Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz. Tencerenin içine az su koymak, sadece yemeğin yanmasına değil düdüklü tencerenin patlamasına da neden olabilir. Bu yüzden su dengesinin iyi ayarlanması gerekir.
“Düdüklü tencerenin düdüğünden su çıkması?” için ise yine gereğinden fazla suyun tencerede bulunması düdüklü tencere su fışkırması neden olduğu öğrenilmektedir.
Kapak üzerindeki pişirme ventili “pişirme” yönünde iken tencerede oluşan fazla basıncı içindeki mekanizma sayesinde dışarı atar. Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Eski model tencerelerde tencerenin düdük kısmı elle ayarlanmaktadır. Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Düdüklü tencere neden su damlatır? Düdüklünüzün pişme esnasında yanlardan su damlatması, içerisinde gereğinden fazla su koyduğunuzun bir işaretidir. Bir sonraki kullanımda maksimum su miktarını geçmemeye özen göstermeli ve onu asla ağzına kadar doldurmamalısınız.
Islatılmış ve Islatmadan Nohut Düdüklü Tencerede Hangi Ayarda Pişirilir? Öncesinden ıslatılmış olan ve düdüklü tencerede yapılması tercih edilen nohutun, genellike orta ateşte pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Düdüklü tencerede et kaç dakikada pişer sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Normal şartlarda saatlerinizi alabilecek olan bu işlemi, düdüklü tencere ile ortalama 40 dakika gibi bir sürede tamamlayabilirsiniz.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
DÜDÜKLÜDE KEMİKLİ ET HAŞLAMA YAPILIŞI
Tuzu, sarımsağı ve baharatları da ekledikten sonra, üzeri geçecek kadar sıcak su ve kıydığımız maydanozları da ilave edip düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Düdük buhar çıkarmaya başlayınca ocağı kısıp bu şekilde 30-35 dakika pişirmeye bırakıyoruz.
Kap ısıtıldığında su buharı kabın içindeki basıncı artırır. Basınç arttıkça suyun kaynama noktası da artar. Normalde 100°C'de kaynayan sıvı, 130°C civarına yükselir. Bu yüzden de düdüklü tenceredeki yemekler çok daha hızlı bir şekilde pişer.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Çok kolay ve lezzetli bir tarif. Evet kesinlikle hiç su konulmuyor.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız.
NOHUTU GECEDEN ISLATMADAN HAŞLAMAK
ohutlarınızı yarım saat kadar suda bekletin. Ardından düdüklü tencereye nohut ve suyunuzu aktarın. Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
İkili düdüklü tencere modellerinde genellikle küçük olan tencere 4 litre, büyük olan tencere 6 litre olarak kullanıcılara sunulur. 4 litrelik tencere normal, 6 litrelik tencere düdüklü özelliğe sahiptir. Modellerde yer alan değiştirilebilir kapak özelliği ile her iki tencere de aynı şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri