Dugguk bir Yörük kuşudur ve efsanesi boldur. de kâr etmez. Ne yurt ne yuva ne yaylak kalmıştır.
Pepuk/Pepug kuşu efsanesi
Pepuk kuşunun Türkçe karşılığı Guguk Kuşu'dur.
guguk kuşları ise sadece guguklu saatlerdeki gibi guk guu diye öter.
Avrupa, Asya ve Afrika'da yayılım gösterir. Göç eden bir türdür. Türkiye'de her bölgede görülebilir.
Kumru kuşu çıkarmış olduğu ses dolayısıyla insanlar arasında guguk kuşu olarak da bilinmektedir. Kumru kuşunun bıraktığı yumurta sayısı genelde ikiyi geçmemektedir. Kumru kuşu tek eşlidir ve eşlerine sadıktır. Kumru kuşunun eti de yenebilmektedir ve oldukça lezzetlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Yunan mitolojisinde tanrıça Hera'nın kutsal kuşu olarak görülen guguk, binlerce yıl boyunca insan kültüründe rol oynamıştır. Avrupa'da guguk, ilkbahar ile ilişkilendirilir. Hindistan'da arzu ve hasret tanrısı Kamadeva'nın kutsal kuşudur. Japonya'da ise karşılıksız âşkın sembolüdür.
Orijinal adı "One Flew Over the Cuckoo's Nest" ile aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, akıl hastası numarası yaparak güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen bir mahkûmun (Jack Nicholson) geçirdiği zamanı konu alıyor.
Guguk kuşları baharda ülkemizden geçerken kırlarda sürekli öterek dolaşır. Sesi kadar üreme şekli de oldukça ilginçtir.
Yuvanın sahibi uzaklaşınca, derhal yuvaya gizlice bir yumurta bırakır. Bu arada yuvadaki yumurtalardan birini de aşağı atarak durumun farkedilmesini engeller. Anne guguk kuşu, yavrusunun güvenilir bir yaşama atılması için şaşılacak kadar harika bir strateji ve zamanlama yapmaktadır.
Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. Doğar ama annesinin genleri ile kendine geçen kurnazlıkları, ağzını geniş bir şekilde açar ve devamlı öter. Bu ötüşler, yuvadaki diğer yavruların ötüşünden çok daha yüksek seviyededir.
Yuvanın sahibi geri döner, kendi yumurtalarından birinin dışarı atıldığını, onun yerine kendisinden olmayan yumurtanın monte edildiğini fark etmez, kuluçkaya yatmaya devam eder. Guguk yavrusu, kendisini oraya monte eden annesi kadar tehlikeli, annesi kadar sinsidir.
Yılda 25 kez, tek tek yumurtlayan guguk kuşu, kuluçka parazitliği sayesinde her yumurta için ayrı ayrı kuluçkaya yatma zahmetinden kurtulmuş olur. Yuvanın sahibi dışı kuş, guguk kuşunun yumurtasını kendi yumurtalarından ayıramaz.
Guguk kuşu yumurtadan çıktıktan sonra üvey anne kuşun olmadığı bir zamanda diğer yumurtaları yuvadan aşağıya atar. Böylece yuva sahibi kuş, kendisinin zannedip yavruyu dikkatle beslemeye başlar. Doğada eşine pek az rastlanan bu olgu, Türkiye'nin Fethullahçı Terör Örgütü ile ilişkisini açıklamakta kullanılabilir.
Çok eşli olan erkek guguk kuşları en doğurgan olan dişiyi seçmekte ve o dişi ile çiftleşmektedir. Çiftleşme uzun sürdüğünden dolayı uzun bir süre bu iki kuş birbirinden ayrılmamaktadır.
kürtçe: zavallı, gariban.
Şakayık; Türkiye'nin değişik yörelerinde Kame, Tombak, Bocur, Atlas, Guguk, Kan Çiçeği, Lale, Zambak, Ayı Gülü, Yaban Gülü, Dağ Gülü, Orman Gülü diye bilinmektedir.
Guguk kuşlarında yılda sadece bir kez üreme mevsimi görülmektedir. Guguk kuşları vahşi doğada en fazla 12.9 yıl yaşayabilmektedir.
Orijinal ismi “One Flew Over the Cuckoo's Nest” olan filmin Türkçe isminin “Guguk Kuşu” olarak belirlenmesinde; kelime anlamı olarak “cuckoo” kelimesinin guguk kuşu anlamını taşıdığını ama aynı zamanda argoda deli olarak da kullanılması olduğunu görüyoruz.
Afrika guguk şahini ya da Afrika bazası (Aviceda cuculoides), atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Sahra-altı Afrika ve Güney Afrika boyunca doğudaki parçalarda bulunur. Yoğun ormanlık veya yerli ya da egzotik ağaç ormanını tercih ediyor.
Guguk kuşları, bilinen göçmen kuşları arasındadır. Guguk kuşları, yuva yapmazlar. Diğer kuşlar gibi kendilerine ait bir yuvaları bulunmaz. Bundan dolayı da guguk kuşlarına göçmen kuşları denilmektedir.
İki kuş da güvercingiller familyasından olmasına rağmen fiziksel yapıları biraz farklıdır. “Guguk” kuşu olarak da bilinen kumrular, tek eşli iken güvercinler ise hayatları boyunca birçok kez eş değiştirirler.
Bu kuşlar Moğolistan'dan Mozambik'e kadar göç rotasında yer alan tüm ülkelerde, hepimiz tarafından paylaşılıyor ve bununla birlikte onları korumak için elimizden geleni yapmamızı gerektiren ortak bir sorumluluk geliyor.
Direkt etiketleme teorisi olarak da akıl hastalığına sahip kişiler de toplum tarafından anormal ve sapkın olarak dışlanmaktadır. Guguk Kuşu filmi, akıl hastalarının “deli” damgasıyla etiketlendiğini ve bunun nasıl sonuçları olduğunu gösteren önemli bir yapıttır.
Filmin son sahnesinde ise McMurphy'ye bir tedavi uyguluyorlar ve McMurphy'nin bütün beyin işlevlerine son veriyorlar. McMurphy'nin bu halini gören şef onu öldürerek özgürleştireceğini düşünüyor ve McMurphy'i öldürüyor. Daha sonrasında ise şef camı kırarak hastaneden kaçıyor.
Guguk kuşu, yumurtasını gözüne kestirdiği. başka kuşların yuvalarına bırakır ve yavrularını bu kuş türlerine baktırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri