Normlar hiyerarşisi, hukukun üstünlüğünde, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan işleyiş düzenidir. Aynı zamanda normlar hiyerarşi düzenine Normlar Hiyerarşisi denmektedir. Normlar hiyerarşisinde, yönetmelik kanuna aykırı olamaz kanun da Anayasaya aykırı olamaz.
NORMLAR HİYERARŞİSİ, HER TÜRLÜ NORMUN HİYERARŞİK OLARAK SIRALANMASI VE BİRBİRİNE BAĞLI OLMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU HİYERARŞİK SIRALAMADA DAHA ALTTA YER ALAN BİR NORM, KENDİSİNDEN ÜSTTE BULUNAN NORMA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.
Hukuk normları arasında varolan hiyerarşinin anayasal ölçüler içerisinde temin edilmesi hususu hukuk devleti açısından da önem taşımaktadır. Zira bir üst normla yasaklanmayan bir husus daha alt normlarla yasaklandığı takdirde hukuk devleti ilkesi zedelenmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu amaca ulaşmak için Hans Kelsen'in hukuk normlarının geçerliliğine ve normlar hiyerarşisine ilişkin teorisinden faydalanılacak ve söz konusu normların hiyerarşik konumu bu teori doğrultusunda belirlenecektir.
Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünü. Toplumbilimciler normları yazılı olmayan ve toplumun davranışlarına hükmeden anlayış olarak tanımlarken, ruhbilimciler ise daha genel bir tanımı benimserler.
Makam sırası, derecelendirme düzeni, basamak.
Başlıca norm türlerini şöyle sıralayabilmek mümkündür; “hukuksal normlar”, “töresel normlar (örf, adet, gelenek, görenek normları)”, “dinsel normal”, “ahlaksal normlar”. Bunların yanı sıra “estetik normlar”, “teamüller” de toplumsal norm kategorisinde ele alınabilmektedir.
Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.
ÖZETİ: Anayasa'nın 138. maddesinde de yer alan, "Normlar hiyerarşisi" ilkesi uyarınca, hukuk kuralları yukarıdan aşağıya doğru "Anayasa", "Kanun", "Kanun Hükmünde Kararname", "Tüzük", "Yönetmelik" ve "Diğer alt düzenleyici işlemler (Yönerge, Genelge vb.)" şeklinde sıralanmakta olup, alt kademe yer alan bir normun üst ...
Kanun; temsili demokraside TBMM'nin halk adına çıkardığı toplumu ve memleketi idare eden hukuk kuralları olup, şekil ve esasları Anayasa ve İçtüzükte yer almaktadır. KHK ise bir kanun değildir.
Saf Kuram, hukuku bir normlar topluluğu veya normlar sistemi olarak, yani normatif bir düzen olarak tanımlar. Peki, norm nedir? Norm özel bir anlamdır; gerçekte yapılmama ihtimali de taşıyan bir şeyin olması veya yapılması gerektiği anlamına gelir.
Normlar statik değildir ve zaman içinde de değişebilir. Bazı normlar ise, toplum için diğer normlara göre çok daha önemlidir. Bu nedenle de bu normlara aykırı olan davranışlara karşı verilmiş olan toplumsal tepki de değişebilir.
Şeklî anlamda anayasa, kanunlardan farklı ve daha zor bir usûlle konulup değiştirilebilen normlar hiyerarşisinde en üst sırada yer alan hukuk kurallarının bütünüdür. İngiltere'nin yazılı bir anayasası yoktur. Yazısız anayasaya, teamülî anayasa veya geleneksel anayasa da denmektedir.
Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
TOPLUMSAL NORM ÇEŞİTLERİ: ÖRFLER, HALK YORDAMLARI, HUKUK
Sosyolojide farklı toplumsal norm türlerinden bahsedilse de genel olarak kabul gören üç norm türü vardır. Bunlar; örfler, halk yordamları ve hukuk kurallarıdır (Güçlü & Akbaş, 2019, s. 8).
Toplumun gelenekleri, görenekleri ve ahlak kuralları ise yazısız normları oluşturur. Ahlak kavramının algılanış biçimi toplumdan topluma değişkenlik gösterir. Bu normların dışında yapısal olarak din kavramı ve buna bağlı kurallar da toplumsal normlar içinde yer alır ve birçok toplumda düzen içinde etkin rol oynar.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
Hiyerarşi, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Norm nedir örnek? Sosyoloji'de normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer.
Sosyal normların amacı daha çok, çeşitli yöntemleriyle bireyi kötü, olumsuz veya uyumsuz davranışlardan uzaklaştırarak, toplum içerisinde yasalara uygun davranış biçimine uymaya zorlamaktadır.
Kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilke ya da yasaya uygun durum, düzgü. Cümle içinde kullanımı: Norma göre yapılmış eser. HABERLER norm ile ilgili tüm haberlere, sabah.com.tr'ye eklenen son dakika haber ve gelişmelerine 7/24 bu başlık altından ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri