Yemeğin suyunu ilave ettikten sonra düdüklü tencere kullanımı için en önemli noktalardan biri olan kapağı kapatma işlemine geçin. Tencerenin hava almaması için kapağın düzgünce kapatılması son derece önemli.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Düdükten ses çıkmaya başladığında bir dakika kadar hava çıkmasını bekletin ve düdüğü indirin.
Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Temel prensibi, düdüklü kapağının sıkı şekilde kapatılarak kapalı alan içerisindeki basıncın dışarıya kaçmasın önlenmesi sonucunda kapalı alan basıncının artması ve artan basınç ile de yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükselmesidir. Bunun sonucunda ise yemekler hızlı ve kolay olacak bir biçimde pişer.
Düdüklü tencere nasıl kapatılır sorusunun cevabı ise kapak zorlanmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde tencerede çatlaklar oluşabilir. Düdüklü tencere kapağı kapanmıyor ise yemekler pişmez. Bu nedenle kapağın iyi bir şekilde kapandığından emin olunmalıdır.
Düdüklü tencere neden su damlatır? Düdüklünüzün pişme esnasında yanlardan su damlatması, içerisinde gereğinden fazla su koyduğunuzun bir işaretidir. Bir sonraki kullanımda maksimum su miktarını geçmemeye özen göstermeli ve onu asla ağzına kadar doldurmamalısınız.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Düdüklü tencerede et kaç dakikada pişer sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Normal şartlarda saatlerinizi alabilecek olan bu işlemi, düdüklü tencere ile ortalama 40 dakika gibi bir sürede tamamlayabilirsiniz.
6 - Düdüklü tencerenizin bakanlıkça saptanan kullanım ömrü 5 yıldır.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Bu strateji, vakumlanmış tencere kapaklarının açılmasını kolaylaştırabilir. Temiz bir havlu ya da bez parçasına sarılan buz küpleri, tencere kapağının üzerine yerleştirilir. Buzun sağladığı soğukluk, metalin hızla soğumasını ve genleşmesini teşvik eder. Bu genleşme, kapağın daha rahat çıkarılmasına yardımcı olur.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Basınçlı tencereye konulacak malzeme ve suyun miktarı tencerenin yarısını geçmemelidir. Tencereye az da olsa mutlaka su konulmalıdır. Susuz pişirme tencerenin çatlamasına neden olabilir. Pişirme süresi basınç düğmesi kapatıldıktan sonra tutulmalıdır.
Düdüklüye soğan, havuç, domates, patates, (küp küp doğranmış) suyu, tuzu ve mercimeği ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklünün kapağını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıp 15 dakika pişiriyoruz. Düdüklüyü soğutmak için ben muslukta (kenarından ve normal akan) soğuk suyun altına tutuyorum daha pratik oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri