Keynesyen teori, ekonomik istikrarın sağlanmasında, devletin etkin rol üstlenmesi gerektiğini ve özellikle durgunluk dönemlerinde, maliye politikası araçları ile müdahalenin önemli olduğunu savunan bir iktisadi görüş niteliğindedir.
Keynesyen ekonomi, 1930'larda İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes tarafından Büyük Buhran'ı anlamak amacıyla geliştirildi. Keynes, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için artan hükümet harcamalarını ve daha düşük vergileri savundu.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Keynesyen tüketim teorisinde tüketimin marjinal eğilimi sıfırdan büyüktür. Kâr marjı arttıkça, hedef tüketimi olan payın azalmasına neden olur. Aynı teoriye göre tasarruf ve tüketimi tetikleyen faktörler vardır. Göreceli gelir teorisi tüketim teorisiyle bağlılık içerir.
Keynes ayrıca, 1929 Dünya Buhranı'na kadar, kriz dönemlerinde piyasanın bozulan dengesinin otomatik olarak düzeleceğini varsayan ve bu nedenle piyasaya hükümetlerin müdahale etmemesini öneren Klasik İktisat okulunun varsayımlarının yanlışlığını ortaya koymuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Keynesyen İktisadın Temel Varsayımları Keynesyen iktisada göre toplam talep; genel fiyat seviyesini, gelir düzeyini ve üretim fonksiyonu aracılığıyla istihdam seviyesini belirler. Makroekonomik denge ise toplam arz ile toplam talebin veya toplam yatırımlar ile toplam tasarrufların eşitlendiği noktada gerçekleşir.
Yeni Keynesyen Makro Modeller, kısa dönem fiyat katılık- ları nedeniyle toplam talebin, reel ekonomik faaliyetlerin te- mel belirleyicisi olduğu düşüncesini ortaya koymaktadır. Bu anlamda parasal politikanın reel ekonomi üzerinde güçlü etkileri vardır.
Faizin parasal bir olgu olduğu ve para piyasasında para arzı ve para talebi tarafından belirlenmesi, Keynes'in teorisinin esasını oluşturmaktadır.
Keynes 1936'da toplam tüketim miktarının esas olarak toplam gelire bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, Keynes daha yüksek gelir düzeyinin, gelirin daha büyük bir bölümünün tasarrufa ayrılacağını iddia etmiştir (Keynes, 1936:96-97, Aktaran Romer, 1996:312). Bir başka deyişle gelir arttıkça tasarruf artmaktadır.
Keynese göre tasarruf harcanabilir reel gelirin tüketilmeyen kısmıdır. Dolayısıyla aynı tüketim harcaması gibi harcanabilir gelirin bir fonksiyonudur. Tüketicinin gelirindeki bir birimlik değişimin, tüketicinin tasarruf düzeyinde yaratacağı değişimi gösterecektir.
Keynes'in iktisat teorisine esas katkısı, “İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi” ya da kısaca “Genel Teori” ile olmuştur. Keynes'in “Genel Teori”sinin başarısı, bir ölçüde dönemin hem ekonomik ve sosyal şartlarına, hem de öne sürdüğü yeni teorinin bilimsel karakteristiğine bağlıdır.
Keynesyen görüşte para politikası faiz oranlarındaki değişmeler yoluyla reel ekonomiye aktarılmaktadır. Para arzındaki bir azalma faiz oranlarını ve dolayısıyla borçlanmanın maliyetini yükseltmektedir.
Keynesyen teori, ekonomik istikrarın sağlanmasında, devletin etkin rol üstlenmesi gerektiğini ve özellikle durgunluk dönemlerinde, maliye politikası araçları ile müdahalenin önemli olduğunu savunan bir iktisadi görüş niteliğindedir.
Böylece literatürde müdahalecilik, kapitalist plânlı ekonomi, karma ekonomi, devletçilik, sosyal piyasa ekonomisi gibi terimlerle ifade edilen bireyci kapitalist sistemle kollektivist sosyalist sistem arasında yer alan ekonomi düzenleri meydana gelmiştir.
KLASİK TEORİ Klasik iktisatçılar, devletin çeşitli gerekçelerle ekonomiye müdahalesine karşı çıkmışlardır. Bu Teori taraftarlarına göre, ekonomide ortaya çıkabilecek fiyat dalgalanmalarını düzeltmek ve tam istihdama ulaşmak devlet müdahalesini zorunlu kılmaz.
Yeni-Keynesyen yaklaşım ortaya çıkmıştır. Diğer düşünce okullarına kıyasla son derece heterojen bir yapı arz eden Yeni-Keynesyen İktisat'ın önemli temsilcileri arasında Mankiw, Gordon, Fischer, Lindbeck, Summers, Blinder, Yellen, Parkin, Okun, Romer ve Stiglitz sayılabilir (Eren, 2001: 121-122).
Keynesyen teoriye göre, bütçe denk olduğunda kamu harcamalarının değişmeksizin vergi indirimlerine gidilmesi, harcanabilir geliri artıracağından toplam talep de artacaktır.
Yine Keynesyen İktisat, gelir arttıkça, ortalama tüketim eğilimin de azalacağını öngörmektedir. Mutlak Gelir hipotezi olarak da adlandırılan bu teori, tüketim ile gelir arasında oransal bir ilişki olmadığını, diğer bir ifadeyle tüketimin gelirin sabit bir oranı olmadığını ifade etmektedir.
Keynes'in ortaya koyduğu bu süreç “çarpan etkisi” olarak adlandırılmaktadır. Çarpan etkisinin devamlı olmadığını, üretim ve istihdam arasındaki denge konusunda tam istihdam şartının olmadığını belirten Keynes, talebin düşük olması halinde istihdam seviyesinin düşeceğini ve durgunluk yaşanacağını belirtmiştir.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
[AI= Aggregate Income (Toplam Gelir); AE: Aggregate Expenditure (Toplam Harcama)] Bu model “Keynesyen Model” olarak da adlandırılır.
Keynesyen yaklaşıma göre, para arzı artışı yukarıdakilerden hangilerini artırır? Sabit fiyat düzeyinde, para arzı artışı LM eğrisini sağa kaydırır. Faiz oranlarını düşürür. Bu sayede yatırımlar artar.
Keynes'e göre para talebi sadece cari gelirden etkilenir, bu yüzden de para talebi ve paranın dolasım hızı istikrarlı de˘gildir. Friedman'a göre para talebi sürekli gelirden etkilenir. Bu nedenle, para talebi ve paranın dolasım hızı is- tikrarlıdır. Keynes'e göre faizler para talebini etkiler.
➢Denge gelir ve üretim düzeyinin belirleyicisi, bu modelde, toplam harcamalardır. doğrusu üzerinde üretim ve gelir düzeyi ile toplam harcama eşittir. ➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır.
Yeni Keynesyen iktisatçılara göre nominal ücretler uzun dönemli istihdam kontratları nedeni ile katıdır. Bu kontratlar uzun dönemli olmaları nedeni ile bir talep şoku durumunda para politikasının etkinliğini azaltırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri