Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder. Düdüklü tencerede yaklaşık 25 dakika, normal pişirme tenceresinde ise 45 dakika orta boy tavuk etleriniz için yeterli olacaktır.
Düdüklü tencerede tavuk haşlanma süresi yirmi beş dakikadır. Normal bir tencerede tavuk haşlama süresi elli dakikadır. Fırında tavuk haşlama ise otuz beş dakikadır.
Öncelikle tavuklarımızı parçalayıp bol suda yıkıyoruz. Düdüklüye koyup üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup ağzını kapatıp kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
- Düdüklü tencere üzerinden haşlama yapılacaksa, kapağının dikkatli bir şekilde kapandığını özen gösterilmelidir. - Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. - Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir.
Düdüklü tencereye ekleyeceğiniz su miktarı, normal tencerede yaptığınızda eklediğinizden az olabilir, çünkü bu su normal tenceredeki haşlama işleminde olduğu kadar buharlaşmayacaktır. Bu nedenle dilerseniz sadece tavuğun üzerini geçecek kadar su koyabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Bagetleri de tencerenin içerisine alıp üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Sebzelerin ve tavuk etinin üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler ve tavuk etleri yumuşayana kadar pişirin. Son olarak bir kase içerisinde limon suyu, un ve suyu karıştırın.
Tavuğunuzun buzlarının çözüldüğünden emin olduktan sonra kolayca tavuk haşlama yapabilirsiniz. Bu doğrultuda tavuk düdüklü tencerede yaklaşık olarak 25 dakika içerisinde pişer. Tabii bu durum düdüklü tencere de geçerlidir.
Soslanan tavuk ve patatesleri dikkatlice düdüklü tencereye aktarın. Kısık ateşte, düdüğü kapalı olarak 1 buçuk saat pişiriyoruz.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tavuğun ilk haşlama suyu dökülür mü? Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır. Haşlama suyunu çorbalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Ocağın altını açtıktan sonra su kaynayana kadar harlı ateşte tutun. Su kaynadıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını yarım kapatın. Butlar kemikli etler olduğu için yaklaşık 40 – 45 dakika içerisinde haşlanacaktır. Bu sürenin sonunda bir çatal yardımıyla kontrol ederek pişme süresini dengeleyebilirsiniz.
İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir. - Emin olmak için bir parça tavuk eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılabilir.
Parçalı tavuk 15, bütün tavuk 25 dakikada tüketime hazır olur. Kırmızı et için pişirme süreleri değişkendir. Etin cinsine göre pişirme süreleri 30 dakika ile 1,5 saat arasında değişebilir. Sebze yemekleri ise 10-15 dakikada pişer.
Bu doğrultuda tavuk düdüklü tencerede yaklaşık olarak 25 dakika içerisinde pişer. Tabii bu durum düdüklü tencere de geçerlidir. Eğer normal bir tencere üzerinden pişirmek isteniyor ise o vakit yaklaşık 45 veya 50 dakika kadar pişirmek gerekir.
Kapağı kapatılıp kaynamaya başladıktan sonra altı kısılıp 15 dakika kadar pişirilir. (Pişirme süresini kendi tencerenize göre ayarlamalısınız). Afiyet olsun.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Teflon bir tavaya yağ koyup ısıtın. Hazırladığınız tavuk parçalarını arkalı önlü orta derece ayarda güzelce kızartın. İçinin yumuşacık dışının çıtır olduğunu göreceksiniz. Haşlanmış tavuk eti fırına girmez diye bir kural yok.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Sadece kötü kokuyu gidermekle yetinmeyip hoş bir aroma katmak isteyenler tavuğun haşlama suyuna limon kabuğu, kekik, nane gibi farklı tatlar da ilave edebiliyor.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde sebzeler ve tavuk etleri yumuşayana kadar pişirin. Son olarak terbiyesi için; bir kase içine 1 yemek kaşığı un, yarım limon suyu ve 4-5 yemek kaşığı kadar su döküp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın.
Örneğin tavuğu suyun içine atıp haşlasanız sadece gerçekten yavan ve iştah kapatıcı olabilir. Ama haşlarken içine defne yaprağı, tane karabiber, kereviz sapı, vs. gibi lezzet arttırıcı eklentiler yaparak lezzetini katlayabilirsiniz diyet yemeklerinizin.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri