Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin. Kavurduğunuz unu tekrar çorbaya ilave ederek koyuluğunu ayarlayabilirsiniz.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
- Un, yumurta ve yoğurt ile çorba terbiyesi hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kolaylıkla çorbanızı koyulaştırabilirsiniz. - Çorbanın kıvamını arttırmak için tereyağı ve un kavurarak içine ekleyebilirsiniz. Kıvam alana kadar kaynattığınız çorbayı kolaylıkla koyulaştırabilirsiniz.
Çorba kıvamı püf noktaları
Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzelecektir.
Mideyi ve bağırsakları rahatlatıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Üstelik ana yemekte daha kontrollü olmamızı ve daha az kalori almamızı sağlıyor. Yapılan araştırmalar yemeğe çorba ile başlayanların başlamayanlara oranla ana yemekte yüzde 20 daha az kalori aldığını söylüyor.
Ve haşlanıncaya kadar kaynatılır. Haşlandıktan sonra blendırdan geçirilir. Suyunu çorbanın kıvamına göre ayarlayınız. Eğer çok koyu ise blendırdan geçirdikten sonra kaynamış su ilave edebilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Etleri düdüklü tencereye alalım, üzerine suyu ilave ederek kapağını kapatalım ve 30-35 dakika pişmeye bırakalım. Etler piştikten sonra hızlı bir şekilde soğuması için ayrı bir tabağa alalım. Etler soğuduktan sonra didikleyelim. Diğer taraftan çorbanın terbiyesini hazırlayalım.
Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri kevgir yardımıyla alın. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; un, yoğurt, yumurta sarısı ve taze sıkılmış limon suyunu ayrı bir kasede iyice çırpın. Tuz ekleyin.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Mercimek Çorbası Tarifinin Püf Noktası
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Çorbanız kıvamlı olursa sonradan kaynar su ekleyebilirsiniz ama iyice kaynaması su tadının gitmesi lazım. ben sonradan su eklememek için ilk önce suyu fazla koyuyorum.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzeldiğini göreceksiniz.
Diğer önemli bir noktaysa çorbayı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmak. Ağır ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdığınız çorbalar daha nefis olacaktır, emin olun.
Yoğurt, yumurta, un ve bir miktar su çırpılır. Su bir tencerede kaynatılır, yoğurtlu karışıma yavaş yavaş eklenerek birlikte ocağa alınırlar. Buğday ve nohut eklenerek karıştırılır. Tereyağı ve nane başka bir tavada kızdırılarak üzerlerine dökülür ve servis edilir.
Çorbayı kalınlaştırmak için ekmek ekleyin
Çok sıvı olan bir çorbayı daha koyu yapmak için birkaç parça ekmek kırıntısı da ekleyebilirsiniz., birkaç dakika bekletin, sonra tekrar karıştırın. Bu çorbayı biraz daha kalın hale getirir.
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir.
Domates çorbası tarifi kaşar peynirsiz olmaz.
üstüne domates püresi ve salçayı ekleyip biraz kavurduktan sonra 4 su bardağı su ilave ediyoruz. Kaynamasını bekliyoruz ben yukarıda 40 dk pişirme dedim daha yavaş da kaynayabilir. Kaynadıktan sonra blendırla son bir kez çırpalım, nefis çorbamız yemeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri