Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 06.11.2017 tarihli 2016/4230 Es. 2017/15289 K. sayılı ilamı; "…….düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır…..'' şeklindedir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 05.11.2015 Tarih, 2014/21125 Esas ve 2015/17417 Karar sayılı ilamı; “Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.
Düğünde takılan takılardan kasıt, bilezik, kolye seti, çeyrek, Cumhuriyet, ata, yarım altın gibi tüm takıları kapsamaktadır. Yargıtay yıllardır düğünde takılan altınlar erkeğe takılsa da tüm altınların gelinin, kadın eşin Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre kişisel malı olduğu yönünde karar vermiştir.
Ancak sadece erkeklerin kullanabileceği takılar erkeğim kişisel malı olarak kabul edilmiştir. Paylaşmış olduğumuz Yargıtay kararları incelendiğinde görülecektir ki düğünde takılan altınlar düğünde altınların ve ziynet eşyalarının kadına ait olduğu kabul edilir.
normal şartlarda düğünü kim yapıyorsa ki, erkek tarafı yapar. bu durumda, takılar erkeğin annesi, anneannesi/babaannesi tarafından düğün boyunca muhafaza altında tutulur. düğün bitimi, çifte verilir. nişanı da kız tarafı yaptığı için, takılar aynı şekilde kız tarafının büyüklerince koruma altına alınır.
İlgili 17 soru bulundu
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir.
Düğünde takılan takılar ziynet eşyaları kadının sayılmakta olup boşanma davası ile paylaşılmaz.
Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.
Kadına özgü ziynet eşyaları; eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir âdet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.
Yargıtay'ın yerleşik kararları da göz önüne alındığında; düğün merasiminde kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından takıldığı önemli olmaksızın kadına bağışlanmış ve artık kadının kişisel malı sayılır.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir. Bu adet nişanda takı takıldıysa es geçilebilir.
Düğün sırasında kadına takılan ziynetler, kadına bağışlanmış sayılır ve kadının kişisel malıdır.”
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar. Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir.
Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Varsa ablası ve abisi de onlarda çeyrek takarlar. DAMADA NE TAKILIR? Gelin tarafından takı merasimde mutlaka damada saat veya tam altın takmak adettir.
Düğün Takıları Bankada Kasa Kiralayarak Güvende Tutulabilir
Banka kasaları yıllık olarak kiralanıyor ve kiraları da altınların değeri düşünüldüğünde- çok yüksek değil. Yıllık maliyeti bankadan bankaya değişiyor. Eğer düğün takılarınız birkaç kilo değilse küçük bir kasa işinizi görecektir.
TAKI KİME TAKILMIŞSA ONUNDUR
Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur. Kimin adına getirildiği bilinmemesi halinde, mümkünse getirenlerden sorulur ve onların sözüne göre hareket edilir.
Düğünde takılan altınların miktarı, gramı, ayarı gibi hesap için gerekli olan bilgiler düğün sırasında çekilmiş video görüntüleri, yine düğünde çekilmiş fotoğraflar ve tabi ki altınları gören bilen kişilerin tanıklığı ile ispatlanabilir.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Davetlilerden Rahmi Cin, eskiden de böyle adetlerin olduğunu anımsattı. Şimdi zarf usulü atıldığını ifade eden Cin, "Düğün bittikten sonra paralar sayılır damada verilir. İsim ve soy isimler zarflara yazılıyor. Aile kim geldi, kim gelmedi öğrensin diye böyle bir geleneği yaşatıyoruz.
Düğün Yemekleri
İki günlük düğün boyunca damadın ailesi bütün davetlilere iki yemek verir. Bunlardan ilki kına günü yani düğünün birinci günü verilen akşam yemeğidir. Diğeri de düğünün ikinci günü yine akşam verilen yemektir. Bu yemeklerin bütün masrafı damadın ailesi tarafından karşılanır.
Mehir ne istenir? Evlenirken kadın mehir olarak ne isteyeceğine kendisi karar verir. Örneğin 50 gr. altın mehir, 130 gr. altın mehir isteyebilir. Kadın mehir olarak ev, araba veya diğer maddi her şeyi isteyebilir.
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir.
Mehir kaç çeşittir? Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması hâlinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri