Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir.
Kapağı kapattıktan sonra tencereyi ocağa koyarak (varsa) düdüklü tencere düdüğü olarak bilinen aparatı dik konuma getirin. Bir süre sonra kaynamayla birlikte düdük ötmeye ve yüksek buhar vermeye başladığında düdüğü indirin ve ocağı kısın.
Kapağın Kapatılması: Düdüklü tencerenin kapağı düzgün bir şekilde yerleştirilmiş ve sıkıca kapatılmış olmalıdır. Kapağın doğru bir şekilde kapatıldığından emin olunmalıdır, aksi takdirde basınç oluşmayabilir.
Düdüklü tencere çalışma prensibi
Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir. Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
İlgili 31 soru bulundu
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Ateşe koyduktan ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz. Yeni modellerde bu sistem otomatik olsa da eski modellerde düdük elle açılıp kapanıyor. Bu durumda hava çıkışının sağlanması için düdüğü açmanız gerekiyor.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
Birincil ve emniyet valfleri yağ ve gıda parçacıkları nedeniyle tıkandığında, buhar serbest kalacak bir yol bulamaz. Patlamaya neden olan anormal derecede yüksek basınç oluşumuna neden olur. Conta veya kapak mandalları düzgün bir şekilde kapatılmazsa, yüksek basınç ve buhar kapağı zorlayarak patlamaya neden olur.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Kuşbaşı et düdüklüde genellikle 15-20 dakika, dana eti ise 40-45 dakika içinde pişer. Düdüklüde et pişirirken, etin tüm lezzetini almak için düdüklünün kapak kilidinin tamamen kapalı olduğundan ve etin tamamen piştikten sonra düdüklünün doğru bir şekilde açıldığından emin olmak önemlidir.
Eski tip düdüklü tencerelerde bu durum, "düdük" kısmının dik konuma getirilmesini ifade ediyor. Elle ayarlanan bu kısım, hava çıkışının doğru bir biçimde sağlanmasına olanak sunuyor. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdük kısmını dik konuma getirmeniz gerekiyor.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Nohutlar, düdüklü tencerede yapılmak isteniyorsa, evvelinden su içerisinde bekletilmesine yahut haşlanmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Düdüklü tencere içerisine dahil edilerek pişirilmeye başlanan nohut, yaklaşık olarak 25 dakikanın sonunda hazır olmaktadır.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
Aslında uzun süre pişirmeniz gereken kuru fasulye yemeğini, düdüklü tencere ile 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Bu sayede salatayı ve sofrayı hazırlayacağınız süre zarfında yemeğiniz hazır olur. Ayrıca fasulyeleri akşamdan ıslatırsanız bu süreyi 15 dakika daha düşürebilirsiniz.
Tencere kapağını sıcak suya daldırarak veya üzerine sıcak su dökerek genleşmesini sağlayabilir ve böylece kapağın kolaylıkla açılması sağlanabilir. Bu yöntem, düdüklü tencere hava vermiyor veya düdüklü tencere kapağı açılmıyor gibi durumlarda oldukça işe yarar.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
diye merak edenlere eğer dikkat edilmezse buhar basıncının artacağını söyleyebiliriz. Ancak tencere tam kapalı olduğunda pişme esnasında normalde dışarı buhar çıkarmaması gerekir. Bazen üstte düğmesi varsa oradan buhar çıkabilir. Bu da pişme işleminin sonuna ulaşıldığı anlamına gelir.
Düdüklü Tencerenin Patlayacağı Nasıl Anlaşılır? Aşırı sıcaklık: Tencere normalden daha sıcaksa ve dış yüzeyi anormal bir ısıya ulaştıysa, içindeki basınç yükselmiş olabilir. Anormal buhar çıkışı: Düdüklü tencerenin düdüğünden veya başka yerlerinden fazla buhar çıkması, iç basıncın çok yükseldiğini gösterir.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Düdüklü tencere lastiği 245 mm iç çapına sahip 5L ila 9L düdüklü tencereler için uygundur: yılda bir kez değiştirilir, düdüklü tencereniz için optimum performans sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri