Yetim aylığı, öğrenimin sona erdiği tarihte kesilir. Öğrenim devam etse bile yaşın doldurulması halinde de yetim aylığı kesilir. Örneğin, yükseköğretime devam etmekte olan öğrenci 25 yaşını doldurmuşsa, herhangi bir işte çalışsın veya çalışmasın yetim aylığı kesilir.
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir.
Kişi SGK üzerinden 01/06/2007 tarihinden itibaren yetim aylığı almakta iken 06/08/2021 tarihinde SGK üzerinden maaş alan eşinin kaybı dolayısı ile dul maaşına da başvuru yaptığında aynı statüde bulunan kurum üzerinde olduğundan dolayı kişi iki maaşı birden alamayacak ve bir maaşı tercih etmesi gerekecektir.
CEVAP: Eski adı ile SSK'lı yeni adıyla 4-1(a)'lı emekli babasından yetim aylığı bağlanırsa, bu yetim aylığını alan kız çocuğu kendi nam ve hesabına bir iş yeri açarsa (Vergi mükellefi olursa ya da 4-1(b)'li şartlarına haiz olursa) yetim aylığı kesilir ve sağlık yardımı alamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Ölüm aylığı, bir kişinin sigortalı olarak vefat etmesi halinde eşine, çocuklarına ve anne babasına bağlanan aylıktır. Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Ne Yapmalıyım? Öncelikle yapmanız gereken almakta olduğunuz yetim aylığının veya ölüm aylığının kesilme sebebini araştırmaktır. Bunun için ise en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor.
Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir.
Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar? Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Peki, dul ve yetim maaşı ne kadar oldu? 2023 dul ve yetim maaşının ne kadar oldu, en düşük emekli maaşına zam gelip gelmediğini merak eden kişiler tarafından sorgulanıyor. Vefat eden sigortalının eşine bağlanan dul ve yetim aylığı şuan en düşük emekli maaşına göre hesaplandığında 1875 lira olarak yatırılıyor.
Ölüm aylığını almaya hak kazanabilmek için kişilerin en az 1800 prim gününün ödenmiş olması gerekmekte ya da 4/1-a sigortasına dahil olan kişilerin en az 5 yıllık bir süre içerisinde borçlanma dönemleri hariç sigortalılıklarının olması ve toplamda da en az 900 gün prim günlerinin olması gerekmektedir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Dul maaşı nedir; Dul eşe aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalı ile evlilik birliği içerisinde bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i oranında aylık bağlanacaktır.
Dul ve yetim aylığı, memur ve emekli maaşına göre zamlanmaktadır. Dul ve yetim maaşı, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Temmuz ayında emekli maaşına gelen zam sonrasında en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira oldu.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan (memurluktan) emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Bu durumda üç maaş bağlanmış oluyor.
18 yaşını doldurmuş yetim maaşı alan kişilerin sigortalı çalışmaları serbesttir. Kendi istekleri doğrultusunda istihdam edilebilirler ve sigortalı bir işte çalışabilirler. Bu durumda, normal sigorta primleri ödenir.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir veya aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulur. Gelir veya aylıklar, durdurulduğu tarihten iki yıl sonra da kesilir, varsa diğer hak sahiplerinin gelir veya aylıkları, gelir veya aylığın kesildiği tarihten itibaren yükseltilir.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
Yetim aylığından kız çocuklarının faydalanabilmesinde, evli/bekar veya dul olup olmadığı, çalışıp çalışılmadığı çok önemlidir. Kız çocukları yaşları ne olursa olsun bekar, dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık almıyorsa yetim maaşı alabilirler.
Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişle bu kişilerden SGDP kesilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri