Özellikle milimetrik taşları olan hastalarda ameliyatın uzun süre ertelenmesi sakıncalıdır. ⇒ Safra yollarında tıkanmaya bağlı sarılık olup, tıkanıklığı endoskopik yolla (ERCP ile) açılmış olan hastalara da 2-3 gün içinde ameliyat yapılması gereklidir.
Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür.
Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar. Ameliyat olması gerektiği halde bunu erteleyen hastalarda tekrarlayan iltihap atakları yaşandıkca yapılacak ameliyatın zorluğu da artar.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastanın 1 gün hastanede kalması gerekir. Ameliyatın ertesi günü ise hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonraki 4-5 gün ağrı kesici alınmaması önerilir.
Sonuç: İleri yaş, laparoskopik kolesistektomi için bir kontrendikasyon değildir ve yaşlı hastalarda laparoskopik kolesistektomi güvenle uygulanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kapalı safra kesesi ameliyatı yaklaşık otuz yıldır tüm dünyada yaygın olarak uygulanan standartları oturmuş bir cerrahi işlemdir. Doğru zamanda, uygun teknik donanımla, tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında sonuç mükemmele yakındır. Hasta açısından ameliyat süreci oldukça konforludur.
Özellikle yemeklerin sindiriminde önemli bir görevi bulunan safra kesesindeki taşlar, endoskopik tedavi (ERCP) yöntemiyle ameliyatsız olarak alınabiliyor.
Laparoskopi ameliyatında öncelikli olarak hasta genel anestezi altında uyutulur. Yapılacak olan kapalı ameliyatın çeşidine göre hasta sırt üstü bacaklar açık ya da düz pozisyonda yatırılır. Hastaya idrar sondası takılır. Sonrasında hasta sterilizasyon sıvıları ile dezenfekte edilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Safra kesesi ameliyatından 1 gün sonra hasta taburcu edilebilir. Safra kesesi ameliyatı olan kişi ortalama olarak 1 hafta ya da 10 gün içerisinde normal rutinine dönebilmektedir.
Coşkun Görmüş, safra kesesinin alınmasının vücuttaki işlevler üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, fakat kolesterollü ve çok yağlı besinlerden uzak durmak gerektiğini belirtiyor.
Taşın safra kanalını birkaç saat süre ile tıkaması sonrasında bu bölgede enflamatuar (iltihabi) değişiklikler meydana gelir ve bu durum kolesistit olarak isimlendirilir. Eğer bu tabloya enfeksiyon da eklenirse hayatı tehdit edecek çok ciddi problemlere neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Safra Kesesi Ameliyatı Süresi
Safra kesesi ameliyatı, yaklaşık olarak 1 veya 2 saat süren bir cerrahi müdahaledir. Belirtilen bu süre, ameliyatın açık ya da kapalı olup olmadığına göre değişmeksizin yaklaşık aynı sürede tamamlanır.
Safra kesesi ameliyatı riskleri düşünüldüğünde tedavi edilmediği zaman oluşabilecek risklere göre oldukça düşüktür. Her ameliyatta olabileceği gibi ameliyat bölgesinde enfeksiyon riski vardır. Ancak bu oran oldukça düşüktür. Ciddi risk olarak iç organlarda enfeksiyon oluşması sayılabilir.
3-Diyet: Bir çalışmada safra kesesi ameliyatından sonra hastaların % 75'inin ameliyattan sonraki ilk aylarda kilo aldığı belirlenmiştir. Diğer çalışmalarda da özellikle kadınların safra kesesi ameliyatından sonra kilo almaya daha fazla eğilimli oldukları gösterilmiştir.
Safra kesesi ağrınız olduğunda sol tarafınıza yatmalısınız. Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir.
Safra kesesi iltihabı, daha çok aniden başlayan karın ağrılarıyla kendini belli eder. Ayrıca, üşüme ve titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı, ciltte sararmalar da safra kesesi iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alır.
Dren yerleştirilmesindeki amaç, ameliyat sonrasında sızabilecek kan ve safra gibi sıvıların karın dışına alınması ve böylece bu sıvıların karın içinde birikmesini önlemektir. Ameliyat sonunda kesiler kapatılarak ameliyata son verilir.
Ameliyattan sonra bir ay boyunca beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı yağlı ya da gaz yapıcı gıdalardan uzak durulmalıdır. Sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar tüketilmelidir. Günde en az 2 litre su içilmelidir.
Silikon tüpün çıkış yerinde özellikle hareket edildiğinde bir miktar ağrı hissedilebilir. Göğüs bölgesinden iki taraflı çıkan bu yapılar normal kıyafet giyilmesine engel olur, genellikle hastalar bu dönemi evlerinde geçirmek zorunda kalırlar.
Drenler hem tedavi edici hem de profilaktik amaçla kullanılmaktadır. En sık kullanım sebebi profilaktik amaçlı kan, lenfatik drenaj gibi sıvıların ve havanın cerrahi sonrası oluşacak boşluklarda birikimini önlemektir (4).
Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler hem günlük yaşamındaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır.
Genellikle safra kesesi taşlarının oluşumu 30-40 yaşlarında başlar ve yaşla birlikte artar. Çok doğum yapmış kadınlarda daha sıktır. Yaklaşık her dört kadından birinde ve her sekiz erkeğin birinde altmış yaşlarına varmadan safra kesesi taşları gelişebileceği tahmin edilmektedir.
Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir.
Genel cerrahinin ana kollarından biri olan bu birim, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarının iyi ve kötü huylu hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşan aynı zamanda damar cerrahisi, mikrocerrahi ve cerrahi onkoloji alanında deneyimli genel cerrahi uzmanlarından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri