Makarna İtalyan mutfağında, erişte ise Asya mutfağında çok popüler olan yemeklerdir. Her ikisi de su, un, nişasta ve yumurta formülü kullanılarak yapılır. Özellikle çalışan kişilerin ve öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alan makarna ve erişte, kısa sürede sofralardaki yerini alır.
Erişte ya da kesme (Kazakça: кеспе; Azerice: Əriştə; Farsça: رشته); un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır.
Sağlığımız açısından oldukça önemli olan vitaminler içeren sebzeli erişte günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve minarelleri karşılaması açısından oldukça faydalıdır. _Erişte oldukça doyurucu bir gıdadır ve uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Bu özelliğiyle iyi bir diyet yemeğidir.
Un, yumurta, yağ ve tuzun karıştırılarak hamur haline getirilip çeşitli biçimlerde kesilmesi ile elde edilen erişte, kimi bölgelerde kesme olarak da anılmaktadır. Erişte kesildikten sonra oda sıcaklığında ya da güneş alan bir bölgeye koyularak kurutulan bir makarna çeşididir.
Erişte A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Sağlıksa sırlarına gelirsek ; Zengin protein içeriği ile kemikleri güçlendirici etkiye sahiptir. Oldukça az yağa sahiptir, kolesterol kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Erişte hamurlu bir yiyecek olduğu için kalorisi de yüksektir. Erişte tüketenlerin lezzetine kapılıp ölçüyü kaçırmaması önerilir. Zira porsiyon kontrolü sağlanmazsa eriştenin sık ve fazla tüketimi kilo alımına neden olabilir.
A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir yönünden zengin bir temel besin kaynağı olarak geçiyor. Makarna neredeyse her lezzet ile uyumlu olarak tüketilebiliyor. Kalp ve damar kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.
Erişte, içeriğindeki un, süt, yumurta, kaya tuzu ve içme suyu ile tam bir Anadolu lezzeti.
Makarna undan yapılmaz. Ülkemizde makarna üretiminde ekmeklik buğday kullanılması yasaktır. Makarna durum buğdayı irmiğinden üretilir. Makarnalık irmik, durum buğdayının öğütülmesi ve kepek, rüşeym gibi kısımlarının ayrılmasıyla elde edilen una göre daha iri taneli bir üründür.
Çok sağlıklı olduğu için bütün hamur işlerinde, ekmek yapımında su ya da süt yerine kullanılabilir. Çorba ya da makarna pişirirken de aynı şekilde su yerine ya da suya ilave edilerek kullanılır.
Prof. Dr. Ersoy, performansın artırılması ve optimal beslenmenin sürdürülebilmesi için yeterli miktarda enerji almanın yolunun, makarna, erişte, patates, tahıllar, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar ve yeterli protein alımı ile sağlanabileceğini açıkladı.
Düşük Glisemik indeksi sayesinde kan şekeri dengesi daha kolay sağlanır,uygun şekilde pişirildiğinde kilo aldırmayan, doyurucu ve son derece sağlıklı bir gıdadır.
1 porsiyonu (290 gr) 269 kalori, 1 çorba kaşığı kadarı (25 gr) ise 23 kaloridir. Pişmiş ev eriştesinin 100 gramı 13.83 gram karbonhidrat, 2.62 gram protein, 2.85 gram yağ, 0.77 gram lif içermektedir.
Haşlama ya da demleme yöntemleri kullanılarak pişirilen erişte, aslında tam anlamıyla ev yapımı bir makarna gibi hazırlanıyor. Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.
Bir erişte ve şehriye türü olan noodle, Asya eriştesi ya da Çin eriştesi olarak da bilinmektedir.
Noodle, Çin ve Japon yemek kültürünün en temel ve vazgeçilmez makarna türlerinden bir tanesi. Yapışkan ve oldukça esnek hamurun uzatılarak inceltilmesi ve kesilmesiyle elde edilen noodle, ilk kez 4000 yıl önce ortaya çıkıyor.
İrmik unu ya da diğer ismiyle durum buğdayı unu, İtalyan mutfağının ve makarna imalatının çok önemli bir parçasıdır. Sarı renge sahip, çok daha yoğun ve çok daha zengin bir lezzettedir. Protein kalitesi yüksek olan bu un ile hazırlanan hamur sayesinde klasik makarna hamuru elde edilir.
Yüksek proteinli un tercih edilmelidir.
Protein oranı %13 ve daha yüksek olan unların kullanıldığı ürünler, genellikle ekmek ve türevi, yoğurulabilen, kat kat açılan ürünlerdir. Erişte de işte tam bu kategoride kendine yer buluyor.
Bir karıştırma kabına semolina ununu ekleyin, havuz yapın ve içerisine tuz, zeytinyağı ve yumurtaları ilave edin. Tüm malzemeyi birbirine yedirerek yoğurun. Sert bir hamur elde edeceksiniz.
- Brusella bakterisi keçi, inek ve koyun gibi hayvanlarda bulunur. Buna bağlı olarak bakteri hayvanlardan alınan sütlerde Süt ürünleri işlem görmesine rağmen bu bakteri yok olmaz. Böylece peynire de bulaşan brusella bakterisi bazı insanlarda; kas iltihaplanmalarına ve şiddetli ateşlenme rahatsızlıkları ortaya çıkar.
Limon kokusu yumurta kokusunu bastırıcı özellikte olduğu için yumurta kokusunu hissetmeyeceksinizdir. Bir diğer yöntem ise bir damla çamaşır suyudur. Makineyi çalıştırmadan önce kapak kısmına bir damla çamaşır suyu damlatmanız yumurta kokusunu absorbe edecektir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri