Ego, kişilerin duygularında, düşüncelerinde ve davranışlarında kendini gösterdiğine göre bunun zararları da çoğunlukla sosyal hayatı etkilemektedir. Öncelikle kişinin kendisine zarar verir. Kendini diğer insanlardan üstün görmek, şüphesiz kişiyi yalnızlığa itecektir.
Ego yönetilebildiği ve kontrol altında tutulabildiği sürece bir liderin önemli motivasyonu, tatmini ve savaşçı ruhudur. Bu durumda ego, yüksek verim ve başarı şeklinde şirkete getiri sağlar; ekibi iten bir güç olur. Ancak iş hayatında egonun olumsuz kullanımı ve kontrol altında tutulamaması ise felaketi getirir.
Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Benzersiz olduklarına inanırlar. Kurmuş olduğu ben merkezli dünyasında kimseyi sevmez, başka insanları görmez, başkaları hakkında konuşmaya gelemez, kendi dışındaki bütün insanları iyi olarak anlatmazlar.
Egosunu kontrol edemeyen insanlara egoist denilir. Bu bazı insanlarda hastalık boyutunda olan bir durumdur. TDK sözlüğünde ise egoist kelimesinin karşılığı kendisinden başkasını düşünmeyendir. Sadece kendi menfaatini gözeten kimsedir.
İlgili 29 soru bulundu
Gelin birlikte göz atalım... Aslan burcu: Abartıları seven ve kendisi söz konusu olduğunda kimseye söz hakkı tanımayan Aslan burcu ego denilince akla ilk gelen burçlardan biri.
Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur.
Yeni insanların, yeni hikayelerin ve güzelliklerin hayatlarına girmesine engel olmuş olurlar. Kişiyi gerçek ve mantıktan uzak tutan fazla ego, bencillik, kibir ve ukalalık ile insanı yalnızca kendisinin inandığı bir masalda yaşamaya mahkum eder.
Egosu tavan yapmış olan insanlar düşer ibret alır, kalkar unuturlar. Ego sahibi insanlarla ilişkiler de yürümez. Kendilerinin eşsiz olduğunu düşünürler, haksızken bile haklı olduklarını iddia ederler. Onlara şöyle demek istersiniz; bu kadar ego sahibi olmak sevdiklerinizi ve çevrenizdekileri azaltıyor.
EGOİZM NEDENLERİ
İşte egoizmin yaygın nedenlerinden bazıları: Özgüven Eksikliği: Bazı egoist insanlar, düşük özgüvene veya düşük benlik değerine sahip olabilirler. Kendi çıkarlarını ön plana çıkararak, özgüvenlerini artırmaya veya eksikliklerini gizlemeye çalışabilirler.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Özellikle kişinin kendini dinlemesi ve kendi benliğini Anlamaya çalışması ile alter-ego oluşur. Böylece birey özbenliği dışında farklı bir benlik yaratması ile beraber alter-ego ya meydana getirir. Birey bünyesinde birçok farklı benlik oluşturabilmektedir.
Egosu (benliği) olmayan kişi zaten ölü kişidir.
İnsanoğlu hırslı arzularının peşinden gittiği sürece kötülüğe neden olacaktır. EGO sevgi ile kontrol edilip dengelenmeli, bireyin kendince işlenmelidir ki gerek kişisel gerekse bütünsel bir ilerleme ve gelişim olabilsin.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Egoist olarak adlandırabileceğimiz kişiler kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Çoğunlukla 'ben' diyen bu kişiler ego dengesi sağlayamadığında bu durum çevreleri tarafından fark edilir. Çünkü ID ile süperego arasında denge kuramadıkları için aşırı davranışlar sergilerler.
Ego (yani ben), insanın kendine özgü ruhsal ve bedensel bütünlügünün, ve bunun zihinsel algılanışının genel ve soyut adıdır. Egonun yapısı gerçeklik ilkesinin baskısı altındadır, fonksiyonu ise kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesidir.
Zayıf bir kişi ise dengesiz, zayıf ve özeleştirel bir self hissine sahiptir. Bu açıdan çekingen bir kişi zayıf egoya sahiptir. Ama kibirli, narsistik bir kişide zayıf egoludur.
Şimdi bu durumda egosu güçlü derken tekrar düşünmekte fayda var. Ego demek, kibir, narsistik kişi, ukala demek değildir. Eğer bir kişiye kibirli, narsist, ukala, bencil demek istiyorsak egoyu rahat bırakıp o kelimeleri kullanalım. Zira bir kişinin egosunun sağlam olması epey güçlü bir kişilik özelliği.
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
İŞLEVLERİ NELERDİR? Benlik; altbenlik-benlik-üstbenlikten oluşan üçlü ruhsal yapılanmanın, tutarlılığı sağlamaya çalışan yönlendirici parçasıdır. Altbenlikten gelen dürtüsel istekleri ve korkuları düzenlerken üstbenlik yasaklarını ve ülkülerini dikkate alır.
Gülsemin Konca. Özgüven; kişinin kendisine yönelik olumlu yargılarının olması, kendisini sevmesi, değerinin farkına varması, kendisiyle barışık olması, kendisi olmasıdır. Ego ise kişinin başkalarının gözünden kendine biçtiği değerdir. Özgüven içten gelir, ego ise dışa bağımlıdır.
Egonun asıl görevi düzenlemedir. Bu nedenle "düzenleyici dizge" adını da bazıları uygun görmektedir. Ego insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. Yani gerçeklik kuralı egoda hakimdir (gerçeklik-reality- ilkesi).
Sağlıklı egosu olan insanlar, hayata olumlu bakar, yapıcı yaklaşırlar. Gerçekçi iyimserdirler. İç dünyalarını ve kendilerini saklama ihtiyacı duymazlar, şeffaftırlar.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Ego Okşama:
Kişiyi yücelterek egosunu üst düzeye çıkarmak ve sonra hayır diyemeyecek seviyede manipüle etmek yolu ile kullanılan tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri