Temel sorun da enlem ve boylam çizgilerinin yanlış temsilinden kaynaklanır. Mercator projeksiyonuyla üretilen bir haritanın en belirgin özelliği enlem ve boylam çizgilerinin doğrusal olmasıdır. Ülkeler ve kıtalar biçimsel olarak doğrudur ancak özellikle kutup noktalarına yaklaştıkça boyutları esner ve bozulur.
Ve işin doğrusunu söylemek gerekirse, dünyanın doğru kabul edilen en büyük ve yaygın yalanıdır. Merkatör Projeksiyonu, son derece yanlış hesaplamalarla çizilen haritalar ortaya koyar. Sadece ekvator çizgisi hizasında doğru sonuçlar verebilen harita, kuzey ve güney uçlarda gerçeği yansıtmayan ölçümler ortaya koyar.
Dünya haritasının aslında hatalı olduğunu biliyor muydunuz? Haritalardaki ülkelerin büyüklükleri, gerçek büyüklüklerinden çok farklıdır. Maalesef bu hata her haritada olmak zorunda. Çünkü küre biçimindeki bir şekil, iki boyutlu bir haritaya yani bir dikdörtgene hatasız dönüştürülemez.
Çünkü Dünya haritaları, Dünyanın, Samanyolu Galaksisi'ndeki ya da Uzaydaki yerini ve konumunu değil, kendi içindeki yönünü ve Dünyayı meydana getiren kıtaların, ülkelerin, okyanusların konumunu göstermek için üretilmiştir.
Kutuplardan basık olan dünyanın çiziminde ekvator bölgesinde bulunan düz bölge ve kutuplardaki basıklık şüphesiz aynı çizilemeyecektir. Dünyanın bu geoid şekli sebebiyle çizilecek haritalarda fazlaca çarpıklık olacaktır. Bu sebeple çizilecek haritalar için farklı projeksiyon yöntemleri söz konusudur.
İlgili 43 soru bulundu
Dünya üzerinde bulunan ülke ve kıtaların birbiri ile olan sınırların, yüz ölçümleri minimal hale getirilmiş boyutu ile ne kadar yer kapladığı hangi ülkenin hangi kıtada olduğunu görmemize yarayan harita çeşidine dünya siyasi haritası denilmektedir.
Türkiye bulunduğu konum itibariyle kuzey yarım kürede yer alıyor. Türkiye aynı zamanda Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu bölgelerinin de tam ortasındadır. Bu stratejik konumu itibariyle batının doğuya açılan kapısıdır. Ülkenin üç tarafı denizlerle çevrili olması bakımından ayrıca bir yarımadadır.
Dilsiz harita, üzerinde yazı, şekil vb. olmayan, genel olarak sınırların gösterildiği boş haritadır.
Çünkü uzayda kuzey veya güney yoktur. Güneş Sistemi'nde Dünya da diğer gezegenlerle aynı düzlemde yer alır. Samanyolu Galaksisi'nin diğer kısımlarıyla karşılaştırıldığında Güneş Sistemi 63 derece eğimlidir. Gökbilimciler yıldız ve gezegenlerin komşularıyla benzer şekilde konumlandığını söylüyor.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur. M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
- Piri Reis'in bildiğimiz en büyük katkısı Dünya haritasını çizmesidir.1513 yılında haritayı çizmiş ve rehberlik yapmıştır.
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis. Teknolojinin henüz gelişmediği zamanlarda dünya haritasını gerçeğe en yakın çizmiş bilgin denizci.
Örneğin, bir fiziki harita yardımıyla incelediğimiz bölgedeki yükseltileri, gölleri, ovaları, platoları ve akarsuları yani kısacası bölgenin her türlü coğrafi alanını görülebilir. Ancak fiziki haritalarda şehir sınırları belirtilmez, bu haritalarda önemli olan şey coğrafi özelliklerdir.
16 yüzyıldan kalma bu harita tekniğinin en büyük handikaplarından birisi ekvator ile kutup arasında ebatların doğru oranlanmamış olması yatıyor. Kutba yakın olduğu için Grönland'ın olduğundan büyük, Çin'in ise ekvatora yakın olduğu için olduğundan küçük görünüyor.
Dünya Haritasını Çizen Denizci Piri Reis Kitap Açıklaması
Yaşadığı dönemdeki kısıtlı imkânlara rağmen dünya haritasını ilk çizen kişi olarak bilinen Piri Reis, yaşadığı zamanın çok ötesinden bugünlere ulaşmış tarihî bir kahramandır.
Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti. İdrîsî yetmiş tane bölge haritası hazırladı. İdrîsî'nin hazırladığı harita parçaları, yuvarlak bir Dünya haritası oluşturuyordu.
Türkiye Haritası: Genel olarak Türkiye'nin coğrafi sınırlarını gösteren haritadır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kıtalarında yer aldığını, komşu ülkeleri ve denizleriyle olan sınırlarını belirtir. Türkiye İller Haritası: Türkiye'nin 81 ilini ve bu illerin sınırlarını gösterir.
Türkiye, Asya ve Avrupa kıtaları üzerinde toprakları bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin Asya kıtası üzerinde bulunan kısmına Anadolu denir. Avrupa kıtası üzerinde bulunan bölümüne de Trakya denmektedir. İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı iki bölgeyi birbirinden ayırmaktadır.
Üç tarafı denizlerle (Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi) çevrili olan ülkemiz Kuzey Yarım Kürede yer almaktadır. Türkiye güneyde Irak, Suriye, İran, Kuzeybatıda Yunanistan ve Bulgaristan, Kuzeydoğuda ise Gürcistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile sınır komşusudur.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Renklendirme yöntemi sayesinde çizilmiş olan haritalarda yeşil renklerle gösterilen alanlar deniz seviyesine yakın olan alçak yerleri, kahverengi tonları ile gösterilen alanlar ise, daha çok yüksek arazileri gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri