Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Belirlenen Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Akşem- seddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey'dir.
NASA'da çalışan ilk Türk mühendistir. 17 Ekim 1930 yılında Mudanya'nın Zeytinbağı köyünde doğdu. Orta öğretimini'nde ve Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan İsmail Akbay, üniversite eğitimi için ABD'ye gitti ve 1956 yılında Tennessee Üniversitesi'nden fizik mühendisi olarak mezun oldu.
İlgili 35 soru bulundu
Dünyada bilim sahasına kazandırdığı ilk keşif ve buluşlarla, bilim dünyasına ışık tutan Türk-İslam alimi el-Biruni; fizik, tıp, matematik, astronomi, trigonometri, coğrafya, jeodezi, farmakoloji, jeoloji, filoloji, din gibi konuları incelemiş ve toplamda 113 eser meydana getirmiştir.
Türkiye'de en çok kadın bilim insanının olduğu bölge Orta Anadolu.Türkiye'de toplam 1 milyon 27 bin mühendis ve bilim insanı bulunuyor. Bunların 573 bini erkek, 454 bini kadın. Türkiye'de bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın.
NASA'da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, "Uzaydan gelir elde edildikçe gelecekte daha çok şirket bu işin içine girecek, bu da sektördeki iş imkanlarını artıracak. Ailelere, uzaya meraklı çocuklarını teşvik etmelerini öneriyorum" dedi.
Albert Einstein: Dünyaca ünlü bilim adamını denilince akıllara ilk gelen isim şüphesiz Albert Einstein'dır. Teorik fizikçi ve Almanya doğumlu olan Albert Einstein matematik ve fizik alanlarında göstermiş olduğu üstün çalışmalardan ötürü 1921 yılında Nobel ödülüne layık görülmüştür.
Türk İslam bilginleri arasında yer alan Kindî veya tam ismiyle Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî, felsefe, tıp, matematik astronomi, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser kaleme alan âlimdir. Ortaçağ Avrupası'nda bilinen, ilk İslâm filozofu olma niteliği taşır.
Ömrünü bilime ve Türkçenin gelişmesine adayan, 28 yaşında "dünyanın en genç profesörü" unvanını kazanan ve "Türk Einstein" olarak tanınan Kimya Mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, vefatının 1. yılında anılıyor.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
Tarihin en büyük mucidi olarak kabul edilen Thomas Edison, kendine ait 1.000'den fazla patente sahip. Üretkenlik konusunda neredeyse bir dahi olan Edison, kendini sadece üretken olmakla sınırlamadı. Aynı zamanda sahip olduğu pazarlama zekasıyla yaptığı işi birleştirerek kendi şirketini kurdu.
Aziz Sancar'a Ve. Kimya alanında Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ile Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi birlikte 2013 yılında itibaren ortak projelerde yer almaktadır.
Peki NASA'ya girecek kişi ne yapacak? NASA yönetici arayışına başladı.Alınacak elemanın yıllık maaşı 188.066 doları buluyor. Peki bu ne demek? NASA'ya girecek kişi ayda yaklaşık 15.672 doları cebine atacak.
Merkezi Ankara'da bulunan ajans, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı. Ancak idari ve mali özerkliğinin yanı sıra, özel bir bütçeye sahip olacak.
TÜBİTAK, dünyanın değişik ülkelerindeki üniversite, araştırma merkezi ve firmalardaki Türk bilim insanlarıyla ilgili veri tabanı oluşturma çalışmalarını tamamladı. TÜBİTAK verilerine göre 47 ülkeden bin 335 Türk bilim insanı, veri tabanına kaydedildi.
En çok bilim insanı olan ülke "ABD"dir.
Bu üniversitenin bilim insanları tarafından son 3 yıldır dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeler ciddi ve kaliteli bilimsel veriler analiz edilerek yayımlanıyor. 2021 yılı Scopus verilerine göre dünyada 7 milyona yakın bilim insanının bilimsel çıktıları incelendiğinde, 200.000 bilim insanı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri