Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Psikolojik dayanıklılık aslında risk faktörleri diye adlandırılan olumsuz hayat şartlarının etkisini azaltan ya da ortadan kaldıran koruyucu faktörlerin olmasıyla ifade edilmektedir. Bireyin kişiliğinden çok koruyucu faktörlere sahip olmak psikolojik dayanıklılığı sağlamaktadır.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir. Psikolojik dayanıklılık, kişinin zorluklar içerisindeyken ve stres altındayken bile, çevresine ve yaşamına olumlu bir biçimde uyum ve çaba göstermesini destekleyen kişilik özellikleri olarak tanımlanmıştır.
Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Friborg ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilmiş olup 'kişisel güç', 'yapısal stil', sosyal yeterlilik', 'aile uyumu' ve 'sosyal kaynaklar' boyutlarını içermektedir.
Koruyucu faktörler içsel ve dışsal olarak ikiye ayrılmıştır. İçsel koruyucu faktörler; olumlu mizaç, sağlıklı nörobiyolojik yapı, zekâ, etkili iletişim becerileri, sağlıklı kişiler arası ilişkiler, öz yeterlik, benlik saygısı, mizah kapasitesi, umut ve pozitif benlik algısı olarak tanımlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Doğru beslenme, yeterli ve kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite gibi pozitif yaşam faktörlerini beslemek, strese, kaygı, endişe, depresyon gibi duygulara karşı sizi güçlendirecektir.
Çocuk ve Ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri, sosyal becerileri ve zorluklarla başa çıkabilme özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuş bilimsel temelli bir programdır.
Psikolojik dayanıklılık kişinin strese maruz kaldığında stresin olumsuz etkilerinden en az şekilde etkilenmesi, hastalıklara yol açabilme ihtimali bulunan olumsuzluklara karşı direnci oluşması ve iyilik halinin devamının sağlanması ile ilgili yeteneğin varlığıdır.
Doğru beslenme, bol uyku, hidrasyon ve düzenli egzersiz gibi olumlu yaşam tarzı faktörlerini teşvik etmek, vücudu strese uyum sağlamak ve anksiyete veya depresyon gibi duyguların olumsuz sonuçlarını azaltmak için güçlendirebilir.
Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Direnç egzersizi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
2-Özel Dayanıklılık: Her spor dalının özelliğine göre o spor dalının gerektirdiği teknik taktik uygulaması ile ortaya konan kombine dayanıklılıktır.
Ruhsal esneklik ve dayanıklılık, hayatın getirdiği sıkıntılar karşısında kırılmadan, dağılmadan ruhsal anlamda baş etmeyi sağlar. Ruhun esneklik gösterebilme yetisine rezilyans (resilience) deniyor ve bu, günümüzün zorlaşan hayat koşullarında çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır.
Temel psikolojik danışma becerileri dikkati verme, açık ve kapalı uçlu soru sorma, danışanı gözleme, içerik yansıtma, duygu yansıtma ve özetleme becerilerini kapsarken, ileri düzey beceriler ise yüzleştirme, kendini açma, anlamı yansıtma ve odaklanma becerilerini kapsamaktadır.
Sonuç olarak, psikolog olmak isteyen kişilerin, üniversite eğitiminin yanı sıra etkili iletişim becerileri, empati ve duyarlılık, problem çözme ve analitik düşünme becerileri, araştırma becerileri ve mesleki ve etik tutum gibi bilgi ve becerilere sahip olmaları gerekmektedir.
Psikoloji bölümünü kimler okumalı? Odağına insanı alan psikoloji, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği yüksek, meraklı, okumayı ve araştırmayı seven kişiler tarafından tercih edilebilecek bir bölüm oluyor.
Otoriteler, kas dayanıklılığını artırmak için düşük yoğunlukta kuvvet antrenmanlarını önermektedir. Kullanacağınız ağırlık, antrenmandaki bir tekrar için kullanabileceğiniz maksimum ağrılığın yarısı kadar olmalıdır. Bu hafif ile orta yoğunlukta bir ağırlıktır. Bir veya iki set 15 ile 25 arası tekrarı içerir.
Psikolojik güçlendirme (empowerment), bireylerin işlerine ilişkin kontrollerinin olduğu bir dizi psikolojik durumu ifade eder. Psikolojik güçlendirme, gücün çalışanlar ile paylaşıldığı yönetsel uygulamalara odaklanmak yerine çalışanların işlerini nasıl yapacakları konusuna odaklanılan psikolojik bir perspektiftir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzeni oluşturmak gibi kişisel bakım rutinleri, stres düzeyini azaltarak ve mutluluk hormonlarını harekete geçirerek kişinin daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri