Düdüğün Tıkanması: Düdüklü tencerelerdeki düdük, fazla basıncı tahliye etmek için önemli bir rol oynar. Eğer bu düdük gıda parçacıkları veya kir tarafından tıkanırsa, basınç düşürülemez ve tencere patlayabilir.
Düdüklü tencereler, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanıyor. Patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel oluyor.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkmakta ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber vermektedir. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar meydana gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Düdüklü Tencerenin Patlayacağı Nasıl Anlaşılır? Aşırı sıcaklık: Tencere normalden daha sıcaksa ve dış yüzeyi anormal bir ısıya ulaştıysa, içindeki basınç yükselmiş olabilir. Anormal buhar çıkışı: Düdüklü tencerenin düdüğünden veya başka yerlerinden fazla buhar çıkması, iç basıncın çok yükseldiğini gösterir.
Düdüklü tencere çalışma prensibi
Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir. Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
dolayısıyla, pişirme esnasında düdüğün açık konumda olması çok önemlidir. aksi takdirde, yay kapalı olursa, basınç artmaya devam eder ve tencerenin malzemesinin (muhtemelen bir tür çelik) dayanım basıncını aştıktan sonra patlama meydana gelir.
Doğru kullanım tekniğini bilmek de eşit derecede önemlidir. Buhar çıkmadan veya tamamen sönmeden düdüklü tencereyi açmaya zorlamak patlamaya neden olabilir. Düdüklü tenceredeki su yok olursa, gaz ve buhar hızla genleşmeye başlar ve düdüklü tencereyi aşırı ısıtır. Bu bir patlamaya neden olabilir.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
En İyi Düdüklü Tencereler 💯 Tekli ve düdüklü tencere seti yorumları dikkate alınarak, en iyi düdüklü tencere markaları sıralamasında Fissler, Karaca, Tefal ve Emsan geliyor. 2024'te satın alınabilecek düdüklü tencere tavsiyesi Fissler Bluepoint, Emsan Montana ve Kara Marsilya olarak sıralanabilir.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Düdüklü tencereler mutfakça en büyük yardımcınızdır. İçerisine konan malzemenin dışarıyla hava bağlantısını keserek ısı yalıtımını maksimum seviyeye çıkaran düdüklü tencereler, pişme süresi 50-60 dakika olan ürünlerin 20-25 dakikada hazır olmasını sağlar.
Düdüklü tencere lastiğinin hava kaçırması, birkaç temel nedenden kaynaklanabilir: Elastikiyet Kaybı: Tüm lastikler gibi düdüklü tencere lastikleri de zamanla elastikiyetini kaybedebilir. Elastikiyetin kaybolması, lastiğin tencereye sıkıca oturmamasına ve buharın sızmasına yol açar.
İçeride oluşan yüksek buhar nedeniyle kapağı hemen açmamalısın. Buhar çıkış borusundan buharın çıkışı sesi duyulunca ocağın altını kısıp yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin. Yemeğin piştikten sonra ise ocağı kapat ve 10 – 20 dakika daha bekle.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Kuşbaşı et düdüklüde genellikle 15-20 dakika, dana eti ise 40-45 dakika içinde pişer. Düdüklüde et pişirirken, etin tüm lezzetini almak için düdüklünün kapak kilidinin tamamen kapalı olduğundan ve etin tamamen piştikten sonra düdüklünün doğru bir şekilde açıldığından emin olmak önemlidir.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.
Doğru kullanım tekniğini bilmek de eşit derecede önemlidir. Buhar çıkmadan veya tamamen sönmeden düdüklü tencereyi açmaya zorlamak patlamaya neden olabilir. Düdüklü tenceredeki su yok olursa, gaz ve buhar hızla genleşmeye başlar ve düdüklü tencereyi aşırı ısıtır. Bu bir patlamaya neden olabilir.
Aslında uzun süre pişirmeniz gereken kuru fasulye yemeğini, düdüklü tencere ile 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Bu sayede salatayı ve sofrayı hazırlayacağınız süre zarfında yemeğiniz hazır olur. Ayrıca fasulyeleri akşamdan ıslatırsanız bu süreyi 15 dakika daha düşürebilirsiniz.
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.
Eğer kurallarına göre kullanılırsa düdüklü tencereler hem hızlı hem de sağlıklı ürünlerdir. Besinlerin içindeki vitaminin gitmesini engeller. Bu nedenle gönül rahatlığıyla düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri