Hesaplanan kıdem tazminatı tutarı, işyerlerinde kıdem tazminatıyla ilgili açılacak bütçe tertibinden, hizmet alımı gider kaleminden, ödeneğin yetip yetmediğine bakılmaksızın doğrudan işçinin banka hesabına ödenecek.
İşçiye elden para ödenmesi
Ülke çapında çalıştırdığı işçi sayısı 5 ve üstünde olan işverenlerin, işçilerine her türlü ödemeyi banka aracılığıyla yapmaları yasal bir zorunluluktur. Ancak buradaki ödemeden kasıt, iş ilişkisi devam ederken yapılan ödemedir.
Kıdem ve ihbar şuan ödenmedi. İşçi Genel Yönetim Bölümünde çalışmaktadır. Ödeme yapıldığı zaman 360-ve 335 hesap (B) 102/100(A) olarak kayıt yapılır.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir. Toplu iş sözleşmesi ile ödeme için bir süre öngörülmüş ise buna da riayet edilmelidir.
12- Yargı kararları gereğince kıdem tazminatı hak edildiği anda, nakden ve defaten ödenmelidir. Yani nakit para olarak ve bir defada ödenmesi lazım ge- lir. Ancak, işveren taksitle ödeme isteğini işçiye iletir işçi de bu teklifi kabul ederse, taksitle ödenmesi de mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
Kıdem tazminatının reddi hatalıdır. Ücretin ödendiğinin ispat külfeti davalı işverene aittir. Davalı işveren ücretin ödendiğini davacı imzasını içeren bordro ya da benzeri belge sunarak ispat etmelidir.
Kıdem tazminatının zamanında ödenmesi halinde faiz talep edilmez. Faiz ancak zamanında yapılmayan bir ödemede söz konusu olur. İşçi zamanında kendisine ödenmeyen kıdem tazminatını faiziyle birlikte talep edebilir.
Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır.
· Her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. · Kıdem tazminat ile ilgili kanunen öngörülen 30 günlük süre mutlak değildir.
Çalışanın işe başlayıp sigortasının yapıldığı günden itibaren, işveren kıdem tazminatı fonuna işçinin kıdem tazminatını yatıracak. Böylece tüm işverenlerden alınan kıdem tazminatları bir fon çatısı altında toplanacak. Burada işçi işten çıkarılsa bile kıdem tazminatı hakkı yok olmayacak.
İş akdinin fesih sözleşmesi ile sona erdirilmesi veya mahkeme kararı dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara ödenecek kıdem ve ihbar tazminatı giderlerinin, ödemenin yapıldığı dönemde ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Dönem içerisinde hesaplanan kıdem tazminatı karşılıkları; ilgili gider hesabının borcuna, 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı hesabının alacağına kaydedilerek muhasebeleştirilir. Bir yıl içerisinde ödenmesi planlanan kıdem tazminatı karşılıkları 372 hesapta izlenir.
TC kimlik no ile SSK SGK hizmet dökümü sorgulama ve tazminat hesaplama işlemleri milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor ve sorgulanıyor. 4A, 4B ve 4C olarak üç grupta ele alınan sigorta sahipleri, E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresi ve TC kimlik no ile istediği sorgulamayı yapabilmektedir.
2009 yıl başından itibaren uygulanan 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerin ücretlerini banka kanalı ile ödemesi uygulaması Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 01.06.2016 tarihinden itibaren 5 işçiye düşürülmüştür.
İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Kural olarak kıdem tazminatının iş akdinin feshinde ödenmesi gerekir. Ancak, işçinin de onay vermesi halinde taksitler halinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz istenebilir.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.
Kıdem tazminatı taksitle ödenebilir mi? Kural olarak kıdem tazminatının iş akdinin feshinde ödenmesi gerekir. Ancak, işçinin de onay vermesi halinde taksitler halinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz istenebilir.
İşçi Çalışırken Ödenen Kıdem Tazminatı
İşçi çalışmasına devam ederken işveren kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu noktada yasada bir engel yoktur lakin işçinin çalışmasının devam ediyor olması bu ödemelerin avans ödemesi olarak sayılmasına neden olmaktadır.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
İstifa eden işçi, iş akdini haklı bir sebep nedeniyle feshetmediği sürece, kıdem tazminatı alamaz. İstifa eden işçi, kıdem tazminatı haklarını işverene yazılı olarak bildirerek, tazminatlarını talep edebilir. Bu talep işveren tarafından kabul edilirse, işveren kıdem tazminatını öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri