2021 Düğün Sezonu Ne Zaman Başlar Mart-Haziran arasında düğününüz ertelendi ise tatiller ve sıcaklık nedeniyle çokta tercih edilmeyen Temmuz ve Ağustos aylarına durumunuza göre tercih edebilirsiniz.
Mevsimine Göre Düğün Tarihi Seçimi
Ocak, Şubat ve Mart ayları kış düğünü yapmak isteyenler için uygun aylardır. Özellikle Şubat ayı kışın en sert geçtiği aylardandır. Soğuk hava sevmeyenlerin Şubat ayından uzak durması gerekir. Mart ayının sonlarına doğru havalar yavaş yavaş ısınmaya başlar.
Düğün mekanları Cuma günlerini hafta sonu saydığından, Pazartesi ile Cuma günü arasında kalan günlerden birinde düğününüzü yapabilirsiniz. Bu günler içinden ise en uygun olanı Perşembe günü diyebiliriz.
Genellikle üç gün veya bir hafta süren düğünler eskiden Salı günü başlayıp Perşembe günü bitmekte iken, günümüzde Cuma günü başlayıp Pazar günü sona ermektedir. Düğün tarihine kız ve oğlan aileleri ortaklaşa karar verirler. Düğünden önce de kız düğün alış-verişine götürülür.
Düğün hazırlıkları çiftler evlenme kararı aldıktan sonra düğün hazırlıklarına başlanılır. Söz ve nişan bittikten sonra düğüne 2 ay öncesinden hazırlıklara başlanmalıdır. Düğün için ilk önce ne zaman olacağını her iki aile kararlaştırmalıdır. Kararlaştırdıktan sonra düğün tarihi belirlenmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Evrakların tamamlanması, evliliğin ilk adımını oluşturur. Nikah tarihi almak isteyen çiftler, evrakların alındığı günden itibaren 6 ay içinde nikah tarihi alabilme hakkına sahiptir. Çünkü evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. Bu nedenle 6 ay içinde nikah tarihi almak şarttır ve evlenmek gerekir.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Düğün sonrasında ise gelin ve damat eve girerken önce içi para ve şeker dolu bir testi kırılır, evlerinin bolluk bereket içinde olması dilenir, dualar edilir. Gelin eve girmeden önce ayağının altına bir koyun postu serilir. Bu ritüel ile gelinin evlilik hayatı boyunca koyun gibi uysal olması istenir.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecektir.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat içerisinde yapılacak. Nikah törenleri arasında en az 20 dakika süre şartı olacak.
Düğün günü açılış nikah masasında nikah memurunun nikahı kıyması ile başlıyor sonra düğüne başlanılıyor.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
23:00 dan sonra gürültü yasağı başlar.
Düğün hazırlama yollarına dikkat edilerek iyi bir bütçeyle yapılması mümkündür. Karamsar olunmaya gerek yoktur. Eğer çiftler isterse ve 1 ay içinde hızlı ve planlı bir şekilde olursa 1 ay düğün yapmak tabii ki mümkündür.
Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır. Bu tarz paylaşımların yöresel olduğunu ve yöreye göre detaylarının değiştiğini de unutmamak gerekir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Net nikah işlemleri ücretini başvuru yapacağın belediyenin web sitesinden ya da telefonla öğrenebilirsin. Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında.
-Evlilik başvuru evrakları düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay (180 gün) süre ile geçerli olduğundan, istenilen nikâh günü bu tarih aralığını geçmeyecektir. -Nikâh süresi belirlenirken en fazla 3 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikâh günü verilmektedir.
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri