Listenin başında Litvanya yer alıyor. Bu ülkenin sakinleri yılda ortalama 12.3 litre alkol tüketiyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) “Bir Bakışta Sağlık 2019” (Health at a Glance) raporunda, kişi başına en çok alkol tüketen ülkeler açıklandı.
En Çok Alkol Tüketilen Bölgeler Hangileridir? Türkiye'de en çok alkol tüketilen bölgeler listesinde ilk sırada Batı Marmara gelmektedir. Ege Bölgesi, Batı Marmara'dan hemen sonra gelerek listenin ikinci sırasına yerleşmektedir. En az alkol tüketen bölgeler ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Orta Anadolu Bölgesi'dir.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
Üstünde durmakta fayda var ki, TÜİK'in 2019 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun %74,4'ü hayatı boyunca hiç alkol kullanmamıştır[5].
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" adlı raporuna göre 1980-2010 yılları arasında Türkiye'de alkollü içecek tüketimi yüzde 17 azaldı. Türkiye'de tüketilen içkilerin yüzde 60'ı bira, yüzde 35'i ispirtolu içkiler ve yüzde 5'i şaraptan oluşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bira ilk sırada
2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
Ulusal Vergi Dairesi'nin verilerine göre, ülkede 2020 yılında tüketilen alkol oranı 1995 yılından az. Japonya'da 1995'te kişi başı yıllık ortalama 100 litre olan alkol tüketimi, 2020 yılında 75 litreye düşmüş durumda.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Konya'nın Tekel'den aldığı alkolün büyük bir kısmını kolonya imalatı için kullanmaktadır. Kolonya üretiminde ön sırada bir şehir olduğundan ve Tekel, açıkladığı yıllık satış rakamlarında “bira, şarap, rakı, saf alkol” gibi ayrıma gitmediği için şehirdeki alkol tüketimi de gerçekte olduğundan fazla görünmektedir.
Nüfus yoğunluğuna göre dağılıma bakıldığında ise Türkiye'de kişi başına en çok perakende satış noktası düşen il Edirne. Edirne'de 245 kişiye bir perakende satış noktası düşüyor. Edirne'yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Alkol, Karaciğer sirozunun, batı toplumlarında birinci, ülkemizde ise ikinci önemli nedenidir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Türkiye'de 4 milyon alkolik, 13 milyon da alkole meyilli kişi bulunmaktadır.
Son ÖTV zamlarıyla raf fiyatı 47 liradan 51.5 liraya (22 Euro) yükselen 70 cl'lik rakıyı dünyada en pahalı içen 2'nci ülke olduk. 40'ın üzerinde ülkede satılan rakı 23.5 Euro ile en pahalı İngiltere'de, en ucuz ise 8.1 Euro'yla Irak'ta satılıyor.
CİN, başta ardıç olmak üzere çeşitli bitkilerle aromalandırılmış ve dinlendirilmeksizin şişelenerek satışa sunulan, alkol oranı %40-47 arasında değişen yüksek alkollü damıtık bir içkidir. İlk olarak Hollanda'da yapılmıştır. Tıbbı amaçlarla 17.yy da damıtan Francisco de la Boe'dur.
1- Alkol derecesi % 22'yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt. 2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt. 600 ml'yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
16 yaş ve üstü ergenlerin anne babalarının yokluğunda da bira, şarap veya köpüklü şarap alıp içmelerine izin verilir, ancak diğer ağır alkollü içeceklere de izin verilmez. 18. doğum gününden itibaren Almanya'da bir kişi yetişkin olarak kabul edilir. Bu nedenle her türlü alkollü içeceği serbestçe alıp tüketebilir.
Follow Trend on. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, alkollü içeceklerin nakit ile satışının yasaklanması için Ceza Kanunu ve Kabahetler Kanununa değişiklik yönünde karar imzaladı.
2020 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile ülkedeki restoranların çoğunda sigara kulanımı yasaklandı, ancak yeme-içme mekanlarında bazı koşulların yerine getirilmesi halinde ısıtılmış ürünlerin kullanımına izin veriliyor. Ancak ülkenin birçok yerinde sokakta sigara içmek yasak ve cezası da yüksek.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Bilinen en eski kanıt MÖ 7000 Çin'inden geliyor, burada kil kaplarındaki kalıntı, insanların fermente pirinç, darı, üzüm ve baldan alkollü bir içecek yaptığını ortaya koydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri