5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 6-Kimlik Paylaşım Sistemini Kullanma Yetkisi: MADDE 52- (2) Teknik altyapısını tamamlamış olan muhtarlıklar sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adres bilgilerinin güncelliğini takip etmek amacıyla Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebilirler.
Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
İl merkezine bağlı köylerde vali, ilçelere bağlı köylerde kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Buna rağmen iş görmiyen muhtar, yetkili idare kurulu karariyle görevinden uzaklaştırılır.
İlgili 45 soru bulundu
Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
Buna göre köy ihtiyar heyeti, köy işlerini sıraya koyar; imece ve salmaya karar verir; Köy muhtarının harcamalarını denetler; köy bütçesini kabul eder; köylüler arasındaki uyuşmazlıkları uzlaştırma yolu ile gidermeye çalışır; köyün zorunlu işlerini yapmayanlara ya da paylarını ödemeyenlere para cezası verir.
Tapu sicillerinin kaydedildiği sırada kadastro tarafından yapılan hataların düzeltilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan hak sahibinin resmi olarak ispatını gösteren, mühürlü, imzalı ve fotoğraflı belgeye ilmühaber denir.
B) Görevden Uzaklaştırma: Anayasanın 127'nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre haklarında görevleriyle ilgili bir suçtan ötürü kovuşturma veya soruşturma açılan Köy Muhtarını içişleri Bakanı geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.
Aylık 371 lira ödenekle ayakta durmaya çalışan muhtarlar, ikametgah, nüfus sureti gibi evrakın Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmesiyle mühür parasından da olunca, çareyi fatura ödeme merkezleriyle anlaşmakta buldu.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
1 - Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek; 2 - Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
2972 sayılı Mahalli İdarelerin Seçimi Hakkında Kanunun; Adaylık ve Seçilme Yeterliliği başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, (değişik 02.03.1984 - 2986/3) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliğine seçilebilmek için en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturma şartı getirilmiştir.
Muhtar köy veya mahallelerde yürütme sorumluluğunu üstlenmiş memurlardır. Muhtar seçim yoluyla kazandığı ve sorumlu olduğu muhitte görevini düzenli şekilde yapar. Halkın seçmiş olduğu muhtar mahalleli ya da köy ahalisini dinler, ihtiyaçlarına göre ortak çaba ile icraatlar gerçekleştirir.
Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir. Madde 6 – Bir seçim dönemi içinde her hangi bir sebeple olursa olsun seçimin yenilenmesi halinde yeni muhtar ve ihtiyar kurulu üyelerinin görevi o dönem so-nunda biter.
İlan tarihinden sonra gelen 60 ıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verilir. İhtiyar meclisi veya heyeti seçiminin yapılması gerektiği hallerde köy veya mahalle muhtarlığı da boşalmış ise, haziran ayı beklenmeksizin her iki seçim beraber yapılır.
Birinin yer, hal, medeni durum vb.ni gösteren resmi belgedir. Bu kelime genellikle ilmuaber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilmühaber şeklinde olmalıdır.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
Adres değişikliği bildirimleri;
Nüfus müdürlüklerine, Abonelik işlemleri ile sınırlı olmak üzere büyükşehir ve il belediyeleri su idarelerine, Dış temsilciliklere, taşınma tarihinden itibaren 20 iş günü içinde yapılır. Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz.
”Yapılan tahkikat ve soruşturma sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç tutulmak üzere, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı yapmış olanlar” Silah taşıma ruhsatı alabilirler.
İçişleri Bakanlığı hukukçularının hazırladığı taslağa göre, muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilecek. ''İhtiyar heyeti'' kavramı da yerini ''Köy Meclisi''ne bırakacak. Muhtarlar, izinde oldukları süre için yerine vekalet edecek kişiyi Köy Meclisi'nden seçecek.
5272 sayılı yeni Belediye Kanununun "Mahalle ve yönetimi" başlığını taşıyan 9 uncu maddesi aşağıdakı şekilde düzenlenmiştir : "Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri