Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Düdüklü Tencere Kaç Dakika Sonra Açılır? Düdüklü tencerenin altını kapadıktan sonra 10-15 dakika kadar ılımasını beklemek gerekir. Sonra havası alınıp açılabilir.
Tencere kapağının çok sıkı olmadığından emin olunmalıdır. Ardından, düdüklü tencerenin kapağını iyice kavrayarak çevrilmelidir. Kapağı döndürmeye devam ederek, hafifçe baskı uygulanmalı. Kapağın tamamen açılıncaya kadar döndürülmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Düdükten ses çıkmaya başladığında bir dakika kadar hava çıkmasını bekletin ve düdüğü indirin.
Düdüklü tencereye malzemeleri koyduktan sonra kapağını kapatın ve kilitleyin. Ocağı yüksek sıcaklıkta açın ve içerisinde basınç oluşmasını bekleyin. Bu basıncı tencereler modeline göre farklı şekilde gösterebiliyor. Ama genellikle tencerelerin kapağında bulunan ve basınçla yukarı çıkan kırmızı bir düdük oluyor.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Yemeğin pişirme süresi bittikten ve ocağı kapattıktan sonra tencere içindeki basıncın boşalmasını beklemeniz lazım. Basıncın tamamen boşaldığını kontrol ettikten sonra kapağı açmanız mümkün olur.
Normalde düdüklde hava kaçıran bir açıklık her zaman vardır ama basınç daha yüksekse ve çıkan hava bu basıncı karşılayamazsa düdüklü patlar. Ya da düdüklü tencerenin normalde hava çıkaran bölmesi tıkanmış olabilir bu da altını kıssan bile patlamasına neden olabilir.
Düdüklü tencerelerde patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca düdük hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel olur. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.
Düdüklü tencerenin içerisinde yeterli su kalmaması. Eğer düdüklü tencerede pişen yemek suyu fazla çekerse bu durum da tencerenin patlamasına sebep olabilir. Düdüklü tencereyi pişim işlemi biter bitmez açmak. En çok yapılan hata budur.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Düdüklü tencerede et kaç dakikada pişer sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Normal şartlarda saatlerinizi alabilecek olan bu işlemi, düdüklü tencere ile ortalama 40 dakika gibi bir sürede tamamlayabilirsiniz.
DÜDÜKLÜDE KEMİKLİ ET HAŞLAMA YAPILIŞI
Tuzu, sarımsağı ve baharatları da ekledikten sonra, üzeri geçecek kadar sıcak su ve kıydığımız maydanozları da ilave edip düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Düdük buhar çıkarmaya başlayınca ocağı kısıp bu şekilde 30-35 dakika pişirmeye bırakıyoruz.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Tencere kapağını sıcak suya daldırarak veya üzerine sıcak su dökerek genleşmesini sağlayabilir ve böylece kapağın kolaylıkla açılması sağlanabilir. Bu yöntem, düdüklü tencere hava vermiyor veya düdüklü tencere kapağı açılmıyor gibi durumlarda oldukça işe yarar.
Düdüklüye soğan, havuç, domates, patates, (küp küp doğranmış) suyu, tuzu ve mercimeği ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklünün kapağını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıp 15 dakika pişiriyoruz. Düdüklüyü soğutmak için ben muslukta (kenarından ve normal akan) soğuk suyun altına tutuyorum daha pratik oluyor.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri