Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Söz ve nişan ayrı planlanıyorsa söz masrafları erkek tarafına, nişan masrafları ise kız tarafına ait olur. Bu durumda her iki organizasyon için de hem isteklere hem de bütçeye uygun seçimler yapmak gerekir.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Nasıl nişan organizasyonu kız tarafına aitse düğün organizasyonu da damat tarafının sorumluluğundadır. Düğün mekanı, organizasyonu, süslemeler, müzik, gelin arabası, fotoğraf gibi düğüne dair tüm detayları damat tarafı üstlenir.
İlgili 44 soru bulundu
2023 yılı ortalama evlilik maliyeti. beyaz eşyalar ₺50,000. oturma yatak ve yemek odası grubu ₺75,000. takılar ₺150,000. tektaş alyans evlilik teklifi organizasyonu ₺25,000. yemekli düğün ₺100,000. halı perde ₺30,000. küçük ev aletleri ve çeyiz ₺30,000. ev kiralama komisyon ve depozito ₺40,000. fotoğraf video dış çekim ...
Evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyaları için çiftler en az 400 bin TL'lik harcıyor. Avantajix.com, önceki yıl başlattığı “Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırmasını” bu yıl da sürdürdü. Araştırmaya göre, geçen yıl 90 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl 400 bin TL'ye ulaşmış durumda.
Ülkemizde yerleşmiş geleneklere göre; damat tarafı gelinlik, yüzük, çiçekler, nikâh ve düğün masrafları ve balayı harcamalarını karşılar; gelin tarafı yatak odası ve mutfak takımlarını, çeyiz, davetiye, ilan, fotoğraf ve film masraflarını karşılar.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Evlenecek çiftlerimiz evlenirken bir çok soruyada cevap arıyor, evlenecek çiftlerimizin sorduğu sorulardan bir taneside Düğün davetiyesini hangi taraf bastırır? Bu konuya cevap ararken biz size hemen cevabı söyleyelim, Düğün Davetiyesini Erkek Tarafı Bastırır.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.
Gelinin yalnız kalmaması ve bazı durumlarda ona yardımcı olabilmesi açısından sağdıç, kuaföre giderken olmazsa olmazlar arasında yer alır. Bu nedenle ülkemizin birçok bölgesinde geline eşlik eden temel kişi, onun sağdıcı olan kişidir. Gelin sağdıcı olan kişinin gelin ile beraber kuaföre gitmesi gerekir.
Balayı tatilinize yorgun ve şişmiş gözler ile çıkmak istemezsiniz. Bu nedenle düğünden bir gün sonra gidilen balayı en doğru seçenek olacaktır. Romantik ve alışılmışın dışında bir balayı tatili planlayan çiftler otel yerine balayı villalarını tercih edebilirler.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Yapılan balayı tatilleri genellikle 1 hafta sürmektedir. Lakin bu durumu uzatmak sadece sizin elinizdedir. Eşiniz ile birlikte hayatınız boyunca sadece bir defa yapacağınız balayı tatilini uzatmak iyi bir fikir olabilir. Lakin balayı sonrasında sizi bekleyen işleri unutmamanızda fayda vardır.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
NİŞANIN VE DÜĞÜNÜN MALİYETİ ORTALAMA 250 BİN LİRA
Nişan ve düğün masrafları ortalama 250 bin TL tutuyor. Nişan elbisesi fiyatları 3 bin TL ile 15 bin TL arasında tutuyor. Gelinliklerin kirası ise 6 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri