Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Beta karoten içeriği ile anne sütünü zenginleştiren ve süt oluşumunu destekleyen havuç, Protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan ve kalsiyum kaynağı olan, içerdiği tekli doymamış yağlarla anne sütünü zenginleştiren yağlı tohumlar( fındık- badem- ceviz vb.) faydaları saymakla bitmeyecek besinlerdir.
ELMA, ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK
Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
İlgili 42 soru bulundu
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda emziren kişilerinde yararlı olması sebebiyle çok fazla muz tükettiği söz konusu olabiliyor. Ancak muz yüksek oranda lif bulundurduğu için gaz ve şişkinlik yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu da doğal olarak emzirirken bebeklerde gaz yapma durumunu ortaya çıkarır.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
1) Anne Sütünü Artırır
Anne adayları düzenli miktarda leblebi tükettiğinde, ihtiyacı olan folik asit karşılanır. Leblebinin emziren anneler için de faydası vardır. Gün içinde bir avuç tüketilen sarı leblebi, anne sütünün miktarını yükselteceği için emzirme döneminde kolaylık sağlar.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Süt ve yoğurt yerine ilk haftalarda yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar hastalara verilebilir. Süt ve yoğurt pişince gaz yapıcı özelliği değişmektedir.” diye konuştu.
Laktasyona destek olan havuç, süt kalitesini artıran A vitamini ve östrojen hormonuna benzeyen ve bitki bazlı bir kimyasal olan fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojen süt üretimini artırırken östrojen süt kanallarını geliştirir. Havuç, aynı zamanda emzirme döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelen beta karoteni de karşılar.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Maden suları içerisinde doğal mineraller bulunur. Sodalarda ise koruyucu ya da tatlandırıcı maddeler bulunur. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücut dengesini sağlayan maden suyu böylelikle anne sütünü de arttırmaya yardımcı olur.
Emziren annelerin gün içinde tüketmesi önerilen çaylardan biri papatya çayıdır. Papatya çayı anne adayının yorgunluğunu alırken bir yandan da süt hormonlarının çalışmasını destekler. Gün içinde 2 fincan papatya çayını düzenli olarak içen annelerin süt veriminin yükseldiği gözlemlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri