Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor! Yani Dünya'nın dönüşünü hissetmemizin ana sebebi, esasında dönüşün açısal olarak aşırı yavaş olmasıdır. Dünya'nın kendi etrafında 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece döner (1 tam dönüş 360 derecedir).
Sorunun genel cevabı, çoğumuz için “evet sabit” şeklinde. Astronomi bilimi ile yakından ilgilenenler için ise, “yörüngenin eliptik olması nedeniyle yıl içinde yakınlaşıp uzaklaşarak düzenli bir değişim gösterir” şeklinde olacaktır.
Bu bağlamda etrafındaki gezegenleri kontrol eder ve onların belli bir sistem altında dönüşünü sağlar. Bu dönüş ise yerçekimi üzerinden gerçekleştirilir. Yani Güneş Dünyanın etrafında dönmez ve bunun aksine Dünya Güneş'in etrafında dönüş yapar.
Dünyanın yörüngesi değişiyor ama bu değişim çok az. Güneş nükleer füzyon sonucu sürekli kütle kaybediyor ve kütle çekimi azalıyor. O yüzden dünya ortalama senede 15 cm güneşten uzaklaşıyor. Toparlarsak sorunun cevabı, evet, 15cm farkla bir sene sonra aynı yerde kesişirsin.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
İlgili 38 soru bulundu
Güneş'in kütle çekim kuvveti Dünya'nın hızının yönünü sürekli olarak değiştirir, böylece Dünya Güneş'in etrafında neredeyse dairesel bir yörüngede döner.
Dünyada yerçekimi vardır ve cisimleri kendine çeker. Güneş de dünyayı kendine çeker, oysa dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden oluşan merkezkaç kuvvet dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışır. Böylece dünya biri dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışan diğeri güneşe çeken iki güç arasında düşmeden dengede durur.
Ay, Dünya'nın üzerine uyguladığı yerçekimi kuvveti tarafından yörüngede tutulur. Ancak Ay da gezegenimize bir yerçekimi kuvveti uygular. Eğer uygulanan çekim kuvvetinde çok fazla sapma olursa Ay dünyadan uzaklaşır ya da videoda gördüğünüz gibi dünyaya yaklaşır.
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Çünkü Dünya'nın dönmesinden kaynaklanan merkezkaç kuvveti ile Güneş'i Dünya'ya uyguladığı kütleçekim kuvveti birbirine eşitleniyor ve sabit bir yörüngede kalıyor.
Değerli kardeşimiz, Kur'an'da, güneşin dünyanın etrafında döndüğünü gösteren hiçbir ayet yoktur. Bu konuda en meşhur olan ayet Yasin Suresinin 38. ayetidir: “Ve'ş-şemsu tecrî li müstekarrın leha.”
Ay kendi ekseninin etrafında, Güneş'in etrafında ve bununla birlikte Dünyanın etrafında dönmektedir. Ay kendi ekseninin etrafında ve Dünya'nın etrafındaki dönüşünü tam olarak 27 gün ve 8 saat içerisinde tamamlamaktadır. Ay evreleri yaklaşık 29 gün içerisinde tamamlanmaktadır ve buna 1 ay denmektedir.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner.
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Dünya'nın dönüşü sabittir ancak, hızı bulunduğu enleme bağlıdır. Mesela, ekvator da dediğimiz Dünya'nın en geniş alanındaki çember yaklaşık olarak 40.070 km genişliğindedir.
Astronomik birim ile ilgili bazı dönüştürmeler:
1 AU ≈ 8,317 ışık dakikası (Güneş'ten yayılan ışığın Dünya'ya ulaşma süresi.) 1 AU ≈ 499 ışık saniyesi.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
Peki doğal bir uydu olan Ay da milyonlarca yıl sonra dünya ya yaklaşarak çekim kuvvetine yenik düşüp bir gün dünya ile çarpışırlar mı? Evet. Ay ve Dünya bir süre sonra tekrar bir araya gelecekler fakat tam da düşündüğünüz şekilde olmayacak.
Bildiğimiz gibi ay dünyadan her yıl 3,8 cm uzaklaşıyor Bu uzaklaşmayı ayın 4,5 milyar yıllık yaşına oranladğımızda dünyadan sadece 171.000 km uzaklaşması lazım (1 yıl=3,8 cm 1.000.000 yıl=38km 1.000.000.000 yıl=38.000 km. 38.000 km × 4,5=171.000 km) Bilim insanları ayın ilk oluşumunda dünyadan sadece 22.500 km uzakta ...
Evet, gerçekleşiyor. Ancak, Ay depremleri Dünya ile benzer değil elbette. Çünkü Ay, sıvı dış çekirdeği artık iyice soğuduğu ve akışkan özelliğini kaybettiği için, jeolojik açıdan ölü bir gökcismi sayılabilir. Ay'da, gezegenimizde hala devam eden levha tektoniği veya volkanik faaliyetler milyarlarca yıl önce sona erdi.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Eğer Jüpiter olmasaydı galaksimizde bulunan bütün gezegenlere çok fazla sayıda kuyruklu yıldız ve asteroit çarpardı. Bu olay olduğu zaman ise yeryüzünde yer şekli olaylarının çok farklı şekillenmesine yol açabilirdi.
Aslında Dünya da uzayın bir parçası. Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Uzay bildiğimiz üzere deneyimlediğimiz her yerden daha boştur. Uzay "katı vakum" adı verilen bir vakum halindedir ve basınç son derece düşüktür. Yer çekimi de gaz moleküllerini bir arada tutmak için son derece yetersizdir. Bu da şu anlama gelmektedir; Molekülleri durduracak hiçbirşey yoktur.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri