Duha (Vedduha) suresinin özellikle okunması için bir zaman vurgulanmamıştır. Zaman ve mekan ayırt etmeksizin okunabilen dualar arasında yer almaktadır. Kişi sıkıntı, dert veya kedere düştüğü durumlarda Duha suresini okuyabilir. Her gün sabah namazından sonra bu sureyi okuyan kimse, her türlü kötülüklerden korunur.
Kişi her türlü kötülüklerden korunur. Duha Suresi zenginlik elde etmek için de okunur. 40 gün, günde 40 kez okuyan kimsenin Yüce Allah yardımcısı olur. Duha Suresi faziletleri arasında geçmiş günahların affedileceğine dair rivayetler vardır.
Duha Suresini 7 kez okuyan kimsenin evinden bir şeyi çalınmaz. Bir şeyi kaybolmaz. Duha Suresini okuyan kimsenin evine veba, taun ve cin girmez. Evi demirden bir sur gibi korunur.
Duha Suresi, Müslümanlar için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu sure, müşriklerin kötü sözleri üzerine Hz. Muhammed için teselli olmak üzere indirilmiştir. Burada kendisinin Allah'ın himayesi ile güçlükleri aşarak büyüdüğü hatırlatılmaktadır.
Duha Suresi Günde Kaç Defa Okunmalıdır? Duha suresinin kırk gün içinde kırk defa okunması uygun görülmektedir. Kötülüklerden sakınmak için sıklıkla okunmakta olan bir suredir.
İlgili 15 soru bulundu
Duha Suresi Abdestsiz Okunur mu? Eğer Kuran'dan okunacaksa abdestli okunmalıdır. Ancak ezberden okunacak ise abdest almak şart değildir.
İslamiyet'te dua etmek, sığınmak veya tövbe etmek kişinin iç huzurunu sağlayan önemli bir husustur. Birçok derde derman olan bu dualar arasında Duha suresinin 5. Ayeti de yer alır. Geçim sıkıntısında, huzuru aramada, kısmet kapısı için ve sabır dilemek için bu duanın önemli bir yeri vardır.
Duha isminin kelime manası “kuşluk vakti” anlamına gelir. Kuşluk vakti gün içerisinde yer alan bir zaman dilimidir. Güneş doğduktan sonraki 45 dakika ile öğle vaktinden önceki 20 dakika arasında kalan süreyi kapsamaktadır. Bu bakımdan güzel bir manaya sahip olan Duha, tek başına rahatlıkla kullanılabilir.
Duha Suresi Kur'an-ı Kerim'de 93. sırada yer alıyor. Duhan suresi ile karıştırılmamalıdır. Duha suresi kısa olan ve Amme cüzünde bulunan bir suredir.
Kısa bir sure olduğu için namazlarda ve günlük ibadetlerde sıklıkla okunan bu surenin diğer Vedduha Suresidir. Surenin ilk ayetinde Allahu Teala, kuşluk vaktine yemin ettiği için sureye bu isim verilmiştir.
*Bir başka rivayette şöyledir: "Kaybedilen şeyin bulunması için 41 defa okunması iyidir." Kaybedilen bir şeyin bulunması için Duha suresi okunursa, kendisine o şeyin yeri bi-iznillah bildirilir. *Sevdiğine kavuşmak, bağlı kapıların açılması,zenginlik için her gün 7 veya 170 defa okunur.
Rivayete göre Fecr sûresinin inişinden sonra öncekine nisbetle daha kısa bir süre vahiy kesilmiş, müşrikler bu olayı kullanarak Hz. Peygamber'e, “Herhalde rabbin sana darıldı ve seni terketti” demişlerdi. Bu sözlerden dolayı Hz. Peygamber'in duyduğu üzüntü üzerine bu sûre inmiştir (Taberî, XXX, 148).
Her gün 7 kez okumaya devam edenlerin Allah'ın izniyle kalp sıkıntısından kurtulacağı ve bol rızka kavuşacağı belirtilmektedir. 5 vakit namazdan sonra bu sureyi okumaya devam edenlerin Allah tarafından tüm işleri kolaylaştırılır ve rızıkları çoğaltılır denilmektedir.
Rahman Suresinin her gün 70 defa okunması halinde okuyan kişiler refah ve huzura kavuşur. Rivayete göre, Rahman suresini her gün okuyan kimse fakir durumdan bolluk durumuna geçer. Bunun yanında korkularından kurtularak mal ve mülk sahibi olacaktır.
Duha suresinin ezberlenmesi için en önemli yöntem sık sık tekrar yapmaktır. Okuyan bir cümle en az üç kez okunmalıdır. Diğer cümleye geçildiğinde ise önceki cümlenin de tekrar edilmesi büyük bir önem arz eder.
11 âyettir. Duhâ, kuşluk vakti demektir. Duha suresi, vudduha diye başladığı için böylede bilinir. Duha suresi yetime, yoksula iyi davranılmasını konu edinir.
KUR'AN-I KERİM | 595. Sayfa | Duhâ Sûresi.
Adetli iken Duha Suresinin okunup okunamayacağı da merak konusu olmaktadır. Adetli bir kadının namaz kılması, oruç tutması, cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Bu sebeple Duha Suresini okuması da doğru olmaz. Ancak okunurken dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Farzlara tâbi ve belli bir vakti olan “revâtib sünnet”lerin dışında sevap kazanmak amacıyla muayyen zamanda kılınan nâfile namazlardan biridir.
Duha ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Duha adını koymak caizdir.
Duha isminin anlamı kuşluk vakti olarak ifade edilmektedir. Hem kızlara hem de erkeklere verilebilen Duha ismi uniseks isim olarak tanımlanmaktadır.
Her güçlükle beraber kolaylık vardır. Muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır. Demek ki, zorlukla kolaylık iç içedir ve her zorluk, o zorluğu aşacak güç ve kabiliyeti kendi içinde barındırmaktadır; yani, her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.
Güzel ve huşulu bir okuma videoda: Huysuz ve Aksi Eşi Uysal Hale Getiren Ayet-i Kerime-(Duhân Suresi 25.Ayet), sakin ve içten bir okumanın dünyası, Kuranı dinlemenin tadı ve tajvidin güzelliği, Huysuz ve Aksi Eşi Uysal Hale Getiren Ayet-i Kerime-(Duhân Suresi 25.Ayet) ile birlikte, sakinlik dolu bir yolculuğa götürecek ...
“Kim geceleyin Duhân sûresini okursa sabaha kadar yetmiş bin melek kendisi için istiğfarda bulunur”; “Kim cuma gecesi Duhân sûresini okursa günahları bağışlanır” (Tirmizî, “Fezâilü'l-Kurân”, 8) buyurulmuştur.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri