Dudak rengi kırmızı, koyu kırmızı veya mor olursa, bu kişinin vücudu içinde "ateş"olarak adlandırılan olumsuz etkenler fazla demektir.
Birkaç dilim dilim salatalık ya da salatalık suyu dudaklara doğrudan uygulanabilir.Salatalık düzenli kullanıldığında koyu dudak renginin açılmasını sağlar. Dudaklarda leke oluşumunu engeller. Dudaklarda sürüldükten sonra birkaç dakika bekletilmesi önerilir.
PORTAKAL SUYU VE YOĞURT: Portakal suyu ve yoğurt dudaklarınızda harikalar yaratabilir. Eşit miktarda yoğurt ve portakal suyunu karıştırın ve dudaklarınıza sürün. Portakaldaki sitrik asit eski pigmenti, tabakayı üstten kaldırır ve yeni kırmızı rengin ortaya çıkmasını sağlar.
Soluk veya mavimsi dudaklar kanda oksijen eksikliğini işaret ettiğinden kansızlığa, zayıf kan dolaşımına veya solunum sorunlarına işaret edebilir. Havalar soğuduğunda dudaklar kurumaya başlar. Ancak kuruluk, hava koşullarının yanı sıra dehidrasyon veya vitamin eksikliklerinden de kaynaklanabilir.
Dudak çevresindeki kararmalar birçok hasta için ve özellikle bayanlar için can sıkıcı olabilir tüy olmasa bile tüy vamış gibi gözükebilir. Güneşe maruz kalma, gebelik lekesi ve deri iltihabı ağız çevresinde koyulaşma yapabilir. Gebelik lekesi ise hormonal değişikliklerden kaynaklanır.
KELEBEK DUDAK
Bu forma sahip dudaklar güçlü ifadeli ve genç görünümlüdürler. Kadınlar genellikle ergenlik dönemlerinde bu tip dudak şekline sahiptirler. Dozunda yapılan bir kelebek dudak uygulaması ile dudaklarınız doğal yay formuna kavuşur. Aynı zamanda daha genç ve çekici bir görünüme de sahip olursunuz.
Sağlıklı beslenmek güzel görünmenin anahtarıdır!
Vitaminsiz kalındığında ise dudaklar canlılığını yitirir. Rengi mat ve soluk bir hal alır. Bol su içmek dudakların nemli kalmasını sağlarken C ve E vitamini içeren besinler tüketmek dudaklarınıza canlı ve pürüzsüz bir görünüm verir.
Derinin orta ve dış katmanında bulunan ince, düz hücrelere skuamöz hücre adı verilir. Skuamöz hücrelerin kontrol dışı bölünmesi ve çoğalması sonucunda dudak kanseri ortaya çıkabilir. Dudak kanseri, üst veya alt dudağın herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bununla birlikte sıklıkla alt dudakta ortaya çıkabilir.
Dudak çatlaması vitamin eksikliği, inflamatuvar bağırsak hastalığı, tiroid bezi hastalıkları gibi çeşitli sağlık problemleri ile ilişkili olabilir. Düşük tiroid fonksiyonu ağız ve dudak kuruluğunun nedenlerinden biridir.
Dudaklarınızı dolgunlaştırmak istiyorsanız dudaklarınızdaki ölü deriden arınmanız gerekir. Yumuşak kıllı bir fırça ile dudaklarınızı nemlendirerek fırçalayın. Diş macunu da ekleyerek yapabileceğiniz bu uygulamada dudaklarınızdaki ölü deriyi pul pul dökecektir.
Dudaklarınızı nemlendirmek ve pürüzsüz tutmak için düzenli olarak dudak balmı veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Ayrıca, lip gloss uygulamadan önce dudaklarınızı nazikçe bir dudak peelingi ile temizleyebilirsiniz. Lip gloss kullanımı da parlak dudaklar elde etmek için etkili bir yöntemdir.
Çatlaklar ve kuruluktan dudaklarınızı uzak tutan şeker nemli dudaklara kavuşmanızı da sağlayacaktır. Bunun için bir tatlı kaşığı toz şekerle bir tatlı kaşığı balı karıştırıp dudaklarınıza sürün ve beş dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla dudaklarınızı temizleyin.
Geceleri yatmadan önce, kaliteli bir dudak balsamı uygulayın. Uyandıktan sonra, ölü veya kuru deriyi nazikçe silmek için nemli bir bez veya yumuşak bir diş fırçası kullanın. Düzenli dudak peelingi dudaklarınızdaki kan dolaşımını artırıp dudaklarınızın daha dolgun, canlı ve renkli görünmesini de sağlar.
Dudaklarda kişiyi çekici kılan üst dudağın 1-2 cm dışarıda olması yani biraz daha ön planda olmasıdır. Üst dudakta 'Eros Yayı' denilen kıvrım belirgin olduğunda daha çekici dudaklar ortaya çıkar. Filtrum yani burundan dudağa inen çizgiler, bunların bir parça kabarık oluşu kadını daha çekici kılan bir diğer unsurdur.
İdeal dudak; alt dudağın üst dudaktan biraz daha dolgun olduğu dudaktır. Ayrıca, üst dudağın eros yayı olarak adlandırılan kıvrımı belirgin olması, dudak konturunun belirgin olması, dudak derisinde pürüzlerin olmaması ve gülerken üst diş etleri görünmemesi gerekir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri