Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
5) Düdüklü Tencere ile Hızlı Sonuçlar
Nohutu bekletmeden haşlamak istediğinizde de en iyi sonucu almak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Kullanacağınız miktardaki nohutları iyi şekilde yıkayın ve düdüklü tencere içine ekleyin. 25 dakika sonra nohutlar hazır!
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Rendelenmiş domates, salça ve tuz eklenip kavurmaya devam edilir. Baharatlarda eklenip biraz su ile yumuşatılır ve ıslatılmış nohutlar eklenip üzerini 3 parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir. Düdüklüde kısık ateşte yaklaşık 50-60 dk pişirilir.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
İlgili 19 soru bulundu
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Nohut düdüklü veya normal tencereye alınarak üzeri 3 parmak geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır. Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Düdüklü tencere içerisine dahil edilerek pişirilmeye başlanan nohut, yaklaşık olarak 25 dakikanın sonunda hazır olmaktadır.
Ancak buna rağmen nohut pişmiyor, taneleri taş gibi sert kalıyor ve asla yumuşamıyorsa bir malzemeden yardım almalısınız. Özellikle ithal olmayan, yerli nohut türlerinde gözüken yumuşamama sorununun önüne geçmek için yapmanız gereken bir gece önce nohutları bıraktığınız ıslama suyuna yarım çay kaşığı karbonat eklemek.
Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Her ne şekilde haşlarsanız haşlayın üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. İçerisine ilk aşamada tuz atmamaya ve karbonat atmamaya özen gösterin. Özellikle karbonat ilavesi nohutun vitaminlerinin azalmasına neden olacaktır.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Eğer nohutları suda bekletmeden pişirecekseniz düdüklü tencerede 25 dakikada haşlayabilirsiniz. Düdüklü tencereniz varsa nohutları çok kısa sürede istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek.
Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım. Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.
Etli nohut yemeği pişirecekseniz düdüklü tencere tercih etmelisiniz. Nohut yemeğiniz düdüklü tencerede yaklaşık 20 dakikada pişecektir. Nohut pişirme sırasında düdüklü değil de normal bir tencere kullanacaksanız, nohut yemeğini yaklaşık 1 saat boyunca kısık ateşte pişirmeniz gerekir.
Bu süre normal tencerede bir saate kadar çıkabilir. Birçok kişinin merak ettiği esas nokta ise nohutun kaç saat suda bekletileceğidir. İyice yıkanıp temizlendikten sonra, temiz ve ılık bir suda 8 ile 10 saat boyunca bekletilmesi gerekir.
Nohutları geceden ıslamayı unuttuysanız bu yöntemi kullanarak dillere destan bir yemek hazırlayabilirsiniz. Öncelikle nohutları ayıklayıp, yıkayarak işe başlayın. Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın.
Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
Nohut yemeği yapmak için; ilk olarak 2 su bardağı nohutu derin bir kap içine koyun. Üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su döküp, 1 gece bu şekilde bekletin.
Kullandığınız etler kocaman kocaman değilse eğer nohut / fasulye ile aynı sürede pişer (fotoğraftaki et büyüklüğünü baz alabilirsiniz).
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Klasik düdüklü tencerelerde düdüğün, ilk etapta dik konumda olması gerekir. Tenceredeki yemek pişerken düdükten buhar gelmeye başlayınca, yani tencerenin düdüğü ötmeye başlayınca, düdüğü indirmeniz gerekir.
-- Vegan beslenenler için alternatif tereyağı, mayonez gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılabiliyor. -- Çırpıldığında tıpkı yumurta beyazı gibi köpük köpük olduğundan mereng yapmaya yarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri