Mısırların iyice altına batırdığınız çatalı, çatalın uç kısımları hala koçanın üzerinde kalacak şekilde hafifçe yukarı doğru kaldırın. Mısırların da çatalın üzerinde koçanından ayrıldığını göreceksiniz. Bu şekilde koçan üzerindeki mısırların tamamını çatal ile ayıklayın.
1) Taze Mısır İçin Çatalla Ayıklama Yöntemi
Şimdi mısırı ikiye kesin. İkiye ayırdığınız mısırlardan kesilen bölgesinden başlayarak çatalla mısırları kaldırın. Eğer çatalı mısırın altına yerleştirirseniz mısır taneleri kolayca kalkacaktır.
Kesme tahtasında bıçakla haşlanmış mısır ayıklama yöntemi
Tercihen ikiye kestiğiniz mısır koçanının sivri ucunu da kesip düzleştirin. Sonra bu kısmı kesme tahtasına sabitleyin ve bıçakla yukarıdan aşağıya doğru mısırları sıyırın. Mısırlar yumuşadığı için kolayca koçandan ayrılacak ve kesme tahtasında birikecektir.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Tamamen organik köy mısırını önce bir süre suda haşlarız. Daha sonra temiz odun külünü o kaynayan suyun içine dökeriz. Tekrar bayağı uzun bir müddet ateşte kaynar ve üzerindeki kabukları ayrılır. Ayrıldıktan sonra ocaktan indirir elimizde ovuşturarak kabuklarını soyarız.
İlgili 22 soru bulundu
Mısır Kaç Ayda Yetişir? Ekilen mısır türüne göre değişiklik gösterse de mısır ortalama 80 – 130 gün aralığında sonuç gösteriyor. Toprak ısısının ortalama 10 derece olduğu tarihte ekilen mısır, ortalama 10 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor. Ana ürün olarak ekilen mısır Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilebiliyor.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
Mısırın haşlama suyuna bir bardak süt ekleyerek mısıra daha sütlü bir lezzet kazandırabilirsiniz. Mısır pişirmenin en dikkat gerektiren yöntemlerinden biri de közlemektir. Közlenmeye başlanan mısırlar yaklaşık 10 dakikada pişer; ancak 2 dakikada bir çevirerek mısırların yanmasını önlemeniz gerekir.
Haşlanmış mısır:
Suya eklenen şeker bu tarifin püf noktası. Böylece mısırlar kendinden hafif tatlı bir lezzete sahip olacaklar. Su kaynadıktan sonra ateşi orta ısıya getirin ve üstünü daha büyük bir fırın tepsisiyle kapatın. Yaklaşık 30 dakika sonra mısırlar hazır olacaktır.
Böldüğünüz bölümdeki mısırları elinizle teker teker 1-2 sıra ayıklayarak, çatal batırabilecek kadar küçük bir bölüm açın. Mısır koçanını avcunuzun içinde güzelce tutun. Çatalı, açtığınız bölümden, koçanın içine doğru hafifçe bastırarak, taze süt mısırların altından batırın.
Mısır haşlamanın püf noktalarından bir diğeri ise mısır pişerken suyun içine tuz atmamak. Atılan tuz mısırın pişme süresini uzatacaktır. Eğer mısırı tuzlu seviyorsanız, yerken atmalısınız. Dilerseniz mısırlar kaynerken bir çay kaşığının ucuyla şeker atabilirsiniz.
Kakanızda mısır tanesi görürseniz bu selüloz yüzündendir.
Bu aslında oldukça basittir. Mısır tanesinin dışı tamamen selüloz olduğu için insan vücudunda sindirilemez.
Patlamayan mısırlar tüketiciler tarafından pek tercih edilmediğinden sayısı azaltılmaya çalışılır. Araştırma sonuçlarına göre patlamayan mısırların, tekrar ısıtıldığında patlayabildiği görülmüş.
Besin olarak önemli bir yere sahip olmasının yanında bir çok alanda da kullanılan mısır bitkisinin, yerel olması için 8 sıralı olması gerektiği, bu sayının üzerindeki sıraya sahip mısırların hibrit veya daha ileriye gidilerek GDO'lu olduğu yönünde sık sık tartışmalara şahit oluyoruz.
Tuzun eklenme zamanı da en önemli püf noktayı oluşturur. Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Patlama aşamasında mutlaka tencere kapak açılmadan arada bir sallanarak karıştırılmalıdır.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir.
Mısır'ı ziyaret etmek için iklim açısından uygun olarak düşünülebilecek aylar havanın aşırı sıcak ve kuru olmadığı ekim ve şubat ayları arasıdır.
Bir tencerenin tabanına koçanları yerleştirin. Üzerine orta sıcaklıkta bir suyu ilave edin. Ocağın üzerine alın. 3-4 dakika koçanlarla beraber kaynadıktan sonra mısırları atın ve orta ateşte haşlanmaya bırakın.
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Tane tane ayıkladığınız mısırları derin bir tencere içine koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. Arzu ettiğiniz kadar tuz serpiştirip, 20dk kadar haşlayın. Mısırlar yeterince yumuşadığında ocaktan alın.
Koçan püskülleri çabuk kurur. Bu nedenle püskü içerisinde polen tozlarının çimlenip tüpte ilerlemesini sağlayacak yeteri kadar rutubeti bulamaz. Polen keseleri kuruduğundan polenleri dışarıya çıkaramaz veya polenler kendi canlılıklarını kaybederler. Bunun sonucu olarak da koçanda tane bağlama oranı azdır.
Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir. Mısır bitkisinde sulama, verime etki eden çok önemli bir faktördür.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri